ایران پساجنگ را بسازیم
سایه جنگ از سر کشور پر کشید. دستکم فعلا آرامش بر کشور حاکم شده است و با بازگشت برخی از مردم که تهران و شهرهای بزرگ را ترک کرده بودند، زندگی جاری میشود. من از سیاست نمیدانم یا دوست ندارم بگویم؛ این آفت بزرگی است که هر شخصی خارج از حوزه تخصصی خود سخن بگوید.
به گزارش گروه رسانهای شرق،
سایه جنگ از سر کشور پر کشید. دستکم فعلا آرامش بر کشور حاکم شده است و با بازگشت برخی از مردم که تهران و شهرهای بزرگ را ترک کرده بودند، زندگی جاری میشود. من از سیاست نمیدانم یا دوست ندارم بگویم؛ این آفت بزرگی است که هر شخصی خارج از حوزه تخصصی خود سخن بگوید. به نظر میرسد که از این پس و با پایانیافتن جنگ تحمیلی، سکان به دست دیپلماتها باشد.
اما در حوزه توسعهگری و ساختوساز به نظر میرسد شرایط نیازمند تحول اساسی است.
از پیش از جنگ تحمیلی از برخی مواد قانونی برای تعریف و بازشناسی توسعهگر به معنای جهانی آن با کمک عدهای از کارشناسان خبره توسط انجمن صنعت ساختمان رونمایی کرده و به رؤسای قوا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه دادیم که اگر تا به امروز به سرانجام رسیده بود، میتوانست کمک خوبی به توسعه و بازسازی کشور کند. مناسب است دلسوزان کشور در اسرع وقت قانون مربوط به توسعهگر را بررسی کنند و به تصویب برسانند تا دولت به جای رودررویی با کارفرما، با توسعهگران اصلی برای بازسازی کشور به گفتوگو بنشیند.
دولت در شرایط کنونی به حضور جدی بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی نیازمند است و اقتصاد نیز بیش از گذشته نیازمند در حاشیه بودن دولت و تسهیلگری بیشتر بهجای مداخله در اقتصاد است. نکته درخور توجه دیگر که در این نوشته به آن میپردازم، آن است که باید در شرایط کنونی برخی از ضعفهای نظارتی در ساختوساز را یادآوری کرد. عدم توجه به پدافند غیرعامل در ساختوساز، بهویژه در پایتخت کشور، از آن جمله است.ایران نهتنها به لحاظ عوامل طبیعی همچون زلزله و سیل آسیبپذیر است، بلکه به لحاظ حضور در خاورمیانه به عنوان یکی از مناطق بحرانزده که اسیر جنگهای طولانی و رقابتهای منطقهای است، شرایط ویژهای دارد.امروزه با استفاده از برنامههای جامع مدیریت بحران در معماری و شهرسازی میتوانیم از شدت و گستردگی خسارات و تلفات ناشی از خطرات طبیعی و غیرطبیعی بکاهیم و شرایط ایمنتری برای شهروندان فراهم آوریم.
از مهمترین این تمهیدات، بهکارگیری اصول پدافند غیرعامل است که باید در سطوح مختلف برنامهریزی منطقهای، شهرسازی و معماری مورد توجه قرار گیرد؛ از جمله باید به رعایت اصول پدافند غیرعامل در معماری مجتمعهای مسکونی توجه کنیم که یکی از مهمترین راهکارهای مناسب برای اهداف طرح، یعنی حفظ بقای نیروی انسانی در زمان بحران است.فضاهای زیرزمینی قدیمیترین نوع سرپناه بشر محسوب میشوند که دارای پیشینهای فراتر از اولین بناهای معمول ساختهشده هستند.
زندگی در فضاهای زیرزمینی شامل بخش وسیعی از تاریخ بشر بوده و برخی بر این اعتقاد هستند که ارتباط با این شیوه سکونتی، به زمان غارنشینی مربوط میشود و بیش از زمانی که فناوری نوین منجر به ساخت بناهای معمول بر زمین شود، سابقه دارد. از این رو، رعایت اصول پدافند غیرعامل برای احداث مجتمعهای مسکونی در دل زمین دارای اهمیت ویژهای است. در زمان جنگ تحمیلی عراق بر ایران نیز مردم تجربه رفتن به زیرزمین برای در امان ماندن از آماج حملات را تجربه کردهاند، اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی و حضور سلاحهای جدید، لازم است دستگاههای مسئول نیز برای دفاع از مردم موضوع مبحث 21 از مقررات ملی ساختمان و پدافند غیرعامل را جدیتر بگیرند.
اگرچه ایران هیچگاه به دنبال جنگ نبوده، اما این موضوع بدیهی است که دشمنان این کشور هر بار بهانهای تازه برای جنگ دارند.از اینرو باید در معماری ساختمانهای ایران، معماری شرایط جنگی نیز در نظر گرفته شود. سبک ساخت، استحکام و معماری میتواند در نجات جان انسانها بسیار مؤثر باشد. برخی از افراد در این بازه شهید شدند یا از پنجره ساختمان به بیرون پرت شده بودند یا بر اثر پرتاب شیشه بسیار آسیب دیده بودند یا موج انفجار به آنها آسیب زده بود. در اینجا قصد پرداختن به مباحث تخصصی را ندارم، آنچه بر آن تأکید دارم ضرورت توجه و نظارت کافی به ساختوسازها و معماری ساختمان با توجه به شرایط جغرافیایی کشورمان است. اگر پناهگاه مناسبی در این مدت وجود داشت یا سازههای مناسبی داشتیم، شاید شهر تا این اندازه تخلیه نمیشد تا به بسیاری از کسبوکارها و اقتصاد کشور زیان وارد شود. بنابراین باید موضوع پدافند غیرعامل در ساختوسازها از این پس جدیتر گرفته شود تا امنیت بیشتری برای شهروندان به ارمغان آورد.
امید به ایرانی آرامتر و آبادتر.
آخرین اخبار یادداشت را از طریق این لینک پیگیری کنید.