بحرانهای سرمایه جهانی
کتاب «سقوط اقتصادی 2008» مجموعهای است که به روند جهانیشدن اقتصاد سیاسی کشورهای جهان در طول چند دهه و تبعات و نتایج آن پرداخته است. همانطور که در عنوان کتاب هم دیده میشود، نویسنده این اثر با تمرکز بر بحران اقتصادی سال 2008 به سرمایه جهانی و بحرانهای پیدرپی آن توجه کرده است؛ بحرانی که به افزایش نرخ بیکاری، کاهش رشد اقتصادی و ناپایداری مالی در بسیاری از کشورهای جهان منجر شد.


شرق: کتاب «سقوط اقتصادی 2008» مجموعهای است که به روند جهانیشدن اقتصاد سیاسی کشورهای جهان در طول چند دهه و تبعات و نتایج آن پرداخته است. همانطور که در عنوان کتاب هم دیده میشود، نویسنده این اثر با تمرکز بر بحران اقتصادی سال 2008 به سرمایه جهانی و بحرانهای پیدرپی آن توجه کرده است؛ بحرانی که به افزایش نرخ بیکاری، کاهش رشد اقتصادی و ناپایداری مالی در بسیاری از کشورهای جهان منجر شد. آدام توز در کتابش، ضمن یادآوری دوران رکود بزرگ دهه 1930، تحولات مالی و پولی جهان غرب بعد از جنگ جهانی دوم، تشکیل بازار مشترک و اتحادیه اروپا و فروپاشی بلوک شرق، با نگاهی تفصیلی به زمینههای ایجاد بحران مالی- اقتصادی 2008 و سیر تکوین و اَشکال بروز و رویارویی با آن در جهان غرب، اروپای شرقی، روسیه و جمهوریهای شوروی سابق، چین و اقتصادهای نوظهور در طی 10 سال تا اوایل سال 2018 میپردازد. در این کتاب تنشهای اقتصادی و سیاسی درون کشورها و میان کشورها و همچنین ملاحظات جغرافیای سیاسی و جغرافیای اقتصادی پدیدآمده در جهانی با گرایش قوی به سوی چندقطبیشدن، بررسی میشود. کتاب «سقوط اقتصادی 2008» یک دهه پس از بحران نوشته شد و در سال 2018 به چاپ رسید و برخی منتقدان معتقدند که این یکی از جامعترین بررسیهایی است که درباره بحران سال 2008 صورت گرفته است. توز با پیگرفتن فرایندهای طولانیمدت نشان داده که حوادثی که امروز بروز میکنند، ریشههای عمیق در گذشته دارند و تصمیمات و اقدامات پیشین در آینده تبعاتی جهانی به همراه میآورند. او در کتاب «سقوط اقتصادی 2008» ابعاد چندگانه بحران اقتصادی را نشان داده و تحلیلی قانعکننده که همراه با تاریخچهای از جزئیات اقتصادی و سیاسی است، به دست داده است. کتاب مقدمهای با عنوان «نخستین بحران در عصری جهانی» دارد و به جز این، دارای چهار بخش با این عناوین است: «نزدیکشدن توفان»، «بحران جهانی»، «منطقه یورو» و «پسلرزهها». آدام توز در اثرش تنها به روایتی از بحران اکتفا نکرده؛ بلکه بر پیچیدگیهای سیاسی سقوط، کمکهای مالی پس از آن و تبعاتی که در سیاست پدید آمدند، هم تمرکز کرده است. تحلیل او در بخشهای مختلف این کتاب پیکربندی درخورتوجهی دارد که بحران در آمریکا را با سیاست در اروپا و سیاستهای مالی در چین در کنار هم بررسی کرده و نشان داده که چگونه در سرمایهداری متأخر اقتصاد این کشورها درهمتنیده و به هم مرتبط است.
آدام توز در این کتاب تصویری از مکانیسمها و روندهای ایجاد بحران و واکنشها نسبت به آن ارائه داده است. یکی از نقاط درخورتوجه کتاب او این است که ماهیت درهمتنیده نظامهای مالی اروپا و آمریکا را بهروشنی نشان داده است.
نویسنده کتاب، آدام توز، استاد تاریخ اروپا در دانشگاه کلمبیا (نیویورک) و مدیر بخش مطالعات اروپایی این دانشگاه برای تحلیل نقش شخصیتها، تصمیمات و سیاستهای اتخاذشده در تحولات یک دهه پس از بحران، از مجموعهای وسیع و معتبر از دادههای مالی- پولی و اقتصادی و نیز منابع تحلیلی و خبری استفاده کرده است.