|

وتوی حکم اخراج مهاجران غیرقانونی از بریتانیا

به‌دنبال مجموعه‌ای از اقدام‌های حقوقی در استراسبورگ، مقر «دیوان اروپایی حقوق بشر» در فرانسه، نخستین پروازی که قرار بود گروهی از پناه‌جویان در بریتانیا را به رواندا، در شرق آفریقا، منتقل کند، لغو شد و تمامی مسافران پرواز از هواپیما خارج شدند.

به‌دنبال مجموعه‌ای از اقدام‌های حقوقی در استراسبورگ، مقر «دیوان اروپایی حقوق بشر» در فرانسه، نخستین پروازی که قرار بود گروهی از پناه‌جویان در بریتانیا را به رواندا، در شرق آفریقا، منتقل کند، لغو شد و تمامی مسافران پرواز از هواپیما خارج شدند. گاردین بامداد روز گذشته نوشت براساس رأی «دیوان اروپایی حقوق بشر»، طرح بوریس جانسون، نخست‌وزیر محافظه‌کار بریتانیا، برای انتقال اجباری پناه‌جویان به رواندا لغو شد. این پرواز قرار بود ۱۰:۳۰ شب سه‌شنبه به وقت محلی از یک پایگاه نظامی در ویلتشر، در غرب لندن، انجام شود. بر‌اساس گزارش‌هایی که پیش‌تر منتشر شده بود، هفت پناه‌جو، از جمله سه شهروند ایرانی، قرار بود در چارچوب توافقی میان دولت‌های بریتانیا و روندا به این کشور در شرق آفریقا منتقل شوند. تصمیم اولیه «دیوان اروپایی حقوق بشر»، تنها چند ساعت پس از آن اعلام شد که بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، تهدید کرد ممکن است بریتانیا از «کنوانسیون اروپایی حقوق بشر» خارج شود. در هفته‌های گذشته، گروه‌های حقوق بشری و سازمان‌های مدافع حقوق پناهندگان از این تصمیم دولت بریتانیا به‌شدت انتقاد کردند و آن را مغایر با تعهدات بین‌المللی دولت بریتانیا ارزیابی کردند. نخست‌وزیر بریتانیا همچنین وکلای حقوق بشری را متهم کرد که به قاچاقچیان در «کانال مانش» کمک می‌کنند. کانال مانش، میان فرانسه و بریتانیا، یکی از مسیرهای اصلی ورود پناه‌جویان از اروپای مرکزی به خاک بریتانیا محسوب می‌شود.‌ پیش‌تر یک دادگاه تجدیدنظر در لندن، تلاش‌های قانونی کنشگران حقوق پناهندگان در بریتانیا، برای جلوگیری از این تصمیم دولت را ناکام گذاشته بود. «دیوان اروپایی حقوق بشر» قرار است ماه آینده درباره قانونی یا غیرقانونی‌بودن انتقال اجباری پناه‌جویان از بریتانیا به رواندا، به طور نهایی تصمیم‌گیری کند.

واکنش دولت جانسون

وزیر کشور بریتانیا ضمن انتقاد به حکم آخرین لحظه دادگاه حقوق بشر اعلام کرد که دولت منصرف نخواهد شد و فهرست مهاجران را برای پرواز بعدی آماده خواهد کرد. پریتی پاتل گفت: «من همیشه گفته‌ام که اجرای این سیاست آسان نخواهد بود. اینکه یک چالش قانونی و طرح ادعاهایی آن‌هم در آخرین لحظه باعث لغو پرواز امروز شده باعث ناامیدی من است و بسیار تعجب‌آور است که دادگاه اروپایی حقوق بشر، با وجود موفقیت‌های مکرر قبلی دادگاه‌های داخلی ما، در این موضوع مداخله کرده است». بریتانیا می‌گوید ممانعت از انتقال پناه‌جویان غیرقانونی به رواندا، توافق ۱۴۸ میلیون دلاری این کشور با کیگالی را به خطر می‌اندازد، باعث تقویت سفرهای مرگ‌بار این دست از مهاجران در کانال مانش می‌شود و تنها به کسب‌وکار شبکه‌های قاچاق انسان رونق می‌دهد. این احتمال وجود دارد که با ادامه پافشاری‌های این دادگاه اروپایی، بریتانیا نیز مانند روسیه و بلاروس از کنوانسیون حقوق بشر اروپا خارج شود. آمارهای رسمی حاکی از آن است که تنها در سال گذشته بیش از ۲۸ هزار و 500 مهاجر غیرقانونی با قایق‌های کوچک خود را به بریتانیا رسانده‌اند.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها