|

با آغاز عملیات زمینی اسرائیل در شهر غزه، جهان شاهد تصاویری آخرالزمانی از آوارگان شد

فرار زیر آتش

شهر غزه در دل شبی تاریک، با انفجارهای پیاپی و نور منورها لرزید. صبح سه‌شنبه تانک‌های ارتش اسرائیل با عملیات «ارابه‌های جیدئون ۲» وارد قلب شهر شدند و مرحله تازه‌ای از جنگ را رقم زدند. صدای شلیک توپخانه و پرواز جنگنده‌ها، آسمان غزه را پر کرد.

فرار زیر آتش

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: شهر غزه در دل شبی تاریک، با انفجارهای پیاپی و نور منورها لرزید. صبح سه‌شنبه تانک‌های ارتش اسرائیل با عملیات «ارابه‌های جیدئون ۲» وارد قلب شهر شدند و مرحله تازه‌ای از جنگ را رقم زدند. صدای شلیک توپخانه و پرواز جنگنده‌ها، آسمان غزه را پر کرد.

ستون‌های زرهی از چند محور وارد شهر شدند و هم‌زمان حملات هوایی شدت گرفت. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در جریان محاکمه بر سر پرونده فساد مالی خود تأیید کرد که عملیات ادامه دارد و آن را «اقدامی قدرتمند» برای انهدام حماس خواند. او گفت: «ما هیچ توقفی نخواهیم داشت و این نبرد تا تحقق اهداف کامل ادامه خواهد یافت‌». اسرائیل کاتص، وزیر دفاع اسرائیل نیز هم‌زمان نوشت: «غزه در حال سوختن است و ارتش با مشت آهنین به زیرساخت‌های حماس حمله می‌کند. سربازان ما برای آزادی گروگان‌ها و شکست دشمن می‌جنگند».

در آن سو، شهروندان غزه در محله‌های الشیخ رضوان، الکرامه و تل‌الهوا از بمباران سنگین خبر دادند. بسیاری از خانه‌ها ویران شد و خیابان‌ها به میدان نبرد تبدیل شدند. شاهدان عینی گفتند در فاصله 20 دقیقه، ۳۷ حمله هوایی و شلیک بالگردهای تهاجمی ثبت شد. دود غلیظ آسمان را پوشاند و صدای انفجارها تا کیلومترها دورتر شنیده می‌شد. منابع محلی گزارش دادند که صدها هزار نفر در همان ساعات اولیه خانه‌های خود را ترک کردند و به سوی مناطق جنوبی رفتند. ارتش اسرائیل اعلام کرد بیش از ۳۷۰ هزار نفر تاکنون از غزه خارج شده‌اند و هشدار داد ماندن در شهر، جان غیرنظامیان را به خطر می‌اندازد.

ارتش اسرائیل بارها پیام‌های متنی و اعلامیه‌های صوتی برای ساکنان ارسال کرد و از آنان خواست به‌سرعت از مسیر ساحلی الرشید به جنوب بروند. سخنگوی ارتش اعلام کرد: «به جمع صدها هزار نفری بپیوندید که برای حفظ جان خود و خانواده‌هایشان شهر را ترک کرده‌اند». او هشدار داد که حماس با انتشار شب‌نامه‌های جعلی و شایعات در شبکه‌های اجتماعی تلاش می‌کند مردم را سردرگم کند. به گفته او، «برخی حساب‌های وابسته به حماس تصاویر ساختگی منتشر می‌کنند تا نفرت و دروغ‌پراکنی کنند. این تصاویر جعلی است و فقط اطلاعیه‌های رسمی ارتش معتبر هستند‌». ارتش تأکید کرد حماس با نگه‌داشتن مردم در شهر، آنان را به سپر انسانی تبدیل کرده است. هم‌زمان جنگ روانی در دو سوی مرز شدت گرفت. رسانه‌های اسرائیلی تصاویری از تخلیه گسترده مردم منتشر کردند و آن را نشانه «فروریختن قدرت حماس» دانستند. در مقابل، رسانه‌های وابسته به حماس، فیلم‌هایی از مقاومت نیروهایش در محله‌های جنوبی شهر پخش کردند و گفتند چندین تانک اسرائیلی هدف قرار گرفته است. فضای رسانه‌ای پر از ادعاهای متناقض شد و حقیقت میدان نبرد برای ناظران خارجی دشوارتر از همیشه به نظر می‌رسد. یک مقام نظامی اسرائیل گفت: «مرحله اصلی عملیات آغاز شده و نیروها از حاشیه به مرکز پیشروی می‌کنند». او افزود حدود دو تا سه هزار جنگجوی حماس در شهر باقی مانده‌اند که به تاکتیک‌های چریکی، تونل‌ها و بمب‌های کارگذاری‌شده تکیه دارند. گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد مقاومت پراکنده ادامه دارد، اما توان رزمی حماس پس از دو سال جنگ به‌شدت کاهش یافته است.

‌گروگان‌ها در کانون بحران

در این میان، خانواده‌های گروگان‌ها بار دیگر به خیابان‌های اورشلیم (قدس) آمدند. آنان مقابل اقامتگاه نخست‌وزیر اسرائیل تجمع کردند و شعار دادند: «فرزندان ما را قربانی نکنید». معترضان معتقدند ورود ارتش به غزه، احتمال زنده‌ماندن گروگان‌ها را به‌شدت کاهش می‌دهد. ژنرال ایال زمیر، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، پیش‌تر هشدار داده بود ‌گروگان‌ها در تونل‌های زیرزمینی نگهداری می‌شوند و هر حمله‌ای می‌تواند به مرگ آنان بینجامد. آمار رسمی نشان می‌دهد از مجموع ۲۵۱ گروگان اولیه، تنها ۴۸ نفر هنوز در غزه هستند و کمتر از نیمی از آنها زنده‌اند. خانواده‌ها بارها از دولت خواسته‌اند اولویت را آزادی گروگان‌ها قرار دهد، اما مقام‌های اسرائیلی می‌گویند تنها راه بازگرداندن آنان، شکست کامل حماس است. این جدال میان خواست خانواده‌ها و سیاست نتانیاهو، به شکافی آشکار در جامعه اسرائیل دامن زده است. معترضان تأکید می‌کنند نتانیاهو برای بقای سیاسی خود حاضر است جان گروگان‌ها را فدا کند.

بحران انسانی در غزه

در بیمارستان الشفا، تنها در یک شب ۳۴ کشته و ده‌ها زخمی منتقل شدند. دکتر محمد ابو سلمیه، مدیر این بیمارستان، گفت: «هیچ لحظه‌ای بدون بمباران نبود. ما شبی بسیار سخت داشتیم». تصاویر منتشرشده نشان داد زنان در سردخانه بیمارستان میان اجساد بستگان‌شان گریه می‌کنند. «ام احمد زقوت»، مادری که چند عضو خانواده‌اش را از دست داده است، گفت: «ما دیگر توان تحمل نداریم. از این عذاب خسته شده‌ایم. هرجا که باشد، ما را بفرستید، فقط از این جهنم خارج شویم».

بنیادهای امدادی هشدار داده‌اند که آوارگان تازه‌وارد به جنوب غزه با کمبود شدید چادر و غذا روبه‌رو هستند. سازمان‌های بین‌المللی اعلام کرده‌اند خطوط تدارکاتی تحت بمباران مداوم قرار دارد و رساندن کمک‌ها تقریبا غیرممکن شده است. صندوق کودکان سازمان ملل گزارش داد ‌نیمی از کشته‌شدگان تاکنون کودک بوده‌اند و بحران نسل آینده را تهدید می‌کند. بسیاری از مدارس به پناهگاه تبدیل شده‌اند و هزاران نفر در اتاق‌های شلوغ، بدون آب سالم و دارو زندگی می‌کنند.

واکنش‌های بین‌المللی

حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد‌ «نتانیاهو مسئول مستقیم جان زندانیان اسرائیلی است» و آمریکا را به جانبداری آشکار متهم کرد. در مقابل، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا‌ گفت: «واشنگتن حمایت بی‌قیدوشرط خود را از اسرائیل ادامه می‌دهد. دیگر ماه‌ها وقت نداریم؛ فقط چند روز یا هفته باقی مانده است». این سخنان فشارها بر حماس را افزایش داد، اما در عین حال نگرانی‌ها درباره تشدید جنگ را بیشتر کرد. کارشناسان شورای حقوق بشر سازمان ملل، اسرائیل را به «نسل‌کشی» متهم کردند. تل‌آویو این گزارش را «تحریف‌شده و نادرست» خواند و آن را رد کرد. در اروپا موجی از فشارها شکل گرفت. اسپانیا و اسلوونی اعلام کردند صادرات سلاح به اسرائیل را متوقف می‌کنند. در پارلمان فرانسه بحث شناسایی رسمی کشور فلسطین بالا گرفت. رئیس کمیسیون اروپا اسرائیل را به ایجاد «قحطی مصنوعی» متهم کرد و خواستار تعلیق توافق تجاری شد. مقام‌های اسرائیلی این اظهارات را «دخالت آشکار» خواندند و هشدار دادند چنین تصمیم‌هایی روابط با اروپا را به بحران می‌کشاند.

در داخل اسرائیل نیز مخالفت‌ها علیه کابینه نتانیاهو شدت گرفته است. رهبران اپوزیسیون می‌گویند سیاست‌های نتانیاهو اسرائیل را به انزوا کشانده است. برخی اقتصاددانان نیز هشدار داده‌اند تحریم‌های احتمالی می‌تواند صادرات فناوری اسرائیل را فلج کند. نتانیاهو در واکنش گفت: «اگر مجبور شویم، اقتصاد خودکفا خواهیم شد و صنایع تسلیحاتی داخلی را گسترش می‌دهیم‌». مخالفان این سخنان را «غیرواقع‌بینانه و دیوانه‌وار» توصیف ‌و تأکید کردند چنین سیاستی اسرائیل را بیش از پیش منزوی خواهد کرد. تظاهرات خیابانی علیه نتانیاهو در تل‌آویو و حیفا ادامه دارد و شعار اصلی مردم «بازگرداندن گروگان‌ها» است.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.