|

هشدار چین پس از توافق تجاری ویتنام و آمریکا

با اعلام توافق تجاری میان آمریکا و ویتنام، پکن بار دیگر به کشورهایی که در آستانه عقد قرارداد با واشنگتن قرار دارند هشدار داد که با واکنش تلافی‌جویانه چین روبه‌رو خواهند شد. این تهدیدها در شرایطی مطرح می‌شود که مهلت تعیین‌شده از سوی کاخ سفید برای امضای توافق‌های تجاری، رو به پایان است و ۹ جولای (امروز) به‌عنوان ضرب‌الاجل نهایی نزدیک می‌شود.

هشدار چین پس از توافق تجاری  ویتنام و آمریکا

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

با اعلام توافق تجاری میان آمریکا و ویتنام، پکن بار دیگر به کشورهایی که در آستانه عقد قرارداد با واشنگتن قرار دارند هشدار داد که با واکنش تلافی‌جویانه چین روبه‌رو خواهند شد. این تهدیدها در شرایطی مطرح می‌شود که مهلت تعیین‌شده از سوی کاخ سفید برای امضای توافق‌های تجاری، رو به پایان است و ۹ جولای (امروز) به‌عنوان ضرب‌الاجل نهایی نزدیک می‌شود.

طبق توافق اخیر که میان آمریکا و ویتنام امضا شد، کالاهای ساخت آمریکا بدون تعرفه وارد بازار ویتنام خواهند شد اما محصولات ویتنام در بازار آمریکا همچنان مشمول تعرفه ۲۰درصدی هستند. همچنین، کالاهایی که از طریق ویتنام به آمریکا صادر شوند اما مبدأ اصلی آنها چین یا سایر کشورها باشد، با تعرفه ۴۰درصدی روبه‌رو خواهند شد. این رویکرد برای مقابله با پدیده ترانشیپ، یعنی دورزدن تعرفه‌ها از مسیر کشورهای واسطه، در نظر گرفته شده است.

نکته مهم این است که چین بزرگ‌ترین تأمین‌کننده کالا برای ویتنام و آمریکا نیز اصلی‌ترین مقصد صادراتی ویتنام محسوب می‌شود. اکنون فشار بر هانوی برای رعایت دقیق‌تر قوانین گمرکی افزایش یافته و به نظر می‌رسد ویتنام ناگزیر است در اجرای مقررات سخت‌گیرانه‌تر با آمریکا همکاری کند؛ مسئله‌ای که روند صادرات کالاهای چینی از مسیر ویتنام را دشوارتر خواهد کرد. سخنگوی وزارت بازرگانی چین هشدار داد کشورش «با هر توافقی که منافع چین را به خطر بیندازد، مخالف است» و در صورت نیاز پاسخ قاطعانه خواهد داد. چنین تهدیداتی پیش‌تر در ماه‌های ژوئن و آوریل نیز از سوی پکن مطرح شده بود. توافق با ویتنام، سومین توافق تجاری بزرگ آمریکا در سال جاری پس از بریتانیا و ژاپن است و کشورهای طرف معامله با آمریکا تلاش دارند پیش از ضرب‌الاجل، برای جلوگیری از اعمال تعرفه‌های سنگین‌تر با واشنگتن به توافق برسند. در این میان، نگرانی پکن از آن است که چنین توافق‌هایی با سایر کشورها بتواند راه ترانشیپ را ببندد و چین را عملا از بخشی از زنجیره تأمین جهانی حذف کند؛ به‌ویژه اینکه ویتنام تاکنون یکی از مسیرهای اصلی عبور کالاهای چینی به بازار آمریکا بوده است. 

به گفته ادوارد هوانگ، اقتصاددان تایوانی، توافق اخیر آمریکا و ویتنام می‌تواند به یک الگو و قاعده جهان‌شمول تبدیل شود؛ الگویی که کشورهای دارای ساختار صنعتی مشابه، مذاکرات آتی خود را بر پایه آن بنا می‌گذارند و این روند می‌تواند قوانین تجارت بین‌الملل را دگرگون کند. کارشناسان معتقدند تلاش آمریکا برای بستن راه دورزدن تعرفه‌ها فقط محدود به ویتنام نیست و کشورهایی مانند کامبوج، ماداگاسکار و لسوتو نیز با اعمال تعرفه‌های مشابهی مواجه شده‌اند. واشنگتن می‌کوشد این تجربه را به الگویی فراگیر تبدیل کند و از گسترش روزنه‌های تجاری غیرمجاز جلوگیری کند. در همین حال، دولت ترامپ مذاکراتی جدی با هند و اتحادیه اروپا در دست دارد. دونالد ترامپ اعلام کرده اگر هند سیاست‌های خود را تغییر دهد و محدودیت‌های دسترسی شرکت‌های آمریکایی به بازار هند را کاهش دهد، آمریکا آماده امضای توافق تجاری با این کشور است. وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز از نزدیک‌شدن توافق با هند خبر داده که در صورت نهایی‌شدن، هند را از تعرفه ۲۶درصدی متقابل معاف خواهد کرد. در اروپا نیز مذاکرات فشرده میان آمریکا و اتحادیه اروپا ادامه دارد. چین به کشورهای اروپایی هشدار داده که منافع حیاتی دو طرف را در نظر بگیرند، اما تحلیلگران معتقدند پکن ابزار لازم برای جلوگیری از توافق تجاری بروکسل و واشنگتن را ندارد. 

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.