اقدام بیسابقه پس از پایان جنگ سرد
استقرار زرادخانه موشکی آمریکا برای مقابله با چین
ایالات متحده در اقدامی غیرمنتظره و برای نخستین بار پس از پایان جنگ سرد، قصد دارد زرادخانه موشکی خود را در منطقه اقیانوس آرام مستقر کند. راب فیلیپس، سخنگوی ارتش ایالات متحده آمریکا در منطقه اقیانوس آرام، اعلام کرد که این کشور قصد دارد در سال ۲۰۲۴، اولین زرادخانه موشکی جدیدش را در منطقه آسیا و اقیانوسیه مستقر کند.


ایالات متحده در اقدامی غیرمنتظره و برای نخستین بار پس از پایان جنگ سرد، قصد دارد زرادخانه موشکی خود را در منطقه اقیانوس آرام مستقر کند. راب فیلیپس، سخنگوی ارتش ایالات متحده آمریکا در منطقه اقیانوس آرام، اعلام کرد که این کشور قصد دارد در سال ۲۰۲۴، اولین زرادخانه موشکی جدیدش را در منطقه آسیا و اقیانوسیه مستقر کند.
راب فیلیپس در گفتوگو با روزنامه نیکی، هدف از استقرار این زرادخانه را تقویت بازدارندگی علیه چین در این منطقه اعلام کرد. او تأکید کرد که این زرادخانه قرار است به موشک استاندارد ۶ (اسام۶) و موشک تاماهاک (موشک کروز) مجهز باشد که گفته میشود برد آنها بین ۵۰۰ تا دوهزارو ۷۰۰ کیلومتر است، اما درباره مکان و زمان دقیق استقرار موشکهای آمریکایی جزئیاتی ارائه نکرد.
این استقرار موشکی پس از آن صورت میگیرد که «پیمان نیروهای هستهای میانبُرد» موسوم به «آیاِناِف» در سال 2019 منقضی شد. این پیمان که آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی آن را در سال 1987 امضا کردند، کشورها را از توسعه و مالکیت موشکهای زمینی با برد بین 500 تا پنجهزارو500 کیلومتر منع میکرد.
در دورانی که آمریکا به آیاِناِف متعهد بود، چین زرادخانه موشکهای میانبرد خود را گسترش داد. بر اساس گزارش سالانه «پنتاگون» درباره تواناییهای نظامی چین، ارزیابیها بر این است که پکن هماینک دارای هزارو 500 موشک با برد هزار تا پنجهزارو 500 کیلومتر است.
آنکیت پاندا، از اعضای ارشد بنیاد صلح بینالمللی کارنگی، گفت ارتش آمریکا واحدهای موشکی میانبرد را عمدتا به قلمرو اقیانوسیه ایالات متحده در گوام میفرستد تا در شرایط وضعیت اضطراری احتمالی، آنها را در اختیار متحدان آسیاییاش قرار دهد.
درحالحاضر، ژاپن و فیلیپین از بیم تبدیلشدن به هدف فوری ارتش چین در صورت وقوع یک بحران، به میزبانی از قابلیتهای جدید موشکهای آمریکایی تمایلی ندارند. واکنش به بحران احتمالی در تنگه تایوان یا دریای چین جنوبی به موشکهایی نیاز دارد که بتوانند بر فراز این دریاها به سرزمین اصلی چین برسند. این به آن معنی است که موشکهای میانبرد آمریکا در نهایت در اطراف «زنجیره جزیرهای اول»، کشیدهشده از جزایر اوکیناوای ژاپن تا تایوان و فیلیپین، مستقر خواهند شد. کارین ژان پییر، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، ژانویه ۲۰۲۳ اعلام کرده بود آمریکا برای استقرار موشکهای جدید در ژاپن برنامهای ندارد. فردیناند مارکوس جونیو، رئیسجمهوری فیلیپین نیز بهروشنی تأکید کرد که ایالات متحده از پایگاههایش در فیلیپین برای عملیات ضربتی علیه چین استفاده نخواهد کرد. بر اساس گزارش روزنامه نیکی، واشنگتن قصد دارد از این موشکهای زمینی بهعنوان یک عامل بازدارنده در برابر اقدام نظامی چین استفاده کند.
این اقدام آمریکا در حالی صورت میگیرد که روابط بین آمریکا و پکن همچنان رو به سردی میرود. چارلز کیو براون جونیور، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا نیز روز یکشنبه در گفتوگو با فاکسنیوز، درباره وقوع جنگ چین با تایوان هشدار داد و گفت همه آمریکاییها باید از احتمال حمله چین بهخصوص حمله این کشور به تایوان نگران باشند. به گزارش فاکسنیوز و بر اساس نظرسنجی اخیر مؤسسه ریگان، ۷۳ درصد مردم آمریکا تا حدودی از احتمال حمله چین به تایوان نگران هستند.
در همین ارتباط، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده ژنرال چارلز کیو. براون جونیور در مصاحبه با فاکسنیوز گفت همه باید درباره جنگ با چین نگران باشند.
او که در ماه اکتبر بعد از بازنشستگی ژنرال مارک میلی، بیستویکمین رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا شد، به سؤالی در برنامه فاکسنیوز درباره نگرانیهای فزاینده درباره جنگ بین ایالات متحده و چین با استناد به نظرسنجیهای اخیر مؤسسه ریگان پاسخ گفت در نظرسنجی اخیر، ۵۱ درصد آمریکاییها گفتند چین را بزرگترین تهدید خارجی برای آمریکا میدانند و ۷۴ درصد نگران وقوع این درگیری در پنج سال بودند.
در پاسخ، ژنرال چارلز براون گفت همه باید نگران درگیری با چین بهویژه در ارتباط با حمله احتمالی به تایوان باشند. او با این ادعا که «قدرتی که ما به عنوان ارتش نشان میدهیم، صلح را به ارمغان میآورد»، درباره حمله احتمالی به تایوان افزود: اولین چیزی که میگویم این است که میخواهیم و همه ما باید نگران باشیم که آیا این اتفاق رخ میدهد یا نه؟ و این بخشی از این دلیل است که چرا بازدارندگی بسیار مهم است تا درگیری رخ ندهد.
به گزارش نشریه نیوزویک، او همچنین در واکنش به نظرسنجی دیگری مبنی بر اینکه اکثر آمریکاییها معتقدند چین بهزودی ایالات متحده را هم از نظر نظامی و هم اقتصادی پشت سر خواهد گذاشت، گفت وظیفه و نقش او این است که در حوزه نظامی این اتفاق نیفتد. تایوان مدتهاست به موضوع مناقشه بین واشنگتن و پکن تبدیل شده و در اجلاس اخیر بین رئیسجمهور چین و همتای آمریکایی در کالیفرنیا، شی جینپینگ درباره موضوع تایوان به جو بایدن هشدار داد و تصریح کرد: «آمریکا باید از اتحاد مجدد صلحآمیز و اجتنابناپذیر چین با تایوان حمایت کند و ارسال سلاح به آن را متوقف کند». بر اساس سیاست رسمی حکومت چین، جزیره تایوان بخشی از چین واحد است، اما طرف تایوانی آن را رد میکند. آمریکا تایوان را بهعنوان کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد، اما آن را متحد کلیدی در منطقه هند اقیانوس آرام در نظر میگیرد. رئیسجمهور آمریکا اواخر سال ۲۰۲۲ گفته بود در صورت حمله به تایوان از سوی چین، در این جزیره نیرو مستقر خواهد کرد.