مخاطرات زیست محیطی درجنگ شهری
تهران به عنوان یکی از متراکم ترین کلان شهرهای خاورمیانه ( از لحاظ جمعیتی) در روزهای اخیر مورد حملات شدید موشکی و انفجاری کشور اسراییل قرار گرفته است و این مسأله نقطه عطفی در افزایش خطرات زیست محیطی ناشی از جنگهای شهری و تهدیدی برای اکوسیستم ( شامل جمعیت انسانی و پوشش گیاهی و جانوری و...) تهران و شهرهای مورد حمله به شمار می رود .

به گزارش گروه رسانهای شرق،
ساغر شمسی : در این یادداشت سعی داریم با مروری سریع و کاربردی در مورد مخاطرات محلی که انفجارها بر محیط زیست می گذارند صحبت کنیم و همچنین با توجه به تعداد و گستردگی انفجارها در سطح محیط شهری بررسی آلودگی های ناشی از انفجارها و راههای حفاظت فردی بسیار ضروری به نظر می رسد .
انفجارها به دلیل حمله به مراکز نظامی ؛ سوختی و زیر ساختی باعث آزاد سازی مواد مختلفی در محیط می شوند و یک قسمت از منابع آزاد سازی آلاینده ها شامل مواد قابل اشتعالی همچون سوختهای فسیلی ، بنزین ، گازوییل ، سوخت هواپیمایی می باشد .
و قسمت دیگر منابع مواد منفجره نظامی که شامل TNT ، مواد شیمیایی ، اکسندها ، ساختمانهای تخریب شده حاوی فلزات سنگین ، آزبست ، رنگهای سمی و pvc است .در این میان بیشترین آلودگی و خطرناک ترین آلاینده ها متعلق به مصالح ساختمانی فروریخته هستند . غبار ناشی از ساختمانهای تخریب شده است که حتی در ذرات میکروسکوپی هم بسیار بسیار خطرناک می باشند .همچنین دود و پلاسماهای ناشی از انفجار مخازن نفت ، گاز یا مواد سوختی و ذرات pm2.5 و pm10 و گازهای سمی مانند SO2 و NOx ( مجموع اکسیدهای نیتروژن که حاصل احتراق با دمای بالا هستند ) . توضیح اینکه ذرات PM2.5 بسیار ریز هستند و به همین دلیل می توانند تا عمق دستگاه تنفسی نفوذ کنند و انباشت آنها در ریه عوارض جبران ناپذیری بر سلامت انسان دارد و همچنین پلاسمای حاصل از انفجار نیز حاصل تغییر حالت مواد بر اثر حرارت بالا و یونیزه شدن مولکول های هوا منجر به اختلال در سیستم عصبی یا اختلالات حرکتی می شود .
خطرات و موارد مهمی که برای مدیریت شرایط بحرانی باید مد نظر قرار بگیرند:
اطلاع رسانی عمومی درباره ی کیفیت هوا و ارایه توصیه و دستورالعمل ها
آلودگی هوا : تاثیرات کوتاه مدت آلاینده ها شامل تحریک چشم ، پوست ، آسم یا آلرژی ، تشدید بیماریهای تنفسی است و تاثیرات بلندمدت شامل بیماریهای قلبی عروقی ، سرطان ، آلزایمر و پارکینسون می باشد. پایش منظم و در صورت لزوم تخلیه مناطق مسکونی ضروری است .
آلودگی آب : احتمال نشت مواد شیمیایی یا سوخت به آبهای سطحی زیرزمینی یا سیستم فاضلاب مخصوصا نزدیک مناطق انفجار که در صورت پایش منظم و مشاهده آلودگی فلزات سنگین و میکروبی توزیع آب آشامیدنی تمیز صورت بگیرد .
آلودگی خاک : رسوب آلاینده ها روی زمین باعث وارد شدن مواد سمی به خاک می شوند و همچنین حرارت بالا و موج انفجار میکروارگانیسم های خاک را نابود کرده و اکوسیستم خاک را تغییر می دهد . شاید در نگاه نخست این موضوع در برابر آسیب های انسانی بی اهمیت به نظر برسد اما در حقیقت غذای جامعه انسانی و جانوری از خاک تامین می شود و صدمات آلودگی ها قابل انکار نیست . پایش منظم آلودگی خاک نیز برای تغییر منابع تغذیه مهم و ضروری است .
پیشنهادات کاهش اثرات و پیشگیری :
-هشدار و اطلاع رسانی فوری به ساکنان مناطق متاثر
-توزیع ماسک فیلتردار مخصوصا برای افراد در معرض خطر
-تشویق به بسته ماندن شیشه های منازل و خودرو
-راه اندازی ایستگاههای پایش سریع در مناطق کلیدی
-پاک سازی سریع سطحی از ترکیبات آلاینده ها
-تهیه گزارش رسمی و اقدامات قانونی جهت جبران و افزایش سرمایه گذاری در ایمنی شهری
توصیه هایی برای محافظت مردم:
-اگر در نزدیکی محل انفجار هستید بلافاصله وارد خانه یا فضای بسته شوید و در و پنجره ها را محکم ببیندید
-کولر یا پنکه را خاموش و یا فقط در صورت داشتن فیلتر HEPA استفاده کنید
-در فضای باز ماسک N95 و یا FFP2 استفاده کنید
-با یک پارچه خیس جلوی بینی و دهان خود را بپوشانید
-از عبور در مسیر دود و غبار خودداری کنید
-از مصرف لبنیات محلی خودداری کنید ( به دلیل احتمال آلودگی دام ها و ورود فلزات سنگین و سمی به زنجیره غذایی ) . قابل ذکر است که استفاده از شیر پاستوریزه غنی از کلسیم به دفع سموم کمک بسیار زیادی می کند .
-مصرف روزانه آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین "E" و "C" یا مواد غذایی مانند سیر ، زردچوبه و چای سبز راه حلی عملی برای دفع سموم به شمار می رود .
در شرایط حساس کنونی اطلاع رسانی و شفاف سازی برای حفظ جان شهروندان بسیار ضروری است و باید با جدیت عملی شود .
کم شود . امید است که سایه جنگ بزودی از میهن ارجمند ما ایران
آخرین اخبار یادداشت را از طریق این لینک پیگیری کنید.