دغدغه مدیران شرکت پتروشیمی خوزستان برای کاهش سهم پتروشیمیها؛
دردسر واردات بیرویه
واردات بیرویه مواد اولیه خودرو، صنعت ساختمان و صنایع برق سبب شده سهم پتروشیمیهای ایرانی از بازار داخلی کم شود. این عارضهای است که مدیران پتروشیمی خوزستان به آن اشاره میکنند و میگویند پتروشیمی خوزستان یک شرکت دانشبنیان ایرانی است که نهتنها اولین تولیدکننده پلیمرهای مهندسی در خاورمیانه است، که حالا با تکیه بر دانش بومی توانسته محصولات ارزشمندی با ارزش افزوده بالا تولید کند.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
واردات بیرویه مواد اولیه خودرو، صنعت ساختمان و صنایع برق سبب شده سهم پتروشیمیهای ایرانی از بازار داخلی کم شود. این عارضهای است که مدیران پتروشیمی خوزستان به آن اشاره میکنند و میگویند پتروشیمی خوزستان یک شرکت دانشبنیان ایرانی است که نهتنها اولین تولیدکننده پلیمرهای مهندسی در خاورمیانه است، که حالا با تکیه بر دانش بومی توانسته محصولات ارزشمندی با ارزش افزوده بالا تولید کند.
سرگذشت یک کارخانه پتروشیمی
شرکت پتروشیمی خوزستان پس از تأسیس در 26 اسفندماه 1376، با مأموریت تأمین نیاز بازار داخلی، عهدهدار تولید دو نمونه برجسته از پلیمرهای مهندسی با نام پلیکربنات و اپوکسی رزین در سایت چهار منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی(ره) شد. تولیدات اصلی شرکت پتروشیمی خوزستان سالانه ۲۵ هزار تن پلیکربنات و ۱۰ هزار تن رزین اپوکسی و ۱۸ هزار تن کامپاند پلیکربنات است. راهاندازی واحد کامپاندینگ پتروشیمی خوزستان و مزیت رقابتی دردسترسبودن، موجب تولید و فروش محصولات بر پایه پلیکربنات و رزیناپوکسی با ارزش افزوده بالا شده است. شرکت پتروشیمی خوزستان به عنوان اولین تولیدکننده پلیمرهای مهندسی در خاورمیانه و تنها تولیدکننده محصول پلیکربنات و رزیناپوکسی در کشور با تکیه بر نیروهای متخصص داخلی در سالهای اخیر موفق شده است، به عنوان یک شرکت دانشبنیان، کیفیت محصولات خود را تا سطح جهانی بهبود داده و گریدهای متنوع مورد نیاز بازار داخل را بومیسازی کند.
بنابراین با درنظرگرفتن ظرفیت 25 هزار تنی واحد پلیکربنات و توسعه بیش از 10 گرید از انواع کامپاندهای مصرفی بازار و ارتقای شاخص رنگ و کیفیت رزیناپوکسی، این شرکت قادر است نیاز بازار داخلی را تأمین کند؛ اما با واردات گسترده در صنایع خودروسازی، صنایع الکتریکی، ساختمان و... سهم بازار این شرکت بهشدت کاهش یافته است. محصولات شرکت پتروشیمی خوزستان در بسیاری از صنایع با تکنولوژی بالا قابلیت مصرف دارد که با جلوگیری از واردات محصولات مشابه، این شرکت قادر است ضمن تولید با ظرفیت کامل، نیاز کشور به واردات را مرتفع کند که در این راه نیازمند حمایت وزارت صمت است. این شرکت با استراتژی رسوخ در بازار داخلی از طریق بالابردن کیفیت و توسعه بازار با تنوعبخشی در محصولات با رعایت الزامات زیستمحیطی، موفق شده است در بالاترین سطح شرکتهای دانشبنیان به عنوان شرکت دانشبنیان فناور محصولات خود را به مشتریان پاییندست ارائه دهد و اختراع آمیزه پلیمری بر پایه پلیکربنات با کاربری در محیطهای گرم و مرطوب را به نام خود ثبت کند.
ارتقای کیفیت محصولات و تکمیل زنجیره ارزش:
در راستای توسعه بازار و پاسخگویی به نیازهای متنوع صنایع پاییندستی، شرکت پتروشیمی خوزستان موفق به تولید محصولات جدید و ارتقای کیفیت گریدهای موجود در حوزه آلیاژهای پلیمری و رزیناپوکسی در صنایع خودرویی، الکتریکی، لوازم خانگی، پزشکی و غذایی و رنگ و پوشش شده است. در زمینه نوآوری در آلیاژهای مهندسی در صنایع خودرویی، آلیاژهای پیشرفته مانند PC-ABS، PC-GF، و پلیکربنات ویژه لنز خودرو در کاربردهایی مانند داشبورد و اجزای داخلی خودرو، پانلهای کناری و ستونهای داخلی، قاب آینههای جانبی، قاب چراغها، تجهیزات روشنایی داخلی و محفظههای الکترونیکی استفاده میشوند. در زمینه صنایع الکتریکی، کامپاند پلیکربنات مخصوص صنایع کلید و پریز، کامپاند پلیکربنات الیافدار در صنایع کنتورسازی و کامپاند پلیکربنات دیفیوزر در کاربردهای لامپ و روشنایی استفاده میشوند. در زمینه صنایع لوازم خانگی، آلیاژ PC-ABS و کامپاندهای پلیکربنات رنگی در کاربرد ماشینهای لباسشویی، یخچالفریزر و جاروبرقی استفاده میشود.
در صنایع پزشکی و غذایی، پس از دریافت مجوزهای مورد تأیید سازمان غذا و دارو گرید پلیکربنات غذایی ویژه فیلتر دیالیز با ویژگیهایی مانند زیستسازگاری، شفافیت نوری بالا، مقاومت شیمیایی و پایداری در برابر فرایندهای استریلیزاسیون تولید شده است. این دستاورد راهبردی، گامی مهم در مسیر بومیسازی مواد اولیه صنایع حساس پزشکی و بستهبندی و مصرف در صنایع غذایی به شمار میآید. در صنایع رنگ و پوشش، گریدهای جدید رزین اپوکسی از جمله رزین اپوکسی پودری، در پوششهای داخلی خطوط لوله نفت و گاز و رنگهای پودری مقاوم در برابر خوردگی استفاده میشود. همچنین گرید جدید رزیناپوکسی E06-EXCL با شفافیت بالا در صنایعی مانند سنگهای تزیینی مورد مصرف صنایع پاییندست قرار میگیرد.
طرحهای توسعهای
یکی از مهمترین طرحهای توسعهای شرکت، طرح تولید رزیناپوکسی جامد است. با توجه به سیاستهای کلان کشور به منظور ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خامفروشی طرح تولید رزینهای اپوکسی جامد با ظرفیت پنج هزار تن در سال توسط این شرکت ارائه شده که در مرحله کسب مجوزهای لازم از گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس است.
این محصول که در ادامه توسعه زنجیره ارزش رزیناپوکسی است، در صنایع مختلف از جمله پوششهای صنعتی، خطوط لوله گاز و نفت، بستهبندی مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد و تولید آن در کشور ضمن برطرفکردن نیاز داخل و جلوگیری از واردات میتواند باعث توسعه صنایع پاییندست شود.
آخرین اخبار ویژه نامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.