|

حجت‌الاسلام سید‌حسن خمینی تشریح کرد

‎از ناطق تا کروبی؛ همبستگی سیاسیون در برابر تجاوز اسرائیل

حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین سیدحسن خمینی در گفت‌وگو با برنامه راهبرد، در پاسخ به سؤالی درباره ریشه‌های تمدنی و عقیدتی همبستگی مردم در جنگ 12‌روزه اظهار کرد: واقعا آن چیزی که در این ۱۲ روز خودش را نشان داد، شاید برای همه کسانی که جامعه ایران را تحلیل می‌کردند، بسیار ‌غیر‌منتظره بود؛ حتی برای دوستان، چه برسد برای دشمنان.

‎از ناطق تا کروبی؛ همبستگی سیاسیون در برابر تجاوز اسرائیل

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

 حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین سیدحسن خمینی در گفت‌وگو با برنامه راهبرد، در پاسخ به سؤالی درباره ریشه‌های تمدنی و عقیدتی همبستگی مردم در جنگ 12‌روزه اظهار کرد: واقعا آن چیزی که در این ۱۲ روز خودش را نشان داد، شاید برای همه کسانی که جامعه ایران را تحلیل می‌کردند، بسیار ‌غیر‌منتظره بود؛ حتی برای دوستان، چه برسد برای دشمنان. روشن است که هدف این جنگ تحمیلی ۱۲‌روزه، تجزیه ایران و در نهایت براندازی ساختار جامعه ایران و انشعاب‌ها بوده است. خودشان هم گفتند یک‌سال‌و نیم برای این برنامه‌ریزی کرده بودند. همچنین بحث پهپادها، موشک‌ها، ریزپرنده‌ها و بحث‌های متفاوتی که داشتند.‌ او تأکید کرد که هدف دشمن از این جنگ ۱۲‌روزه، براندازی ساختار جامعه ایران و تجزیه آن بود، اما امیدشان به ایجاد به‌هم‌ریختگی اجتماعی و فروپاشی انسجام ملی ایران بی‌نتیجه ماند.

یادگار امام گفت: نگرانی اصلی در آن روزها «عدم انسجام ملی» بود، اما با وجود تهدیدها و برنامه‌ریزی دقیق دشمن، مردم ایران با همدلی و اتحاد، این تهدید را پشت سر گذاشتند. او اشاره کرد که حتی امام خمینی در خاطراتش می‌گفت که دشمن هرگز نمی‌تواند بین مردم و سرزمین‌شان شکاف ایجاد کند؛ چون ایران یک روح و یک بدن متحد است. این انسجام در واکنش سریع فرمانده کل قوا و حضور به‌موقع فرماندهان نظامی نیز نمود پیدا کرد؛ در کمتر از ۱۸ ساعت پاسخ قاطع به تجاوز داده شد.

خمینی افزود:‌ این انسجام و اتحاد، نه‌تنها دشمن را از رسیدن به هدفش بازداشت، بلکه برعکس باعث افزایش سرمایه اجتماعی در ایران شد. نظرسنجی‌های مختلف نیز این موضوع را تأیید می‌کنند که اعتماد مردم به نهادهای مختلف، از‌جمله صداوسیما، افزایش یافته است. این وضعیت باعث شد دشمنان که در ابتدا هدف‌شان براندازی و چندپاره‌کردن ایران بود، مجبور به پذیرش آتش‌بس و صلح از موضع ضعف شوند.

او به اهمیت دستاوردهای نظامی ایران، از‌جمله بازدارندگی موشکی‌ اشاره کرد و گفت: دشمنان به اشتباه گمان می‌کردند می‌توانند با اتکا بر شکاف‌های قومی، مذهبی، سیاسی، معیشتی و بین‌نسلی، ایران را دچار تفرقه کنند، اما این نقشه‌ها نقش بر آب شد. خمینی تأکید کرد: این انسجام و اتحاد در طیف‌های مختلف جامعه ایران، از اهل سنت بلوچستان گرفته تا ایرانیان خارج از کشور، به وضوح دیده شد. ایرانیان خارج از کشور حتی با وجود تهدیدهایی مانند اخراج از آمریکا، از ملت‌شان حمایت کردند.

از‌جمله واکنش‌های برجسته به این تجاوز، تماس‌ها و بیانیه‌های شخصیت‌هایی مثل ناطق‌نوری، لاریجانی، خاتمی و کروبی بود که حتی برخی از آنها که معمولا مواضع متفاوتی داشتند، متحدانه اعلام حمایت کردند. سیدحسن خمینی گفت: کروبی حتی اعلام کرده بود حاضر است در تهران در مقابل اسرائیل شهید شود. این وحدت از طیف‌های مختلف سیاسی، مذهبی و اجتماعی نشان از هویت تمدنی ایرانیان داشت که دشمنان آن را دست‌کم گرفته بودند.

او اشاره کرد: حتی در میان محرومان و طبقات پایین جامعه نیز انسجام بسیار بالایی شکل گرفت. مثلا کامیون‌داران که پیش از جنگ اعتصاب کرده بودند، بلافاصله بعد از آغاز جنگ، با جدیت و حتی به صورت رایگان به حمل‌ونقل و ترخیص کالا پرداختند. همین امر نشان داد ‌مسئله معیشت و شکاف‌های صنفی نیز نتوانست باعث تفرقه و تضعیف روحیه ملی شود. نکته جالب دیگر کاهش دزدی و افزایش همدلی در این دوران بود که بیانگر درک مردم از تهدید مشترک و حس تعلق ملی بود.

سیدحسن خمینی درباره اهمیت حفظ انسجام ملی گفت: باید هرم منزلت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در کشور بازتر شود تا همه افراد احساس کنند هم وطن برای آنهاست و هم آنها برای وطن. 

این مسئله ارتباط مستقیمی با انتخاب درست مسئولان دارد؛ باید نمایندگان واقعی طبقات محروم در ساختارهای سیاسی حضور داشته باشند و طبقات محروم از حق و منزلت برخوردار باشند. او هشدار داد: جمهوری اسلامی نباید گرفتار طبقه اشرافیت جدید شود؛ چراکه فاصله اجتماعی و اقتصادی باعث شکاف و آسیب جامعه می‌شود. به گفته او، بزرگ‌ترین تهدیدی که می‌توانست به جامعه‌ از درون آسیب بزند، شکاف معیشتی بود که خوشبختانه در این بحران جواب نداد. او درباره خطر «خودحق‌پنداری» نیز هشدار داد و از مردم خواست با وجود تفاوت نظرها، به تیم مدیریتی کشور که زیر نظر رهبر معظم انقلاب فعالیت می‌کند، اعتماد کنند. او یادآور شد:‌ اختلاف‌نظرها طبیعی است و باید به‌گونه‌ای مطرح شود که باعث تفرقه نشود و همه در چارچوب کلان وحدت، با مدیریت کشور همکاری کنند. در بحث مدیریت بحران، خمینی تأکید کرد:‌ باید به خرد مدیریتی کشور اعتماد کنیم؛ چون برای تصمیم‌گیری‌های درست نیاز به اطلاعات دقیق درباره وضعیت دشمن، نقاط قوت و ضعف‌ و تحولات منطقه‌ای است. او از بی‌تفاوتی جامعه جهانی نسبت به کشتار مردم فلسطین انتقاد کرد و گفت: این جنگ نشان داد قواعد و قوانین بین‌المللی به نفع عدالت و حقوق بشر عمل نمی‌کنند. اما ایران، برخلاف غرب، حقوق بشر و ارزش‌هایش را از سنت و مذهب خود گرفته‌ و به آنها پایبند است.

خمینی همچنین به خویشتن‌داری جمهوری اسلامی در پاسخ به حمله به تأسیسات هسته‌ای اشاره کرد و گفت: ایران می‌توانست تلافی شدیدتری انجام دهد، اما به خاطر پیامدهای انسانی و تشعشعات، خویشتن‌داری کرد. این نشان‌دهنده منطق و اخلاق در سیاست خارجی ایران است‌ که برخلاف طرف‌های مقابل، به ارزش‌های انسانی پایبند است.‌در نهایت، او بر ضرورت تمرکز سیاست‌ها بر طبقات محروم و مستضعف تأکید کرد و گفت: عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه منابع از ملزومات حفظ انسجام و همبستگی ملی است. همچنین یادآور شد که در این بحران، مدیریت هوشمندانه، عدم درگیر‌شدن با کشورهای عربی و حفظ اتحاد داخلی از عوامل مهم موفقیت بود‌. او به نقش رهبری در هدایت این شرایط اشاره ‌و تأکید کرد:‌ اطاعت و حمایت از مدیریت رهبری، به‌ویژه در شرایط حساس جنگ، کلید عبور از بحران‌ها‌ست.

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.