راهبرد جدید ارتش اسرائیل؛ مناطق حائل و تهاجم پیشدستانه
در نشستی کمسابقه به ریاست ژنرال ایال زمیر، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، فرماندهان ارشد نظامی به بررسی همهجانبه تهدیدات امنیتی این کشور پرداختند؛ نشستی که به گفته منابع آگاه، نخستین نشست استراتژیک کامل طی دو سال اخیر محسوب میشود. یکی از مهمترین نتایج این جلسه، تصمیم بر آن بود که از این پس، همه مرزهای اسرائیل باید به صورت دائمی دارای مناطق حائل باشند


به گزارش گروه رسانهای شرق،
شرق: در نشستی کمسابقه به ریاست ژنرال ایال زمیر، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، فرماندهان ارشد نظامی به بررسی همهجانبه تهدیدات امنیتی این کشور پرداختند؛ نشستی که به گفته منابع آگاه، نخستین نشست استراتژیک کامل طی دو سال اخیر محسوب میشود. یکی از مهمترین نتایج این جلسه، تصمیم بر آن بود که از این پس، همه مرزهای اسرائیل باید به صورت دائمی دارای مناطق حائل باشند. تاکنون ایجاد مناطق حائل در مرزهای غزه، سوریه و لبنان به اجرا درآمده است. در مرز با مصر و اردن، هرچند اسرائیل با این کشورها روابط رسمی و صلحآمیز دارد، اما به دلایل مختلف این مناطق تعریفشده وجود ندارد. توافقنامه کمپدیوید ۱۹۷۸ همچنان بر حضور نظامی مصر در نزدیکی مرز کنترل دارد و ارتش اردن نیز با توجه به ابعاد کوچکتر و تهدید پایینتر، فعلا دغدغهای جدی برای اسرائیل ایجاد نکرده است. بااینحال، هر دو کشور شاهد نفوذهای کوچک قاچاقچیان یا عناصر شبهنظامی به داخل خاک اسرائیل بودهاند.
دکترین دفاعی تازه
ارتش اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر و پیامدهای آن، رویکرد دفاعی خود را بهطور بنیادین بازتعریف کرده است. براساس تصمیم جدید ستاد کل، تأمین امنیت دیگر صرفا مبتنی بر تدابیر دفاعی نیست، بلکه تهاجم پیشدستانه بهعنوان مؤثرترین ابزار بازدارندگی تلقی میشود. مقامات نظامی تأکید دارند که ارتش از این پس، با انجام عملیات تهاجمی در غزه، سوریه و لبنان، اجازه بازیابی قدرت و بازآرایی نیروها را به دشمنان خود نخواهد داد. اهداف دفاعی برای هر جبهه و هر دشمن نیز بهطور مجزا و براساس شرایط روز بازتعریف شده است. مثلا پیش از وقایع اکتبر ۲۰۲۳، تصور غالب این بود که شکست قطعی دشمنان اسرائیل ممکن نیست و فقط میتوان با درگیریهای مقطعی و محدود، بازدارندگی را احیا کرد؛ اما اکنون ارتش تلاش دارد تا جایی که ممکن است، توان بازسازی نظامی حماس در غزه را بهطور کامل مختل کند.
در مقابل، هدف اصلی در لبنان، نه فروپاشی کامل ساختار حزبالله، بلکه دور نگهداشتن کامل این گروه از جنوب لبنان و جلوگیری از شکلگیری فعالیتهای گسترده یا تهدیدآمیزتر آن است. در سوریه نیز ارتش سعی دارد نیروهای نظامی سوریه را از مناطق حائل دور نگه دارد و تنها در مواقع حساس، با عملیات محدود به عمق خاک سوریه ورود کند؛ ازجمله در جریان درگیریهای داخلی میان دروزیها و سایر گروهها.
مقامات نظامی اسرائیل همچنین تأکید دارند که برای یمن و حوثیها و همچنین نحوه مدیریت ایران پس از درگیریهای اخیر، باید سیاستهای بلندمدت جدیدی تدوین شود. بخشی از این مسئولیت اکنون بر عهده فرمانده جدید سپاه عمق ارتش، ژنرال دان گولدفوس قرار دارد؛ کسی که بهعنوان فرمانده میدانی، نقش کلیدی در عملیات خانیونس در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ ایفا کرد.
تمرکز همزمان بر چند جبهه
همزمان با تحولات ساختاری در ستاد ارتش، اسرائیل بر تحقق اهداف نظامی خود در غزه و یمن تأکیدی ویژه دارد. ایسرائیل کاتز، وزیر دفاع، شامگاه سهشنبه در ارزیابی امنیتی با حضور مقامات بلندپایه، تصریح کرد اسرائیل «در نزدیکترین نقطه به دستیابی به اهداف جنگی» قرار دارد و بر ضرورت پیروزی در هر دو جبهه غزه و یمن تأکید کرد.
کاتز در این نشست ضمن تأکید بر ادامه عملیات برای بازگرداندن همه گروگانها و شکست کامل حماس، به موضوع ایران نیز اشاره کرد و خواستار تداوم اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از بازسازی برنامههای هستهای و موشکی ایران پس از حملات اخیر اسرائیل شد. او همچنین بر لزوم حفظ حضور نظامی در نقاط کلیدی همچون سوریه و لبنان و ادامه اقدامات ارتش در شمال سامره برای مقابله با تحرکات گروههای شبهنظامی تأکید کرد. کاتز خطاب به فرماندهان تصریح کرد: «دکترین عملیات تهاجمی ما تغییر نکرده است و تا دستیابی به پیروزی کامل و پایدار، آن را ادامه خواهیم داد». ژنرال زمیر نیز در اولین ارزیابی چندجبههای ستاد کل از سال ۲۰۲۳ به بعد، از همه فرماندهان خواست برای یک کمپین فراگیر و طولانیمدت آماده شوند.
در مجموع، آنچه در تحولات اخیر به چشم میخورد، تغییر رویکرد اساسی اسرائیل از سیاست سنتی بازدارندگی و کنترل تهدیدها، به سوی راهبردی فعال، تهاجمی و مبتنی بر پیشدستی است. ارتش اسرائیل دیگر به اقدامات تدافعی و واکنشی قانع نیست و تلاش دارد با ضربهزدنهای هدفمند و پیاپی به دشمنان بالقوه، هزینه هرگونه بازیابی یا تحرک نظامی را برای آنان به حداکثر برساند. در این چارچوب، نقش فرماندهان میدانی و ساختارهای تازهتأسیس، ازجمله سپاه عمق ارتش اسرائیل، پررنگتر از گذشته خواهد بود و هماهنگی کامل میان واحدهای اطلاعاتی، عملیاتی و دیپلماتیک به ضرورتی انکارناپذیر تبدیل شده است. با توجه به پیچیدگی و گستردگی تهدیدهای منطقهای، از غزه و لبنان گرفته تا یمن و ایران، انتظار میرود اسرائیل در آینده نزدیک نیز بر اصول تهاجم پیشدستانه، ایجاد مناطق حائل در مرزها و بازتعریف اهداف نظامی برای هر جبهه پافشاری کند؛ راهبردی که میتواند هم فرصتهایی تازه ایجاد کند و هم چالشهایی جدی برای ثبات بلندمدت منطقه به همراه داشته باشد.
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.