|

حماس و اسرائیل؛ کشمکش بر سر نقشه‌های صلح

تیراندازی مرگبار به گرسنگان غزه

در حالی که مذاکرات برای دستیابی به آتش‌بس در غزه همچنان بی‌نتیجه مانده، اختلاف بر سر خروج نیروهای اسرائیلی و بحران انسانی ناشی از جنگ شرایط را بحرانی‌تر کرده است؛ روایت‌ها و آمارها از تداوم خشونت و ناامیدی مردم غزه حکایت دارد.

تیراندازی مرگبار به گرسنگان غزه

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

با وجود گذشت هفت روز از آغاز مذاکرات غیرمستقیم برای دستیابی به آتش‌بس ۶۰ روزه در غزه، پیشرفتی حاصل نشده است. منابع آگاه فلسطینی و اسرائیلی در گفت‌وگو با رویترز اعلام کرده‌اند مذاکراتی که با میانجی‌گری آمریکا و در دوحه جریان دارد، عمدتا بر سر میزان عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی از نوار غزه به بن‌بست رسیده است. این گفت‌وگوها بر پایه پیشنهادی از سوی آمریکا شکل گرفته و در روز شنبه نیز ادامه داشته است.

در حالی که مذاکرات همچنان بی‌نتیجه مانده، رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، ابراز امیدواری کرده است که به‌زودی بر اساس این طرح جدید، پیشرفتی حاصل شود.

در تازه‌ترین نمونه از خشونت‌ها، کادر درمانی در غزه گزارش دادند که روز شنبه ۱۹ نفر از افرادی که برای دریافت کمک غذایی تجمع کرده بودند، هدف تیراندازی نیروهای اسرائیلی قرار گرفتند و جان خود را از دست دادند. این حادثه یکی از مرگبارترین تیراندازی‌های مرتبط با سیستم توزیع کمک‌های مورد حمایت آمریکاست که طبق آمار سازمان ملل، طی شش هفته گذشته به کشته شدن ۸۰۰ نفر منجر شده است.

شاهدان عینی در گفت‌وگو با رویترز گفته‌اند شماری از افراد در ناحیه سر و بدن هدف گلوله قرار گرفتند. خبرنگار رویترز چندین جسد را که در کفن سفید پیچیده شده بودند، در بیمارستان ناصر مشاهده کرد؛ جایی که خانواده‌ها در غم عزیزانشان اشک می‌ریختند. ارتش اسرائیل مدعی شد که نیروهایش فقط تیر هوایی شلیک کرده‌اند و طبق بررسی‌های اولیه، هیچ شواهدی مبنی بر آسیب‌دیدگی افراد بر اثر تیراندازی نظامیان اسرائیلی یافت نشده است.

چانه‌زنی بر سر نقشه‌های عقب‌نشینی

در روزهای اخیر، هیات‌هایی از اسرائیل و حماس در قطر حضور داشته‌اند تا درباره توافقی مذاکره کنند که شامل آزادی تدریجی گروگان‌ها، عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی و بحث بر سر پایان جنگ باشد. یک مقام اسرائیلی بن‌بست موجود را ناشی از موضع سرسختانه حماس دانسته و گفته است: «حماس همچنان بر مواضعی پافشاری می‌کند که مانع پیشرفت میانجی‌ها می‌شود.» حماس اما پیش‌تر اسرائیل را مسئول توقف توافق معرفی کرده بود.

یک منبع فلسطینی خبر داده است که حماس، نقشه‌های پیشنهادی اسرائیل را برای عقب‌نشینی نپذیرفته؛ نقشه‌هایی که بر اساس آن، حدود ۴۰ درصد از خاک غزه- از جمله تمام منطقه جنوبی رفح و مناطقی در شمال و شرق نوار غزه- همچنان تحت کنترل اسرائیل باقی می‌ماند. همچنین، دو منبع اسرائیلی اعلام کرده‌اند خواسته حماس، عقب‌نشینی کامل اسرائیل تا خطوط توافق آتش‌بس پیشین است؛ خطوطی که پیش از شروع حمله مجدد اسرائیل در ماه مارس برقرار بود.

به گفته منبع فلسطینی، موضوع چگونگی ارسال کمک‌های بشردوستانه و تضمین قطعی برای پایان جنگ از دیگر چالش‌های اصلی مذاکرات است. این منبع معتقد است که با مداخله بیشتر آمریکا، امکان حل بحران وجود دارد.

اختلاف اساسی بر سر پایان جنگ

موضع حماس همواره این بوده که تنها در صورت حصول توافقی برای پایان کامل جنگ، حاضر به آزادی گروگان‌های باقی‌مانده است. در مقابل، اسرائیل تأکید دارد تا زمانی که همه گروگان‌ها آزاد نشده و ساختار نظامی و اجرایی حماس در غزه از بین نرود جنگ را متوقف نخواهد کرد.

حادثه تیراندازی روز شنبه در نزدیکی یک مرکز توزیع کمک‌های غذایی در رفح، تازه‌ترین رویداد از مجموعه حوادث مشابه است که طی شش هفته گذشته به گفته دفتر حقوق بشر سازمان ملل جان دست‌کم ۷۹۸ نفر را گرفته است.

محمود مکرم، یکی از شاهدان عینی، در گفت‌وگو با رویترز گفته است: «آنجا نشسته بودیم که ناگهان به سوی ما تیراندازی شد. پنج دقیقه زیر آتش محاصره بودیم. تیراندازی کاملا هدفمند بود، نه تصادفی. برخی را به سر، برخی را به سینه زدند؛ مردی کنار من بود که گلوله مستقیم به قلبش خورد. هیچ رحمی وجود ندارد، هیچ رحمی. مردم برای سیر کردن شکم‌شان می‌روند اما با پیکر بی‌جان بازمی‌گردند.»

مناقشه بر سر نحوه توزیع کمک

پس از آنکه اسرائیل در اواخر ماه می، محدودیت کامل ورود کالا به غزه را تا حدی برداشت، یک سیستم جدید توزیع کمک با حمایت آمریکا راه‌اندازی شد تا مواد غذایی با پشتیبانی نیروهای اسرائیلی در میان مردم توزیع شود. سازمان ملل اما این شیوه را ذاتا خطرناک و ناقض اصول بی‌طرفی بشردوستانه می‌داند. اسرائیل می‌گوید این تدابیر برای جلوگیری از تصرف کمک‌ها توسط گروه‌های مسلح ضروری است.

مطالبه آزادی گروگان‌ها در اسرائیل

در همین حال، هزاران اسرائیلی روز شنبه در مرکز تل‌آویو گرد هم آمدند و خواستار توافقی شدند که منجر به آزادی همه گروگان‌های باقی‌مانده در دست حماس شود. بوعز لوی، یکی از معترضان، به رویترز گفت: «ما اینجا جمع شدیم تا به دولت فشار بیاوریم. باید هرچه زودتر به توافقی برای آزادی گروگان‌ها برسیم، چون دوستان و برادران‌مان در غزه اسیر هستند و وقت آن است که این جنگ پایان یابد. به همین دلیل اینجا هستیم.»

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.