|

جلال چراغ‌پور در گفت‌وگو با «شرق» مطرح کرد

آفت‌ها و تبعات فشردگی کم‌سابقه لیگ آینده

جلال چراغ‌پور را به تئوریسین فوتبال بیشتر می‌شناسند تا مربی. او فوتبال را تحلیل می‌کند و با شناختی که از ابعاد پنهان این رشته دارد، به‌خوبی تشخیص می‌دهد که چگونه یک تیم می‌تواند در زمین مسابقه برنده یا بازنده باشد. می‌توان یکی از دلایل موفقیت استقلال در انتهای لیگ برتر فصل گذشته و قهرمانی در جام‌ حذفی را حضور او روی نیمکت آبی‌ها و کمک به مجتبی جباری دانست.

آفت‌ها و تبعات فشردگی کم‌سابقه لیگ آینده

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

افسون حضرتی: جلال چراغ‌پور را به تئوریسین فوتبال بیشتر می‌شناسند تا مربی. او فوتبال را تحلیل می‌کند و با شناختی که از ابعاد پنهان این رشته دارد، به‌خوبی تشخیص می‌دهد که چگونه یک تیم می‌تواند در زمین مسابقه برنده یا بازنده باشد. می‌توان یکی از دلایل موفقیت استقلال در انتهای لیگ برتر فصل گذشته و قهرمانی در جام‌ حذفی را حضور او روی نیمکت آبی‌ها و کمک به مجتبی جباری دانست. در شرایطی که آغاز لیگ ‌برتر دوره بیست‌وپنجم به تعویق افتاده، خبرنگار «شرق» گفت‌وگویی با جلال چراغ‌پور انجام داد و درباره مواردی چون فشردگی لیگ امسال و تبعات آن در عملکرد تیم‌ها و البته تأثیری که تیم ملی می‌پذیرد، صحبت کرد.

آیا فشردگی لیگ امسال، برگزاری جام‌ حذفی، مسابقات آسیایی و چند مقطع فیفادی‌، آن‌هم در حالی که منتهی به جام‌ جهانی می‌شود، باعث کاهش کیفیت مسابقات خواهد شد؟

همان‌طورکه اعلام کردند هر سه، چهار روز یک ‌بار قرار است مسابقات برگزار شود. یک بحث فیزیولوژی عمیق وجود دارد. بحث آمادگی جسمانی و شرایط فیزیولوژی، سوخت‌وساز بدن، راه‌های کسب انرژی بدن، تغذیه و نوع تغذیه، نوع تمرین، متدولوژی تمرین و زیرساخت‌های بدنی که از سنین پایین شکل می‌گیرد در فوتبال جزء مباحث مهم هستند. در مورد فوتبال ما، این اتفاق به آن ضربه می‌زند. به دلیل اینکه در آکادمی‌ها دخالتی در تغذیه ندارند و همان تغذیه درون خانواده است. آمادگی جسمی علمی از سنین پایین باید صورت بگیرد که شامل تمامی فاکتورهای آمادگی‌ جسمانی، کشش‌ها، نرمش‌ها، آمادگی عمومی و هوازی، حداکثر اکسیژن مصرفی، حداکثر ضربان قلب و حداکثر بازده برون‌قلبی است؛ نه رصد می‌شود نه مورد نگرش قرار می‌گیرد. وقتی فرد فوتبالیست حرفه‌ای می‌شود، عادت دارد هفتگی فوتبال بازی کند. یعنی شش‌روزه بازی کند، یعنی به‌طور تقریبی فردای مسابقه ریکاوری کمی انجام می‌شود، روز بعد استراحت به تیم می‌دهند و از اواسط هفته تمرین تیم شروع می‌شود. مثلا سه‌شنبه و چهارشنبه تمرین می‌کنند پنجشنبه هم تمرین تاکتیکی دارند و جمعه بازی می‌کنند. بازیکنان ما چنین سیکلی را یاد گرفته‌اند. اگر قرار باشد هر چهار روز یک بار بازی کنند، باید این برنامه هفت‌روزه را فشرده کنند. به نظر می‌آید فشردگی‌های چهارروزه پیچیدگی‌های زیادی دارد. از جمله حتما باید تغذیه تغییر کند، حتما باید ماساژ و آب‌درمانی و یخ‌درمانی انجام شود. شش روز فاصله قبلی را باید تبدیل به سه روز فاصله کنند. به طور قطع ما یک ریزش بازیکن از نظر آسیب‌های لیگامنتی، مینیسک، کمر، لگن، کش‌آمدن همسترینگ و پارگی‌های چهارسر و رباط صلیبی خواهیم داشت و گرفتگی عضلات ساق پا. با این دانشی که در فوتبال ماست، خیلی مشکل خواهیم داشت.

با توجه به فشردگی‌ای که به آن اشاره کردید، بازیکنان با شرایط ایدئالی به اردوی تیم ملی می‌روند؟

خستگی مفرط در درون عضلات به وجود می‌آید. به این دلیل که وقتی بازیکنی مسابقه می‌دهد در بدنش اسیدلاکتیک تولید می‌شود. مقدار اسیدلاکتیک اندازه‌ای دارد. چهار دهم میلی‌مول اسیدلاکتیک بیشتر شود، انقباضات را کوتاه می‌کند و نمی‌گذارد عضله در حداکثر انقباض خودش فعالیت کند. به این دلیل جایی که انقباض باید صورت بگیرد که عضله باز و بسته شود، بین تارهای سیاه و سفید عضلانی سمی تولید می‌شود که مثل ترمز عمل می‌کند. این سم با استراحت اولیه، 12 درصد آن از بین می‌رود، اما درصدی که باقی می‌ماند متدولوژی برای رفع آن دارد. ما این علم را نداریم. ریکاوری بعد از مسابقه مربوط به آن 12 درصد است. روز بعد که به تیم استراحت می‌دهند برای این است که در استراحت کامل مابقی اسیدلاکتیک از بین برود. اما از نظر علمی راهی وجود دارد که در 24 تا 54 ساعت آن مقدار باقی‌مانده را جذب می‌کند و تبدیل به «آدنوزین تری فسفات و کراتین فسفات» می‌شود که همان انرژی سوخت ارتجاعی است که بخشی از آن از اسیدلاکتیک می‌آید. در ورزش این تکنولوژی پزشکی را نداریم. من در این سال‌ها که در فوتبالم، این موضوع را ندیدم که برای سوخت‌وساز اسیدلاکتیک استفاده کنند. بنابراین این اسیدلاکتیک درون بدن ورزشکار باقی می‌ماند و به مرور انقباضات دامنه را کوتاه می‌کند. دامنه کوتاه شده وقتی بازیکن به اردوی تیم ملی می‌آید. اولین کاری که باید انجام شود، این است که بدن بازیکن باید به حالت نرمال بازگردد. اگر این اتفاق نیفتد بازیکن آسیب می‌بینند و به تیم ملی ضربه می‌زند. باید برای این مسئله دست‌اندرکاران تیم ملی فکری بکنند.

پس نمی‌توانیم خوش‌بین باشیم که تیم ملی از گروه خود در جام‌ جهانی صعود خواهد کرد؟

بازی‌های تدارکاتی خودش یک فرمولی دارد. بازی‌های فشرده باشگاهی بحث دیگری است. در جام‌ جهانی نمی‌دانیم با چه تیم‌های هم‌گروه هستیم. ما هیچ‌وقت از گروه‌مان در جام‌جهانی صعود نکردیم. شاید این‌گونه در نظر گرفتند که از جمع 48 تیم دوباره تیم‌ها به 32 تیم برگردند. به این شکل ما باز هم در همان مسیر قبلی هستیم.

نیامدن بازیکنان و مربیان خارجی هم تأخیر بسیاری در روند آماده‌سازی تیم‌ها به وجود آورده است.

تا همین الان هم خیلی دیر شده. تیم‌ها همین امروز هم شروع کنند حداقل 20 روز را از دست داده‌اند. برای تیم‌بندی و سازماندهی تیمی به شکل کلی و سیستماتیک دیر شده. با این شرط که آیا بازیکن را براساس سیستم مورد نظر می‌خرند یا بازیکن می‌خرند بعد براساس آن سیستم تیم را مشخص می‌کنند. حتی معلوم نیست تیم‌ها با چه سیستمی می‌خواهند بازی کنند. تا الان نه گفته شده نه هیچ‌کس تمرین کرده. حتی معلوم نیست تیم‌ها را برای اردوی تدارکاتی به خارج از کشور اعزام می‌کنند یا نه. یک به‌هم‌ریختگی وجود دارد و باید ببینیم که چه می‌شود. عرض کردم فعلا که چیزی مشخص نیست و تاریخ شروع تمرینات تیم‌ها برای لیگ را باید از امروز یا فردا در نظر بگیریم که این تاریخ خیلی دیر است. با توجه به اینکه لیگ هم 27 مرداد شروع می‌شود، زمان آماده‌سازی تیم‌ها خیلی محدود می‌شود.

سردار آزمون هم با توجه به جراحی‌ای که داشته احتمالا دو ماه از تیم ملی دور خواهد بود. نبود یک مهاجم سریع هم مزید بر علت است؟

شاید بهتر بود که زودتر جراحی می‌کرد. البته این مسئله بستگی به نظر پزشک معالج دارد. ولی همان‌طورکه گفتم،‌ فشردگی مسابقات می‌تواند در طول فصل چنین شرایطی را به وجود بیاورد. اگر یک مدافع ملی‌پوش یا مهاجمی که مد نظر سرمربی تیم ملی است مثلا رباط صلیبی بدهد،‌ هم تیم باشگاهی‌اش ضرر می‌کند، هم تیم ملی. بنابراین خیلی اهمیت دارد که مسئولان و مربیان تیم ملی مسائل پزشکی و بازیابی بازیکنان را بیشتر و بهتر زیر نظر داشته باشند. امیدوارم‌ این علم وجود داشته باشد.

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.