زنگ خطر قراردادهای نجومی بازیکنان و بنبست اقتصادی باشگاهها به صدا درآمد
بمبهای انتحاری مدیران
فقط چند روز از پایان لیگ برتر دوره بیستوچهارم میگذرد و در همین مدت کوتاه خبرهایی که از فعل و انفعالها برای جابهجایی بازیکنان منتشر شده، عجیب و باورنکردنی است. در واقع قیمتهای نجومی و سر به فلک کشیده بازیکنان فوتبال آنقدر بیحساب و افسارگسیخته است که خیلی زود صدای اعتراض و گلایه تعدادی از اهالی فوتبال را درآورد. صادق درودگر، عضو هیئترئیسه سازمان لیگ که جمعه در یکی از برنامههای تلویزیون حاضر شده بود، واکنش جالبی به این موضوع داشت و در بخشی از صحبتهایش گفت: «قراردادها در فوتبال ایران احساسی بسته میشود. منطق برخی از ایجنتها این است که برخی از بازیکنان ایرانی باید مثل بازیکنان دیگر کشورها پول بگیرند. مجموع دریافتی بازیکنان و مربیان در فوتبال ایران سه هزارو 900 میلیارد تومان است.


علی ملکزاده: فقط چند روز از پایان لیگ برتر دوره بیستوچهارم میگذرد و در همین مدت کوتاه خبرهایی که از فعل و انفعالها برای جابهجایی بازیکنان منتشر شده، عجیب و باورنکردنی است. در واقع قیمتهای نجومی و سر به فلک کشیده بازیکنان فوتبال آنقدر بیحساب و افسارگسیخته است که خیلی زود صدای اعتراض و گلایه تعدادی از اهالی فوتبال را درآورد. صادق درودگر، عضو هیئترئیسه سازمان لیگ که جمعه در یکی از برنامههای تلویزیون حاضر شده بود، واکنش جالبی به این موضوع داشت و در بخشی از صحبتهایش گفت: «قراردادها در فوتبال ایران احساسی بسته میشود. منطق برخی از ایجنتها این است که برخی از بازیکنان ایرانی باید مثل بازیکنان دیگر کشورها پول بگیرند. مجموع دریافتی بازیکنان و مربیان در فوتبال ایران سه هزارو 900 میلیارد تومان است. البته این چیزی است که الان ثبت شده است». درودگر در شرایطی چنین رقمی را فاش کرد که براساس اطلاعات موجود، این رقم فقط برای چهار باشگاه لیگ برتری است. در این میان دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک باشگاه لیگ برتری برای جذب دو بازیکن داخلی قرارداد کارگزاری با یک مدیر برنامه امضا کرده و طبق آن باید مبلغ 23 میلیارد تومان برای حق کارگزاری این دو بازیکن پرداخت کند. بنابراین سؤالی که مطرح میشود این است که قرارداد دو بازیکن چقدر بوده که رقم کارگزاری آن 23 میلیارد تومان تعیین شده است؟
هشدارهایی که نباید از کنار آنها گذشت
در حالی که کسب مجوز حرفهای به یکی از چالشهای اساسی باشگاهها تبدیل شده، مشکلات شدید مالی و عدم شفافیت در منابع درآمدی آنها موضوعی است که موانع اصلی این مهم محسوب میشود. در این شرایط، رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال به نکات و مواردی اشاره کرد که در واقع به صدا درآمدن زنگ خطر محسوب میشود. مصطفی زارعی با اشاره به آنچه در خصوص قرارداد بازیکنان عنوان میشود، گفت: «با وجود وضعیت بحرانی برای اخذ مجوز حرفهای، شنیدن اخباری مبنی بر انعقاد قراردادهای چندصدمیلیاردی برخی باشگاهها با بازیکنانی که ارزش فنی و فوتبالیشان به مراتب کمتر از ارقام پرداختی است، بسیار نگرانکننده و ناامیدکننده است. این روند، نهتنها نشانهای از بیبرنامگی و فقدان نظارت مالی در سطح مدیریت باشگاههاست، بلکه زنگ خطری جدی برای آینده فوتبال حرفهای در کشور به شمار میرود.
در سال جاری، برای نخستین بار، حتی برخی باشگاههای صنعتی که پیش از این تراز مالی متعادلی داشتند، با کسری بودجه و زیان انباشته مواجه شدند». او در ادامه صحبتهای مهمتری هم بیان کرد که نشان از حال و روز نامناسب فوتبالمان دارد: «نبود سازوکار مشخص برای درآمدزایی پایدار، عدم توانایی خلق ارزش اقتصادی از طریق فوتبال، ضعف در بازاریابی و اسپانسرینگ و وابستگی کامل به منابع دولتی یا نیمهدولتی، همگی موجب شدهاند باشگاههای ایرانی در بنبست اقتصادی گرفتار شوند. فرایند مجوز حرفهای فصل آینده از همین حالا آغاز شده و غفلت از آن میتواند عواقبی جبرانناپذیر به همراه داشته باشد. صدای بمبهای نقل و انتقالاتی برخی مدیران محترم، شاید امروز بساط شادی هواداران و سکوها را فراهم کند، اما بیتردید پژواک آنها یک سال بعد، با عدم دریافت مجوز حرفهای و محرومیت از شرکت در رقابتهای بینالمللی و محرومیتهای سنگین، به گوش خواهد رسید. اکنون زمان هوشیاری، بازنگری در سیاستها و اصلاح ساختارهای اقتصادی باشگاههاست؛
پیش از آنکه خیلی دیر شود». آنچه در لابهلای صحبتها و نکات مصطفی زارعی میتوان برداشت کرد، این است که بمبهای نقل و انتقالاتی مدیران باشگاهها، در واقع چیزی شبیه کمربند انتحاری است که در آیندهای نهچندان دور تبعات بد و وحشتناک آن گریبان باشگاه را خواهد گرفت. با تمام این اوصاف، نمیتوان بهسادگی از کنار صحبتهای اخیر محمدرضا زنوزی گذشت. مالک باشگاه تراکتور که پس از سالها هزینههای زیاد، سرانجام در فصل اخیر با خریدهای فوقالعاده و سپردن سکان هدایت تیم به دراگان اسکوچیچ موفق شد به حسرت هواداران تیم تبریزی پایان دهد، حالا میگوید با قیمتهای موجود و درخواستهای آنچنانی، برنامهای برای خرید بازیکنان ایرانی ندارد. محمدرضا زنوزی درباره نقل و انتقالات باشگاه تراکتور برای فصل آینده، گفت: «باور کنید در این روزها هر حرفی در فضای مجازی در مورد تراکتور زدند دروغ است. ما هیچکسی را نه صحبت کردیم و نه این قیمتها را قبول داریم و نه من این قیمتها را میدهم. بهجای اینکه این قیمتها را بدهم یکچهارمش را میدهم و بازیکن باکیفیتتر از خارج میآورم. ما با این فضا و قیمتهایی که در داخل هست هیچ بازیکن داخلیای نمیخواهیم و جای خالی در لیست را با بازیکنان باکیفیت خارجی پُر میکنیم. از همین الان هم میگویم، من هیچ بازیکنی را با این قیمتها نمیخرم و به جایش بازیکن باکیفیت و خوب خارجی با نظر آقای اسکوچیچ میآورم».
ورود وزیر ورزش به ماجرای قراردادها
وضعیتی که در حال حاضر وجود دارد، باعث شد وزیر ورزش و جوانان بلافاصله به آن ورود کند. در واقع احمد دنیامالی با هدف جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند در نقل و انتقالات، جلسهای با برخی مدیران عامل باشگاهها برگزار کرد. ساماندهی وضعیت مالی باشگاهها در آستانه فصل نقل و انتقالات، موضوع مهمی است که سبب شد دیروز نشستی با تعدادی از مدیران و رؤسای هیئت مدیره باشگاههای فوتبال کشور برگزار شود. در این نشست که با حضور احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان، سیدمحمد شروین اسبقیان معاون قهرمانی، علی رغبتی مشاور وزیر و مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال در محل وزارتخانه برگزار شد، مدیران باشگاهها نقطه نظرات و پیشنهادات خود را درباره مباحثی چون افزایش نرخ بیش از اندازه قرارداد بازیکنان داخلی، افزایش سهمیه بازیکنان خارجی، ایجاد ساختار قانونمند برای ایجنتها، تشکیل نهاد مستقل حسابرسی و... مطرح کردند. در پایان این جلسه وزیر ورزش و جوانان با اشاره به اینکه مدیران باشگاهها و فدراسیون فوتبال نقش بسزایی در از بین بردن چالشهای موضوع قراردادهای بازیکنان فوتبال دارند، به بازنگری و اصلاح سیاستهای موجود نقل و انتقالات تأکید کرد و مقرر شد فدراسیون فوتبال با همفکری باشگاهها تدابیر لازم را در مورد قراردادهای بازیکنان در فصل جدید و پیش از شروع رسمی فصل نقل و انتقالات اتخاذ کند.