با یک و نیم میلیون یورو کدام بازیکنان به ایران میآیند ؟/ فهرست بازیکنان خارجی
بازار ملتهب نقل و انتقالات تابستانی فوتبال ایران باعث شد تا به مقایسهای از برخی ارقام درخواستی بازیکنان با ارزش بازار نفرات حاضر در لیگهای بزرگ اروپایی بپردازیم.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ نقلوانتقالات لیگ برتر بیستوپنجم در شرایطی آغاز شده که شواهد اولیه نشان میدهد با پرهزینهترین دوره نقلوانتقالاتی تاریخ فوتبال ایران مواجه هستیم. اگرچه برخی باشگاهها هنوز بهصورت جدی وارد این بازار نشدهاند، اما آنچه تاکنون دیده شده (از جمله چندین انتقال سنگین و تعدادی تمدید قراردادهای غیرمنتظره) موجی از اعتراض را در میان برخی رقبا و مدیران باشگاههای کمبودجه به راه انداخته است.
در روزهایی که وضعیت اقتصادی فوتبال ایران با بدهیهای انباشته، فقدان منابع پایدار مالی و اخطارهای فدراسیون آسیا مواجه است، خبرهایی از قراردادهایی با ارقام عجیب شنیده میشود. برخی از این قراردادها، بنا بر ادعاها، حتی تا مرز ۱۵۰ میلیارد تومان برای تنها یک فصل رسیدهاند؛ عددی که تا چند سال پیش معادل کل بودجه یک باشگاه بزرگ محسوب میشد، اما امروز به رقمی پیشپاافتاده برای جذب یک بازیکن متوسط بدل شده است.
این بازار افسارگسیخته زمانی نگرانکنندهتر میشود که بدانیم تبدیل چنین ارقامی به نرخ دلار، آن هم در بازار جهانی، دستمزدهای فراتر از یک میلیون دلار را برای برخی بازیکنان داخلی رقم میزند. بازیکنانی که نهتنها سابقه قابلتوجهی در تیم ملی ندارند، بلکه کارنامه درخشانی در فصل گذشته لیگ برتر نیز ارائه ندادهاند. پرداخت چنین ارقامی در اقتصادیترین لیگهای دنیا نیز بهسختی برای بازیکنان نیمکتنشین یا متوسط انجام میشود.
در همین راستا، هشدارها نیز آغاز شده است. زارعی، مسئول صدور مجوز حرفهای باشگاهها، صراحتاً اعلام کرده که ادامه این روند و ریختوپاشهای افسارگسیخته، میتواند به عدم دریافت مجوز حرفهای در سالهای آینده و حتی حذف تیمها از حضور در لیگ قهرمانان آسیا بینجامد. موضوعی که با توجه به تجارب قبلی برای فوتبال ایران کاملاً ملموس و واقعگرایانه است.
در چنین فضایی، مقایسهای ساده اما تاملبرانگیز میتواند تصویر روشنتری از وضعیت ارائه دهد. نگاهی به لیست بازیکنان حاضر در چهار لیگ معتبر اروپا یعنی لیگ جزیره (انگلیس)، لالیگا (اسپانیا)، سریآ (ایتالیا) و بوندسلیگا (آلمان) نشان میدهد بازیکنانی با کیفیت فنی بالا و سابقه ملی، ارزش بازارشان کمتر از ۱.۵ میلیون یورو است؛ در حالیکه برخی بازیکنان ایرانی برای یک فصل، درخواست مبلغی معادل ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومان دارند، که از نظر دلاری بسیار بالاتر از ارزش بازار همان ستارههای اروپایی است.
البته باید تأکید کرد که ارزش بازار بازیکنان در سایتهایی مانند ترانسفرمارکت الزاماً معادل با دستمزد سالیانه آنان نیست. اما همین ارزشگذاری میتواند معیاری باشد برای سنجش جایگاه و قابلیتهای حرفهای. بهویژه وقتی بدانیم برخی بازیکنان ایرانی نظیر مهدی قائدی نیز با وجود داشتن ارزش بازار بالاتر از این سطح، در فصل گذشته دستمزدی پایینتر از بسیاری از ارقام رایج در لیگ ایران دریافت کردهاند. در ادامه، لیستی از بازیکنان با ارزش کمتر از ۱.۵ میلیون یورو و بالاتر از سیصد هزار یورو در این چهار لیگ ارائه شده که مقایسهای گویا و مستند خواهد بود. البته باید توجه داشت که این لیست میتوانست شامل صدها بازیکن نیز باشد و تنها گوشه کوچکی از آنها گردآوری شده است: