• ایمالز جستجوگر کالا
  • |

    توافق تجاری پاکستان و چین در سایه تنش با هند

    وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد اسلام‌آباد و پکن بر سر تعمیق همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری به توافق رسیده‌اند. این توافق که فقط چند روز پس از درگیری‌های شدید مرزی اسلام‌آباد با دهلی‌نو اعلام شد، فراتر از یک تفاهم اقتصادی صرف است و ابعاد قابل توجهی دارد.

    توافق تجاری پاکستان و چین در سایه تنش با هند

    وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد اسلام‌آباد و پکن بر سر تعمیق همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری به توافق رسیده‌اند. این توافق که فقط چند روز پس از درگیری‌های شدید مرزی اسلام‌آباد با دهلی‌نو اعلام شد، فراتر از یک تفاهم اقتصادی صرف است و ابعاد قابل توجهی دارد. این هم‌زمانی معنادار نشان می‌دهد پکن در پی تنش‌های اخیر که طی آن خواستار حل‌و‌فصل مسالمت‌آمیز اختلافات شده بود، به‌سرعت در حال تحکیم موقعیت استراتژیک پاکستان به عنوان متحد کلیدی خود در منطقه است. درگیری اخیر میان هند و پاکستان، که شدیدترین رویارویی نظامی دو کشور در سه دهه اخیر توصیف شده است، پس از حمله ۲۲ آوریل در کشمیر تحت کنترل هند و کشته‌شدن ۲۶ نفر آغاز شد. هند، پاکستان را مسئول این حمله دانست؛ اتهامی که اسلام‌آباد آن را رد کرد. در این میان، موضع چین مبنی بر استقبال از گفت‌وگو و حمایت از آتش‌بس و سپس تعمیق فوری همکاری‌های اقتصادی با پاکستان، قابل تأمل است.

     

    دیدار اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان، با وانگ یی، همتای چینی خود در پکن و تأکید وانگ بر حمایت از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی پاکستان، در کنار استقبال از آتش‌بس با هند، پیام روشنی برای دهلی‌نو و دیگر بازیگران منطقه‌ای دارد. از یک سو‌ چین با تشویق به گفت‌وگو، خود را به عنوان یک بازیگر مسئولیت‌پذیر در منطقه نشان می‌دهد و از سوی دیگر، با تعمیق روابط اقتصادی و سیاسی با اسلام‌آباد، به تقویت متحد خود در برابر هند می‌پردازد.

     

    برای پاکستان، این توافق نه‌تنها یک فرصت برای توسعه اقتصادی در بخش‌هایی چون کشاورزی و صنعت است، بلکه نشان‌دهنده حمایت یک قدرت بزرگ جهانی در شرایطی است که تنش‌ها با همسایه هسته‌ای‌اش به اوج رسیده بود. این اقدام چین را می‌توان در چارچوب رقابت‌های ژئوپلیتیکی گسترده‌تر و تلاش پکن برای تقویت نفوذ خود در جنوب آسیا، به‌ویژه از طریق کریدور اقتصادی چین - پاکستان (CPEC)، ارزیابی کرد. در نهایت، این توافق نشانه‌ای از تقویت بیشتر محور پکن - اسلام‌آباد است که می‌تواند بر پویایی‌های امنیتی و اقتصادی جنوب آسیا در آینده تأثیرگذار باشد.