• ایمالز جستجوگر کالا
  • |

    باز شدن پرونده برای 4 نفر درباره پاداش‌های جام‌ جهانی قطر

    جنجال ۱۰ میلیارد کارت هدیه، دلار و سکه

    «شما باید پرونده قضائی داشته باشید. شما باید محکومیت قضائی داشته باشید که یک چوب بالای سرت باشد تا هر چیزی را از شما خواستند، اجرا کنی!». این یک جمله کلیدی از محمد دادکان بود؛ رئیس سابق فدراسیون فوتبال که به طعنه درباره شروط حضور در انتخابات فدراسیون فوتبال گفته بود، اما گویی این موضوع فقط برای رسیدن به ریاست فدراسیون فوتبال صدق نمی‌کند و بخش‌های مختلفی هستند که انگار اگر پرونده نداشته باشند، نمی‌توانند در بخش‌های مهم فعالیت کنند

    جنجال ۱۰ میلیارد کارت هدیه، دلار و سکه

    علی‌رضا محرمی: «شما باید پرونده قضائی داشته باشید. شما باید محکومیت قضائی داشته باشید که یک چوب بالای سرت باشد تا هر چیزی را از شما خواستند، اجرا کنی!». این یک جمله کلیدی از محمد دادکان بود؛ رئیس سابق فدراسیون فوتبال که به طعنه درباره شروط حضور در انتخابات فدراسیون فوتبال گفته بود، اما گویی این موضوع فقط برای رسیدن به ریاست فدراسیون فوتبال صدق نمی‌کند و بخش‌های مختلفی هستند که انگار اگر پرونده نداشته باشند، نمی‌توانند در بخش‌های مهم فعالیت کنند. فردی که در تیم ملی فوتبال تقسیم پاداش‌های مرتبط با صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را به عهده داشته، اقدامات عجیبی در این تقسیم‌بندی کرده و به همین دلیل پرونده‌ای برای برخی افراد در این زمینه مفتوح شده است. اخبار جدید و البته موثقی از بازشدن یک پرونده در مراجع ذی‌صلاح به دستمان رسید؛ پرونده‌ای که جدید نه اما عجیب است. برای همین نیاز به راستی‌آزمایی از ابعاد مختلف داشت؛ از آنها که تحقیقات پرونده را به عهده داشته‌اند تا آنهایی که برای پیشرفت پرونده کمک کرده‌اند تا دست خیلی‌ها رو شود.

     

    همین یک سال پیش بود که ماجراهای فساد فوتبال در رفسنجان به پرونده‌ای بزرگ منجر شد که البته هنوز رأی دادگاه در این راستا صادر نشده؛ با این حال اخبار ضدونقیضی از برخی فسادهای دیگر در فوتبال هم به گوش می‌رسد. از جمله پاداش‌هایی که یک بانک بابت صعود تیم ملی به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر داده بود و سرنوشت آن چندان مشخص نشد. پاداش‌هایی که در کنار سکه‌های طلا و البته دلارها، تجربه شیرین و البته تلخی را برای برخی ایجاد کرد. تیرماه ۱۴۰۳ بود که یکی از سایت‌ها در گزارشی با عنوان «سرنوشت دکل نفتی در انتظار سکه‌های طلا» از پرونده فساد دیگری درباره پاداش‌های جام جهانی پرده برداشت. با این حال ابعاد این ماجرا چندان مشخص نبود و همان‌جا مسکوت ماند. با این حال خبرنگار «شرق» پیگیری‌هایی را در این زمینه انجام داد تا بلکه بتواند به جزئیات بیشتری دست پیدا کند.

     

    پیگیری‌ها نشان داد که علاوه بر سکه‌های طلایی که سرنوشتشان نامعلوم است، پای کارت هدیه یک بانک و مقادیری ارز هم در میان است. پاداش‌های اهدایی یک بانک که ۱۰ میلیارد به صورت کارت هدیه پرداخت شد و سکه‌هایی از سوی دولت اهدا شده بود که پرونده آن در یکی از نهادهای نظارتی باز شد و در دست بررسی قرار گرفت. پیش از اعزام تیم ملی فوتبال به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، پاداش‌های مختلفی بابت این صعود به تیم ملی تعلق گرفت؛ از جمله حواله واردات خودرو، سکه، کارت هدیه و مواردی دیگر که جزئیات آن نزد نهادهای ذی‌صلاح موجود است. هرچند برخی از شاغلان در تیم ملی در زمان اعزام تیم به جام‌ جهانی اعلام کردند این هدایا بابت حضور تیم‌ ملی در جام‌ جهانی است نه بابت صعود، که این موضوع هم در نوع خود جالب بود.

     

    با این حال همین تقسیم‌بندی که پاداش‌های مختلف بابت حضور تیم ملی در جام‌ جهانی بوده و نه صعود، حواشی زیادی به همراه داشته و منجر به بازشدن پرونده برای تعدادی از افراد شده است. یک بانک در آن زمان ۱۰ میلیارد تومان پاداش به تیم ملی فوتبال اختصاص می‌دهد که این پاداش‌ها به صورت کارت هدیه تحویل داده می‌شود. هرچند تحویل این کارت‌های هدیه به‌جای فدراسیون فوتبال به وزارت ورزش و جوانان انجام می‌شود که این پروسه ایرادهای شکلی و قانونی را در حسابرسی مالی فدراسیون ایجاد می‌کند. با این حال ۶۵۰ سکه تمام‌بهار آزادی هم از سوی نهاد ریاست‌جمهوری در نظر گرفته می‌شود که این پاداش‌ها سرنوشت عجیبی داشته‌اند. هرچند برخی درباره تعداد سکه‌ها نیز ضدونقیض صحبت کردند. فردی که در تیم ملی فوتبال پاداش‌های مرتبط با صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را بر عهده داشته، تقسیم‌بندی عجیبی داشته است.

     

    هرچند هیچ‌کدام از مسئولان فدراسیون فوتبال و تیم ملی درباره تعداد سکه‌ها روشنگری نمی‌کنند و حتی زمانی که گفته شد ۶۰۰ سکه به تیم ملی اهدا شده، این موضوع را تکذیب و تعداد آن را کمتر از این عدد اعلام کردند، با این حال منابع موثق مشخص می‌کنند که ۶۵۰ سکه به تیم ملی اهدا شده که اقدامات عجیب فرد مسئول در تقسیم‌بندی کارت‌های هدیه و سکه‌ها منجر به بازشدن پرونده‌ای برای او و تعدادی دیگر شده است که در مراجع قانونی به این پرونده رسیدگی می‌شود. در یک فقره و در فهرست تقسیم‌بندی پاداش‌ها، برای برخی نفرات که در تیم ملی حضور نداشتند و همراه تیم به جام جهانی نرفتند، پنج سکه و ۳۰۰ میلیون تومان کارت هدیه رسید شده که این نفرات پس از ورود نهادهای ذی‌ربط دریافت این هدایا را تکذیب کرده‌اند. در یک نمونه دیگر در فهرست مورد اشاره نام یک بازیکن تیم ملی دو بار و البته هر بار با نام کوچک متفاوت نوشته شده که این موضوع نشان می‌دهد این افراد تا چه اندازه دست‌شان برای چنین تخلفاتی باز بوده و فدراسیون فوتبال باید در این زمینه پاسخ‌گو باشد.

     

    یکی از افرادی که در این زمینه نامش در فهرست دریافت‌کنندگان پاداش صعود تیم ملی به جام جهانی بوده اما پاداشی دریافت نکرده -البته پرداخت این پاداش‌ها رسید شده است- با تأکید بر اینکه نامش فاش نشود، به خبرنگار «شرق» گفت: «چیزی به من ندادند. قبل از آن هم از ۴۰ درصد پاداشی که برای ما در نظر گرفتند را ناقص پرداخت کردند و 10، 12 درصد آن پرداخت شد. پیش از این موارد هم حواله خودرو بود که به من ندادند و از آنها کاغذ دارم که چند هزار دلار به من بدهکار هستند و ندادند، اما وقتی هم اعتراض کردم به من گفتند همینی که هست و برو بیرون. من در این زمینه به سازمان بازرسی هم رفته‌ام و موضوعات گزارش شده است». این فرد درباره اینکه چه کسانی او را بیرون کرده‌اند، اظهار کرد: «دو نفر که مسئولیت داشتند با من این‌طور صحبت می‌کردند. چند نفر دیگر هم بودند که اعتراض کردند و آنها را هم بیرون کردند و به همین دلیل ما سکوت می‌کردیم. ۱۴ سال کار کردم، من را بیمه نکردند و شکایت کردم که محکوم شدند، اما باز من محکوم شدم و در نهایت به دیوان عالی کشور شکایت کردم».

     

    این فرد درباره اینکه آیا می‌داند که چه هدایایی را به نام او گرفته‌اند و رسید شده است، گفت: «نه، جزئیات را نمی‌دانم، اما به من گفتند پنج سکه بوده و کارت هدیه که رقم آن را نمی‌دانم». در ادامه اما فردی که درباره این پرونده راهی سازمان بازرسی هم شده، درباره این موضوع که گویا کارت هدیه رسیدشده به نامش مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان بوده است، گفت: «به من مبلغ را اعلام نکردند و حتی پنج سکه را هم بعدا از بقیه شنیدم. یک روز گفتم چرا من را بیمه نمی‌کنید و گفتند به شما حواله خودرو می‌دهیم که با آن خودت می‌توانی ۱۰ نفر را هم بیمه کنی، اما چیزی به ما ندادند و بیرونمان کردند. هفت، هشت هزار دلار به من بدهکار هستند و کاغذ دارم، اما پولم را ندادند. بعد رفته‌اند شاهد درست کرده‌اند که من سکه و کارت هدیه گرفته‌ام. به آنها گفتم اگر از من امضا و اثرانگشت دارید، پس شاهد برای چه می‌خواهید؟».

     

    جالب اینکه در پرونده مربوطه، نام دو کارمند وزارت ورزش و جوانان هم مطرح است؛ البته یکی از آنها دیگر مسئولیتی ندارد. کارمندی که از وزارت ورزش و جوانان رفته، پس از احضار به نهادهای مربوطه اعلام کرد که به صورت قسطی سکه‌ها و دلارهایی را که گرفته، پس می‌دهد، اما فرد دیگر مدعی شده که آنها را به عنوان پاداش دریافت کرده و به همین دلیل پرونده او در یکی از دادسراها مفتوح شده است. دو نفر دیگری که نامشان در این پرونده قرار دارد، افرادی از داخل فدراسیون فوتبال هستند. آنهایی که اگر پرونده سکه‌های جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به نتیجه برسد، احتمالا خودشان باید برای همیشه از فوتبال بروند.