پزشکیان در مجمع گفتوگوی تهران:
تحت هیچ شرایطی از حقوق خود عقبنشینی نمیکنیم
در جهانی که جنگ، تجاوز و تبعیض به یک روایت تکراری بدل شده است، مجامع دیپلماتیک میتوانند بسترهایی برای بازنگری در مسیرهای سیاسی و اخلاقی باشند. مجمع گفتوگوی تهران ۱۴۰۴ در همین راستا، فرصتی را فراهم کرد تا نگاه جمهوری اسلامی ایران به موضوعات اساسی جهان امروز ازجمله عدالت، صلح، همزیستی و حق حیات همه انسانها، به صورت شفاف مطرح شود.


شرق: در جهانی که جنگ، تجاوز و تبعیض به یک روایت تکراری بدل شده است، مجامع دیپلماتیک میتوانند بسترهایی برای بازنگری در مسیرهای سیاسی و اخلاقی باشند. مجمع گفتوگوی تهران ۱۴۰۴ در همین راستا، فرصتی را فراهم کرد تا نگاه جمهوری اسلامی ایران به موضوعات اساسی جهان امروز ازجمله عدالت، صلح، همزیستی و حق حیات همه انسانها، به صورت شفاف مطرح شود.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در سخنرانی افتتاحیه این نشست که با حضور مقامات عالیرتبه از ۵۳ کشور جهان برگزار شد، ضمن تأکید بر حقوق جهانی انسانها، به ضرورت کنارگذاشتن منافعطلبیهای مخرب و استقرار یک نظم اخلاقمحور جهانی اشاره کرد. او با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین، تصریح کرد: «دعوا از جایی آغاز میشود که حقوق انسانها نادیده گرفته میشود». وی افزود اگر انسانها به حقوق یکدیگر احترام بگذارند، دیگر دلیلی برای جنگ، تجاوز و نسلکشی باقی نمیماند. پزشکیان با محور قراردادن انسانیت، گفتوگو و وفاق منطقهای، تأکید کرد: کره زمین خانه همه ماست و باید در آن عدالت برقرار شود. او نقش ادیان الهی در ترویج عدالت را یادآور شد و اظهار کرد: همه ادیان، آمدن منجیای را نوید میدهند که عدالت را در جهان برقرار میکند.
در بخش دیگری از سخنانش، رئیسجمهور با اشاره به مقاله «پیام من به جهان» که با همکاری دکتر محمدجواد ظریف تدوین شده است، تأکید کرد: ایران به دنبال صلح است، نه درگیری؛ اما این پیام از سوی برخی کشورهای غربی نادیده گرفته شد. او از رویکرد دوگانه غرب انتقاد کرد و افزود: کسانی که خود دست به ترور و جنگ میزنند، دیگران را متهم میکنند. او در پاسخ به سؤالی درباره سلاح هستهای گفت: «براساس باورهای دینی و فتوای رهبری، استفاده از سلاح هستهای برای ما حرام است». وی با قاطعیت اعلام کرد ایران هیچگاه به دنبال تولید سلاح هستهای نبوده و نیست، بلکه استفاده از فناوری هستهای را برای اهداف صلحآمیز ازجمله سلامت، کشاورزی و صنعت حق مسلم خود میداند. پزشکیان تأکید کرد: غرب تلاش دارد ایران را تهدید معرفی کند تا اسلحه به کشورهای منطقه بفروشد و منابع خلیج فارس را ارزان به یغما ببرد. او راهکار مقابله با این تهدید را در «اتحاد و همبستگی کشورهای منطقه» دانست. او در ادامه سخنرانیاش با صراحت اعلام کرد: ما ملتی شهادتطلب و صلحجو هستیم و تحت هیچ شرایطی از حقوق خود عقبنشینی نمیکنیم. در عین حال، دستی برای دوستی به سوی همسایگان دراز کردهایم و معتقدیم منطقه ما میتواند بدون حضور نیروهای خارجی، روی صلح، پیشرفت و توسعه را ببیند.
او در سخنی الهامبخش افزود: «بیایید با هم منطقهای بسازیم که در آن صلح، آرامش و عدالت حاکم باشد. نه فقط برای انسانها، بلکه برای همه موجودات زنده».
پزشکیان در مجمع گفتوگوی تهران همچنین تأکید کرد زمان معماری جدید منطقه به دست خود ما فرارسیده است و غرب آسیا دیگر صحنه آزمون و خطای بیگانگان نخواهد بود.
فطرت انسان از ظلم، جنایت و بیعدالتی روگردان است
رئیسجمهور در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به سؤال مطرحشده مبنی بر اینکه آیا «سیاست اخلاقی در نظم جدید بینالملل امکانپذیر است؟»، گفت: تصور میکنم کره خاکی به خانه (مقصد) خواهد رسید اما شاید به زمان و گفتوگوهای بیشتری نیاز باشد، کافی است بپذیریم این خانه متعلق به همه ماست نه یک گروه و دسته و جناح؛ باید زمانی برسد که عدالت در میان همه ما پیادهسازی شود.
وی افزود: تمام ادیان الهی از اسلام تا مسیحیت و یهودیت، همه منتظر منجی هستند که عدالت را در کره زمین پیاده کند؛ این موضوع در فطرت انسان نیز نهفته است و بشر در آرزوی خانهای است که عدالت در آن پیاده شود و آنچه اکنون شاهد آن هستیم، منیت و شیطنتهاست که جنایت و نسلکشی میکند و این امر باطل هیچگاه پایدار نخواهد ماند؛ چراکه فطرت انسان از ظلم، تجاوز و بیعدالتی روگردان است. فطرت هیچ انسانی حاضر نیست ظلم و تجاوز را ببیند و آن را بپذیرد.
پزشکیان در پاسخ به سؤال دیگری درباره مقاله «پیام من به جهان» درباره تمایل دولت وفاق به تعامل سازنده با جهان، گسترش روابط با همسایگان و ایجاد تعادل در سیاست خارجی اظهار کرد: متأسفانه این پیام از سوی غرب پذیرفته نشد؛ براساس دید خود با کسی دعوا نداریم، برای هر انسانی کرامت قائل هستیم و اعتقادی به دعوا و اختلاف نداریم. دادن رنگ انسانی به تجاوز و کشتار از شیطنت است. کسانی که این کار را میکنند، جرئت ندارند کشتارهای خود را ناحق بدانند؛ چراکه میدانند نباید ناحق عمل کنند.
رئیسجمهور با بیان اینکه یادداشت «پیام من به جهان» با کمک برادر عزیزم دکتر ظریف انشا و منتشر شد، تأکید کرد: هدف از نگارش این مقاله، آن بود که اعلام کنیم ما دست دوستی و وفاق را به سوی همه دراز کردهایم و آنچه آنها میگویند ذهنیت نادرستی است که میخواهند در جهان نسبت به جمهوری اسلامی ایران ایجاد کنند و در منطقه دعوا درست کنند.
دشمنان نمیخواهند ما در صلح و آرامش زندگی کنیم
پزشکیان با اشاره به اظهارات ترامپ در سفر اخیرش به منطقه و عامل خطر خواندن جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: آیا ما خانهها را بمباران و دانشمندان، علما و مردم بیگناه را میکشیم؟ آیا ما با اسلحههای خود جهان را تهدید میکنیم یا آنها که به منطقه ما آمدهاند و تهدید میکنند؟ آیا اسماعیل هنیه را ما در ایران ترور کردیم؟ آیا ما از این ترورها حمایت میکنیم؟ جانیان به دیگران تهمت میزنند که در جهان ناامنی ایجاد کردهاند و این همان مرگ اخلاق در سیاست است که آنها درست کردهاند. وی تصریح کرد: ما از چندین هزار سال قبل با همسایگان خود هستیم، اما آنها تلاش میکنند که بین کشورهای منطقه و همسایگان اختلاف ایجاد کنند. اسلحه میدهند تا ما با هم دعوا کنیم و بعد خودشان به بهانه برقراری صلح به منطقه بیایند و منابع ما را غارت کنند.
پزشکیان در ادامه تأکید کرد: با تمام رؤسای کشورهای منطقه گفتوگو و تلاش کردیم که برادری، فرهنگ و صمیمیت خود را به آنها عرضه کنیم. ما با ۱۵ کشور همسایه هستیم و مردم استانهای مرزی علاوه بر همسایگی با یکدیگر ارتباطات دوستانه و خانوادگی دارند، چرا باید با هم دعوا کنیم، ما میخواهیم به هم کمک کنیم تا منطقهای مملو از صلح و آرامش ایجاد کنیم. دست به دست هم دهیم و از زندگی در منطقه لذت ببریم، اگرچه دشمن دوست ندارد که این اتفاق بیفتد. وی در پاسخ به ارسال پیامهای متناقض از سوی مقامات آمریکایی گفت: میچل کلر در کتاب خود با عنوان «جنگ بیپایان» میگوید که آمریکا جنگ بیپایانی در جهان به راه انداخته است تا بتواند منابع و حتی نیروی انسانی کشورها را به یغما ببرد و اقتصاد خود را به جهان تحمیل کند. طبیعی است که مردم جهان نمیپذیرند منابع کشورشان غارت شود و آمریکا نیز بهراحتی از منافع خود کوتاه نمیآید و لذا جنگ بیپایانی ادامه خواهد یافت.
انرژی خلیج فارس نباشد، غرب فلج میشود
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه اگر انرژی خلیج فارس نباشد، غرب فلج خواهد شد، گفت: به همین دلیل است که آنها به دنبال ایجاد دعوا بین ما هستند تا منابع ما را با هر قیمتی که خواستند ببرند و در مقابل ما برای یکدیگر تهدید به شمار بیاییم. آنها میخواهند نفت ما را ببرند، به ما اسلحه بدهند و بعد ادعا کنند که بیایید در کشور ما سرمایهگذاری هم کنید!
پزشکیان با تأکید بر اینکه حق منطقه ماست که از نظر علم و آموزش توسعه پیدا کند، گفت: آنها ما را تهدید معرفی میکنند تا به این بهانه به سایر کشورهای منطقه اسلحه بفروشند، منابع منطقه را غارت میکنند و چیزی برای مردم منطقه باقی نخواهد ماند.
وی راهحل مقابله با این مشکل را وفاق، اتحاد و پیوند بین کشورهای منطقه دانست و گفت: باید در خاورمیانه توسعه شکل بگیرد؛ نمیشود که در منطقه ثروت داشته باشیم اما نتوانیم از آن بهره ببریم، از سوی دیگر شاهد تخریب محیط زیست هم باشیم.
استفاده از فناوری صلحآمیز هستهای را حق خود میدانیم/ چیزی برای پنهانکردن نداریم
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه ما براساس NPT حق داریم از فناوری صلحآمیز و تحقیقات هستهای برای اهداف مختلف ازجمله سلامت، کشاورزی، صنعت و دیگر حوزههای حیاتی استفاده کنیم، گفت: باور دینی ما اجازه ساخت سلاح هستهای را نمیدهد؛ سلاحی که میتواند بشریت را نابود کند و جز وحشیگری، چیزی برای آینده زمین ندارد. اینکه دیگران همچنان ادعا میکنند ایران در مسیر ساخت سلاح هستهای حرکت میکند، تنها تکرار ادعاهای بیاساس و جنگطلبانه است.
پزشکیان افزود: حتی رئیسجمهور آمریکا (ترامپ) نیز گفته است که «باید مطمئن شویم ایران سلاح هستهای ندارد». بسیار خب، بیایند بررسی کنند. ما چیزی برای پنهانکردن نداریم. ما نه به دنبال ساخت سلاح هستهای هستیم و نه به آن باور داریم. حق داریم از دانش و فناوری برای پیشرفت کشور استفاده کنیم، اما نه برای ساخت سلاح، بلکه برای زندگی بهتر.
رئیسجمهور تأکید کرد: به عنوان یک انسان آزاد، هیچ نوع زورگویی را نمیپذیرم. نه من، بلکه هیچ انسان آزادهای در این کشور یا منطقه تهدید و زورگویی را نمیپذیرد و ملتهای آزاده هیچگاه زیر بار زور نخواهند رفت. پزشکیان با بیان اینکه ما با کسی سر جنگ نداریم، اظهار کرد: ما معتقدیم حق هرکس باید به او داده شود. اگر کسانی در این کره خاکی از امکانات اولیه محروم هستند، وظیفه انسانی ماست که به آنها کمک کنیم. همه ما انسانیم و شایسته نیست که عدهای را در فقر، گرسنگی و جنگ نگه دارند و خودشان ادعای پیشرفت کنند و بعد پشت تریبون ادعا کنند که آنها انسان نیستند، وحشی هستند و باید کشته شوند.
اگر مسلمانان متحد باشند کسی جرئت تجاوز به حقوق آنها را نخواهد داشت
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوانیم مرحمی بر زخم عمیق فلسطین باشیم، گفت: در مذاکرات متعدد با رهبران و سیاستمداران کشورهای مختلف، بر ضرورت وحدت صدای منطقهای و احترام به حقوق بشر در منطقه تأکید شده است. هدف، ایجاد یک جبهه متحد برای دفاع از حقوق مردم منطقه و مقابله با هرگونه تجاوز به حقوق آنهاست. در صورت وحدت، هیچکس جرئت تجاوز به حقوق دیگران را نخواهد داشت. پزشکیان خاطرنشان کرد: رسول خدا بعد از فتح مکه در سخنرانیشان پیام صلحآمیزی را مبنی بر برادری مسلمانان مطرح کردند که الگویی برای وحدت امت اسلامی در برابر ظلم و بیعدالتی است. اگر کشورهای اسلامی منسجم و یکصدا در برابر بیعدالتیها و تجاوز جنایتکاران موضعگیری کنند، مانع از وقوع چنین اقداماتی خواهند شد.
رئیسجمهور در پاسخ به اینکه واکنش جامعه بینالمللی به کوچ اجباری مردم غزه چه باید باشد؟ اظهار کرد: من معتقدم ما مقصر چنین وضعیتی هستیم. اگر کشورهای اسلامی اختلافات خود را بهطور کامل کنار بگذارند و با احترام متقابل از حقوق یکدیگر دفاع کنند، متجاوزان و جنایتکاران نمیتوانند چنین کارهایی انجام دهند.
ایران به دنبال سلاح هستهای نبوده و نیست
پزشکیان در پاسخ به اینکه بعد از چند دور گفتوگوها و مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا اساسا چه نوع توافقی ممکن است، گفت: ما بر این باوریم که حقوق همه کشورها، ازجمله حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای (مطابق با NPT)، باید به رسمیت شناخته شود. اینها میگویند ما نمیخواهیم ایران سلاح هستهای داشته باشد. رهبر معظم انقلاب استفاده از سلاحهای هستهای را از نظر شرعی ممنوع اعلام کردهاند و این موضع، مانع از تلاش برخی برای حرکت به سمت داشتن سلاح هستهای در ایران شده است.
رئیسجمهور گفت: اعتقاد و باور دینی ما بر این است که استفاده از چنین ابزاری که زندگی و هستی را نابود میکند، وحشیانهترین کاری است که یک موجود زنده میتواند با
کره خاکی که در آن زندگی میکند انجام دهد. اینگونه ابزارها در تضاد با اصول انسانی و اخلاقی ما هستند.
پزشکیان ادامه داد: اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر احتمال توسعه سلاح هستهای توسط ایران، بیاساس است. ایران بارها و بارها اعلام کرده به دنبال سلاح هستهای نیست و فتوای رهبری نیز تولید سلاح هستهای را ممنوع کرده است. ترامپ گفته ما باید بدانیم ایران سلاح هستهاند ندارد. هرچقدر میخواهند ارزیابی کنند؛ هرگونه تلاش برای تولید سلاح هستهای در ایران، برخلاف مواضع رسمی و اعتقادات دینی کشور است.
هیچ انسان آزادهای زورگویی و ظلم را نمیپسندد
رئیسجمهور در ادامه نشست در پاسخ به سؤالی درباره تصمیمگیری برای نسلهای آینده، گفت: من به عنوان یک انسان در این کشور هیچگونه زورگویی و اجحافی را نمیپذیرم. این موضع، نهتنها برای من، بلکه برای تمام انسانهای آزاد و آزاده در منطقه و جهان صادق است. ما از ظلم و ستم بیزاریم و این فطرت همه انسانهاست. هر انسان آزادهای، زورگویی و ظلم و ستم را نمیپسندد. پزشکیان عنوان کرد: ما بههیچعنوان از بحث برنامه هستهای صلحآمیزمان دست نخواهیم کشید. تهدیدها و تحریمها، ما را از ادامه این مسیر باز نخواهد داشت. ما سالهاست که تحت تحریم هستیم و همچنان به پیشرفت خود ادامه میدهیم. اگر با همسایگانمان ارتباطات قوی داشته باشیم، هیچ قدرتی نمیتواند مانع پیشرفت ما شود. هر منطقه کار خود را انجام میدهد. به دنبال صلح هستیم اما از حق خود کوتاه نخواهیم آمد.
رئیسجمهور تصریح کرد: ما دانشمندان، نخبگان و متخصصان توانمندی داریم که برای میهن خود از هیچ کوششی دریغ نمیکنند و جان خود را در راه پیشرفت کشور فدا میکنند. ما به لحاظ اعتقادی از شهادت نمیترسیم و لزومی ندارد آنها ما را بترسانند، به منطقه ما بیایند و تهدید کنند، مدعی باشند که دنبال صلح هستند اما اسلحه و تجهیزات نظامی خود را به ما نشان دهند. پزشکیان افزود: ما به دنبال صلح هستیم، اما از حقوق خود نیز کوتاه نمیآییم. اگر طرف مقابل ادعای صلح دارد، باید تسلیحات خود را کنار بگذارد. ما خواهان برادری با همسایگان و تمام جهانیان هستیم، اما از حقوق مسلم خود نیز دفاع خواهیم کرد.
سیدعباس عراقچی: ابتکار عمل منطقه باید در دستان خود کشورهای منطقه باشد
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنرانی خود در افتتاحیه مجمع گفتوگوی تهران با موضوع «عاملیت منطقهای در نظم و بینظم جهانی، وفاق یا افتراق»، بر ضرورت تغییر در نگرش جهانی نسبت به تحولات منطقهای و همافزایی بیشتر میان کشورهای منطقه تأکید کرد.
عراقچی در ابتدا ضمن قدردانی از حضور دکتر مسعود پزشکیان، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، که با نگاه توسعهمحور خود به دیپلماسی ایران روح تازهای بخشیدهاند، از یاد و خاطره شهید حسین امیرعبداللهیان، وزیر فقید امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تجلیل کرد. او همچنین از تلاشهای همکاران خود در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه برای برگزاری این مجمع تقدیر کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به رویدادهای تلخ یک سال گذشته، بهویژه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و کشتار بیش از ۶۰ هزار فلسطینی، گفت: «جنایات صورتگرفته در غزه نمونهای از نسلکشی است که دنیا در آن به تماشا ایستاده است. سکوت و بیعملی قدرتهای مدعی حقوق بشر در برابر این فجایع حقیقتا زنگ بیدارباش جهانی است».
او همچنین افزود: «بحران غزه بار دیگر ثابت کرد ارکان نظام بینالملل توانایی مدیریت بحرانها را ندارد و سرنوشت منطقه نمیتواند در دستان نیروهای فرامنطقهای باشد». عراقچی با بیان اینکه «منطقه غرب آسیا نیازمند بازنگری بنیادین در نگاه به خود است»، تأکید کرد باید تمرکز خود را از رقابتهای غیرضروری که به طور مصنوعی در این منطقه ایجاد شدهاند، برداریم و به سمت همکاریهای مؤثر و ساختارهای بومی حرکت کنیم. او افزود: «باید با تکیه بر تعامل، تفاهم و ارزشهای مشترک، نظمی واقعی و بومی در منطقه ایجاد کنیم».
وزیر امور خارجه ایران در ادامه به سیاستهای دولت جمهوری اسلامی ایران در عرصه بینالمللی اشاره کرد و گفت: «در دولت جناب آقای دکتر پزشکیان، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر سه محور بنیادین استوار است: تعامل حداکثری با همسایگان، گسترش همکاری با کشورهای نوظهور و کشورهای جنوب جهانی و برقراری توازن در روابط با اقطاب و بلوکهای قدرت جهانی».
عراقچی همچنین بر گسترش روابط ایران با کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین تأکید کرد و به عضویت ایران در نهادهایی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد. او این اقدامات را گامی در راستای ایفای نقش فعال ایران در شکلگیری نظمی چندقطبی و عادلانه در سطح جهانی دانست.
او در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله فلسطین و ضرورت یافتن راهحلی مسالمتآمیز برای آن اشاره و پیشنهاد برگزاری یک همهپرسی ملی با مشارکت تمامی اهالی سرزمین فلسطین را مطرح کرد. عراقچی همچنین بر لزوم رفع تحریمهای یکجانبه و ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد و گفت ایران همواره به دیپلماسی پایبند و خواهان توافقی عادلانه و متوازن در این زمینه است.
وزیر امور خارجه ایران در پایان سخنان خود بر اهمیت بازپسگیری ابتکار عمل در تحولات منطقهای توسط کشورهای خود منطقه تأکید کرد و گفت: «برای نخستین بار پس از دههها، این فرصت تاریخی پدید آمده است که ابتکار عمل در تحولات منطقهای، بهجای بازیگران بیرونی، در دستان خود کشورهای منطقه قرار گیرد».
او افزود: «آینده منطقه نه در اتاقهای فکر قدرتهای فرامنطقهای، بلکه در پایتختهای منطقهای و بر اساس نیازها، ارزشها و واقعیتهای بومی شکل خواهد گرفت».
عراقچی با اشاره به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که بر اساس وفاق و همکاری منطقهای بنا شده است، تأکید کرد ایران آماده است با همکاری و همافزایی با سایر کشورهای منطقه، آیندهای قوی و همگرا را بسازد.
در پایان، وزیر امور خارجه کشورمان ابراز امیدواری کرد این مجمع گفتوگوی تهران فرصتی باشد تا کشورهای منطقه با همکاری یکدیگر، راهحلهای مؤثر و عملی برای مسائل مشترک خود بیابند.
وفاق یک رویکرد پایدار است برای حلوفصل اختلافات
سعید خطیبزاده، معاون وزیر امور خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه، نیز در مراسم افتتاحیه مجمع گفتوگوی تهران (Tehran Dialogue Forum) با عنوان «عاملیت منطقهای در نظم و بینظم جهانی، وفاق یا افتراق»، به بیان اهمیت این مجمع در تقویت گفتمانهای دیپلماتیک و رویکردهای جدید سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
در ابتدای سخنان خود، خطیبزاده با ابراز قدردانی از حضور مسعود پزشکیان، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، عنوان کرد این نشست و گفتوگوها مرهون حضور ایشان است. او ادامه داد: «حضور جناب آقای رئیسجمهور برای ما مایه افتخار و دلگرمی است؛ چراکه ایشان با نگاه توسعهمحور، متوازن و انسانی خود به عرصه سیاست خارجی، مسیر جدیدی را پیشروی جمهوری اسلامی ایران قرار دادهاند».
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به مفهوم «وفاق» که محور اصلی گفتوگوهای امسال مجمع است، اظهار داشت: «وفاق نهتنها یک سازش موقت، بلکه یک رویکرد پایدار است که برای حلوفصل اختلافات، ارائه راهکارهای همکاری و تقویت بنیانهای گفتوگو در سطوح مختلف ملی، منطقهای و بینالمللی به کار میآید». او تأکید کرد این رویکرد بر «شنیدن» استوار است و برای ایجاد واقعیتهای نو، باید با دقت، نیت درک متقابل و احترام متقابل به سخن دیگری گوش داد.
خطیبزاده در ادامه خاطرنشان کرد: «ما در این مجمع گرد هم آمدهایم تا با دلی گشوده، صداقت و تمام وجود خود، گفتوگوهای معنادار و مؤثری را آغاز کنیم. امیدواریم بتوانیم مفهوم شریف وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم و آن را به عنوان پایهای برای مناسبات منطقهای و بینالمللی تبدیل کنیم».
او همچنین با اشاره به حضور بیش از ۲۰۰ هیئت و ۲۵۰ شرکتکننده بینالمللی در این مجمع، ابراز امیدواری کرد که این نشست دوروزه، فرصتی برای تبادل نظر و تعامل حداکثری میان مقامات، کارشناسان و اندیشمندان فراهم آورد: «امیدواریم با مشارکت فعال شما عزیزان، این مجمع تبدیل به بستری برای گفتوگوهای سازنده و همکاریهای منطقهای و جهانی شود».
در پایان، خطیبزاده از حضور پررنگ و مشارکت فعال تمامی افراد حاضر در این مجمع قدردانی و ابراز امیدواری کرد این گفتوگوها به ایجاد یک آینده متفاوت و پربار در سطح بینالمللی منجر شود.
مجمع گفتوگوی تهران ۱۴۰۴ با شعار «عاملیت منطقهای در نظم و بینظمی جهانی؛ وفاق یا افتراق؟» با حضور ۲۰۰ هیئت از ۵۳ کشور جهان و همراهی بیش از ۵۰ رسانه بینالمللی، فرصتی بود برای تأمل در نظم نوین جهانی از منظر کشورهای منطقه. تهران این بار نهفقط میزبان گفتوگوها، بلکه حامل پیامی اخلاقی و انسانی برای جهان بود.