شهردار تهران از ساخت دانشکده تربیت معلم در بوستان ارتش خبر داد
نهضت مدرسهسازی در لکههای سبز پایتخت
شهردار تهران اخیرا اعلام کرد قصد دارد در بخش آزادشده پادگان ۰۶ (که به عنوان پارک ارتش شناخته میشود) دانشگاه تربیت معلم بسازد؛ زمینی که پیشتر قرار بود به بوستان عمومی تبدیل شود. این تصمیم بار دیگر نگرانیهای کارشناسان و شهروندان را درباره ساختوساز در فضاهای سبز عمومی تهران برانگیخته است. برخی از کارشناسان نسبت به تخریب فضای سبز و جایگزینی آن با پروژههای آموزشی هشدار دادهاند.


شرق: شهردار تهران اخیرا اعلام کرد قصد دارد در بخش آزادشده پادگان ۰۶ (که به عنوان پارک ارتش شناخته میشود) دانشگاه تربیت معلم بسازد؛ زمینی که پیشتر قرار بود به بوستان عمومی تبدیل شود. این تصمیم بار دیگر نگرانیهای کارشناسان و شهروندان را درباره ساختوساز در فضاهای سبز عمومی تهران برانگیخته است. برخی از کارشناسان نسبت به تخریب فضای سبز و جایگزینی آن با پروژههای آموزشی هشدار دادهاند.
این نگرانیها در شرایطی شدت گرفت که در جلسه رئیسجمهور با شهرداران کلانشهرها، مسعود پزشکیان از شهرداران برای همکاری در نهضت مدرسهسازی دعوت کرد و شهردار تهران نخستین داوطلب این طرح بود. رئیسجمهور در این نشست بر ارتقای کیفیت و کمیت فضاهای آموزشی تأکید کرد و خواستار مشارکت شهرداریها و خیرین برای ساخت مدارس مجهز به فناوریهای نوین و سیستمهای بهینه مصرف انرژی شد. شهردار تهران، علیرضا زاکانی، در همین جلسه اعلام کرد که با توجه به فرسودگی بخش عمده مدارس تهران و کمبود کلاس در مناطق مختلف، شهرداری متعهد شده است ساخت ۱۲۰ مدرسه را در دستور کار قرار دهد و برای تحقق این هدف، لایحهای به شورا ارائه خواهد داد.
او تأکید کرد ۸۰ مجتمع آموزشی با امکانات ورزشی و رفاهی احداث خواهد شد و این پروژه با همکاری وزارت آموزش و پرورش، خیرین و مولدسازی املاک آموزش و پرورش پیش خواهد رفت. مسعود پزشکیان در این نشست گفته بود: شهرداریها میتوانند در نهضت مدرسهسازی به کمک دولت بیایند تا مدارسی باکیفیت بسازیم. در ساخت این مدارس باید در انتخاب مکان آنها هم دقت شود. این مدارس همچنین باید به فناوریهای نوین تجهیز شوند. سیستم سرمایش و گرمایش مدارس هم باید به گونهای طراحی و اجرا شود که دانشآموزان در ضمن استفاده از آن، یاد بگیرند چگونه در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
شهردار تهران در نشست خبری این هفته خود توضیحات بیشتری درباره ساخت مدرسه در تهران داد و گفت: در این جلسه بنا شد ۸۰ مجتمع به عنوان مقدمه کار ساخته شود که عدد فوقالعاده بالایی است، اما به آن قانع نیستیم. ۵۶ نقطه در پنج منطقه لکهگذاری شد و ۱۵ نقطه در منطقه ۲۲ نیز اضافه خواهد شد. هدف این است که ساخت آنها سریعتر انجام شود. در شهرکهایی که بیش از ۲۰۰ خانوار دارند، باید مدرسه ساخته شود. در گذشته چنین تکلیفی نبود. بنابراین شهرکهایی هستند که بیش از هزار نفر جمعیت دارند اما مدرسه ندارند. ما در شهرکهای الگو با قاعده عمل میکنیم و شرایط مثل قبل نیست. بر اساس لایحهای که به شورا میدهیم، ۸۰ مجتمع آموزشی برای ارائه خدمت به دانشآموزان و معلمان احداث میشود. او ادامه داد: یک لکه زمین هفت هکتاری در پادگان ۰۶ داریم که هیچ درختی هم در این لکه نیست.
تصمیم ما این است که مرکز تربیت معلم در این لکه احداث شود. یک لکه سه هکتاری نیز که میدان صبحگاه بوده به مدرسه تیزهوشان تبدیل خواهد شد. امکانات ورزشی، رفاهی و دیگر امکانات در ۸۰ مجتمع آموزشی ما پیشبینی خواهد شد. ما به این قانع نیستیم و به نوسازی تمام مدارس فکر میکنیم و معتقدیم وزارت آموزش و پرورش با کمک شهرداریها میتواند این اقدام را انجام دهد. در جلسه هفته قبل رئیسجمهور با شهردار ۱۹ کلانشهر قرار شد که پیشنهادات در این زمینه سریعتر ارائه شود. زاکانی افزود: اگر این زمین هفت هکتاری در پادگان ۰۶ به مرکز تربیت معلم تبدیل شود، توسعه عدالت شهری محقق خواهد شد. حضور شهرداری در کنار وزارت آموزش و پرورش میتواند ظرفیتهای بالقوه را به ظرفیتهای بالفعل تبدیل کند.
این نخستین بار نیست که شهردار تهران از برنامههایی که برای بوستانهای تهران دارد سخن میگوید. او در زمان ارائه اولین بودجه مدیریت شهری ششم در دیماه ۱۴۰۰ اعلام کرد قصد دارد در صد بوستان تهران مسجد و کلانتری بسازد. همان زمان ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران، درباره این بخش از سخنان شهردار تهران گفت: درباره ساختوساز در بوستانها دلنگرانی داریم؛ چه بخواهد در آن مسجد ساخته شود و چه موارد دیگری. پارک باید یک محیط باز و بدون حصار باشد که همه مردم در آن امکان تردد داشته باشند. شورا بهشدت روی ساختوساز در پارکها حساسیت دارد و یکی، دو بار هم که آقای شهردار این نکته را در جلسات مطرح کردند، آقای چمران تذکر دادند که حتما باید چارچوبهایی که ما درباره پارکها داریم [از جمله اجتناب از هرگونه ساختوساز جدید] لحاظ شود.
اشاره چمران به مصوبه مهر ۹۱ شورای شهر تهران است. آن زمان که ساختوساز و حتی فروش پارک پردیسان و قطع و جابهجایی درختان شهران سوژه داغ رسانههای شهری بود و شورای شهر سوم ممنوعیت احداث ابنیه در عرصه بوستانها و فضاهای سبز شهر تهران و حریم را تصویب کرد. با وجود این مصوبه، شهرداری تهران تأکید زیادی به استفاده از فضای پارکهای تهران برای ساختوسازهای غیرقانونی دارد. سال ۱۴۰۱ ناصر قفلی، رئیس جامعه خیرین مدرسهساز کشور، در همایش روز جهانی معلولان به مشکلات ساخت مدرسه برای افراد دارای معلولیت اشاره کرد و گفت: با زاکانی شهردار تهران مشکلات خود را مطرح کردیم. او گفت ۱۶۵ پارک را برای ساخت مجتمعهای آموزشی فراهم میکند، اما چنین چیزی محقق نشد. پیشنهاد دادیم در هر منطقه شهری، یک فضای مناسب برای ساخت مدرسه در نظر گرفته شود که وقتی مدیر عمل نمیکند، موجب ناامیدی میشود.
مدتی بعد هم علیرضا کریمیان، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران، به صحن شورای شهر تهران آمد و در سخنانش اشاره کرد که شهردار تهران اعلام آمادگی کرده در برخی از فضاهای سبز و بوستانهای تهران بعد از سنجیدن جوانب و کار کارشناسی، مدرسه احداث شود. علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در یکی از نشستهای خبریاش هم اعلام کرد که حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان پروژه مشارکتی در شهرداری تهران تعریف شده که بخشی از آنها ساخت هفت تا هشت هتل پنج تا هفت ستاره است؛ پروژههایی که قرار است با شریک ساخته شوند. این هتلها هم قرار است در بوستانهای جنگلی برقرار باشند، هم در نقاط دیگر پایتخت.
او نخستین بار در زمان ارائه بودجه سال ۱۴۰۱ از ساخت این هتلها در بوستانهای جنگلی خبر داده بود. در نهایت، موضوع ساختوساز در فضاهای سبز و بوستانهای تهران، بهویژه در راستای تأمین فضاهای آموزشی، با چالشها و دغدغههای متعددی همراه است. از یک سو، نیاز مبرم به نوسازی و توسعه مدارس و بهبود زیرساختهای آموزشی در پایتخت واضح و قابل فهم است. از سوی دیگر، حفظ و نگهداری فضاهای سبز عمومی که نقش مهمی در کیفیت زندگی شهری و سلامت روحی و جسمی شهروندان دارد، نیز اهمیت فراوانی دارد.