|

‌انتظار پشت درهای کنکور

957 هزار داوطلب در 401 شهر و در رشته‌های انسانی، تجربی، ریاضی، هنر و زبان در کنکور شرکت کرده‌اند. از این بین 67 درصد داوطلبان دختر هستند و بیش از 400 هزار نفر داوطلب رشته تجربی بوده‌اند. در حوزه‌های برگزاری کنکور در ساعاتی که این داوطلبان مشغول پاسخ‌دادن به پرسش‌ها بوده‌اند، پشت در هم پدر و مادرهایی که در آفتاب منتظر بودند، غوغا کرده بودند.

‌انتظار پشت درهای کنکور
گیسو فغفوری دبیر صفحه آخر روزنامه شرق

 957 هزار داوطلب در 401 شهر و در رشته‌های انسانی، تجربی، ریاضی، هنر و زبان در کنکور شرکت کرده‌اند. از این بین 67 درصد داوطلبان دختر هستند و بیش از 400 هزار نفر داوطلب رشته تجربی بوده‌اند. در حوزه‌های برگزاری کنکور در ساعاتی که این داوطلبان مشغول پاسخ‌دادن به پرسش‌ها بوده‌اند، پشت در هم پدر و مادرهایی که در آفتاب منتظر بودند، غوغا کرده بودند.

انتظار و اضطراب

مادر و پدرها فرزندان خود را به حوزه‌ها آورده بودند و به دلایل مسائل مختلف از جمله دوری راه و ترافیک همان اطراف مستقر شده بودند. در سایه درختی، لب جویی، کنار گاراژ دانشگاه، روی زمین، روی پله، برخی جاجیم آورده بودند و آنهایی که خوش‌شانس‌تر بودند، در ماشین‌های‌شان و زیر کولر نشسته بودند. حالِ هرکدام هم یک جور بود. یکی مدام بالا و پایین می‌رفت، دیگری از ترافیک عصبانی بود، مادری از اینکه یادش رفته بود شناسنامه فرزندش را همراه بیاورد، دلهره گرفته بود، آن یکی می‌گفت فرزندش به‌جای کنکور زبان، کنکور هنر را انتخاب کرده است و دیگری ذکر می‌گفت. مادر دیگر حال نداشت تکان بخورد و از بس در ترافیک دویده بودند، سرفه می‌کرد. آن یکی مادر، مدام از زحمات دخترش می‌گفت؛ اینکه یک سال است خواب و خوراک ندارد، اینکه هر بار عوض‌کردن آیین‌نامه و دستورات کنکور چقدر بر روان و توان بچه درس‌خوان‌ها که هر تست و هر صدم نمره برای‌شان مهم است، تأثیر می‌گذارد. خریدار کتاب‌های دست‌دوم درسی که آمده بود تا شماره بگیرد و بعد از کنکور تیر برای خرید کتاب‌ها تماس بگیرد، مشغول بود. اورژانس موتوری‌ها مدام به داخل دانشگاه می‌رفتند. دست‌اندرکاران دانشگاه بسته‌بسته آب معدنی بین خانواده‌ها پخش می‌کردند.

شایعه‌های پشت در

هر خبری هر‌چقدر کوتاه، همه را به واکنش وامی‌داشت. مثلا روز پنجشنبه که طبق نوشته روی کارت قرار بود ساعت 14:30 کنکور هنر و زبان برگزار شود، گفته شد ساعت 15 دفترچه‌ها پخش شده است. این تأخیر برای کسانی که دیرتر رسیده بودند، آرامش‌بخش بود اما آنهایی که اضطراب سبب شده بود تا از ساعت 12 پشت در دانشگاه باشند، شاکی شدند. دیروز صبح حوالی ساعت 9 که تقریبا هم‌زمان با دادن دفترچه دوم تجربی بود، برخی کانال‌های کنکوری پر شد از عکس‌های دفترچه. فریاد بلندشد که‌ ای‌وای سؤالات کنکور لو رفت! کمی بعد خبر آمد نه این پرسش‌ها مال سال قبل است و خانواده‌ها اندکی آرام شدند. یکی از کانا‌ل‌ها نوشته بود‌ اصلا عده‌ای با تجهیزاتی مانند عینک برای عکسبرداری از سؤالات حاضر می‌شوند. همان موقع یکی از مسئولان سازمان سنجش اعلام کرد‌امنیت کنکور تأمین شده‌ و هیچ تقلبی رخ نداده است.

دوباره‌‌ عده‌ای از مادران و پدران گفتند‌ پس حتما تقلب رخ داده است. وزیر آموزش عالی که برای دیدار از حوزه شهید بهشتی رفته بود‌ نیز اعلام کرد‌ تمام دفترچه‌ها شخصی‌سازی شده است و هرکس تقلب کند تا سال‌ها از کنکور محروم خواهد شد. خانوادها انگار از میزان امنیت در روز پنجشنبه خشنود بودند؛ چراکه هیچ سؤال و عکسی از جلسه منتشر نشد. چند خبرگزاری از جمله میزان و ایسنا، صحنه‌هایی از گشتن دانش‌آموزان و داوطلبان با فلزیاب منتشر کرده بودند، اما این بازرسی برای همه حوزه‌ها رخ نداده بود. نتیجه این آزمون‌ها قرار است حدود یک ماه دیگر به صورت خام اعلام شود. اغلب به کنکور تیرماه و موفقیت در آن امید بسته بودند.

مسئولیت سخت اجرائی

به نظر می‌رسد باید شرایطی هم برای خانواده‌های منتظر پشت درها در نظر گرفت. خانواده‌هایی که انگار تمام سرنوشت فرزندشان به همین امتحان وابسته است که متأسفانه همین طور است. خانواده‌هایی که گاه به‌‌جای آرامش‌بخشیدن به فرزند خود، دردسرساز می‌شوند. مثلا جروبحث هنگام پارک ماشین یا حتی رها‌کردن ماشین در وسط خیابان که منجر به ترافیک می‌شود. از طرفی حضورشان مقدار زیادی زباله به همراه دارد. هرچند حوزه‌ها که می‌دانند قرار است جلوی ورود هر خوراکی را بگیرند، می‌توانستند با قرار‌دادن چندین سطل آشغال، آن‌همه مواد غذایی رها‌شده توسط داوطلبان را سروسامان دهند.