|

جزئیات ناگفته از آتش‌بس ایران و اسرائیل؛

روایت عراقچی از تماس‌ها، تهدیدها‌ و ترورها

درحالی‌که صداوسیما از پخش گفت‌وگوی متفاوت با وزیر خارجه امتناع کرد، دیروز این ویدئو در شبکه‌های اجتماعی با لوگوی مهر منتشر شد. به گزارش جماران، درحالی‌که پخش برنامه متفاوت جواد موگویی با مسئولان کشور درباره جنگ تحمیلی اخیر از دو روز پیش با گفت‌وگو با احمد وحیدی از شبکه سه شروع شده بود، صداوسیما جلوی پخش دومین برنامه را که با وزیر خارجه ضبط شده بود، گرفت.

روایت عراقچی از تماس‌ها، تهدیدها‌ و ترورها

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

درحالی‌که صداوسیما از پخش گفت‌وگوی متفاوت با وزیر خارجه امتناع کرد، دیروز این ویدئو در شبکه‌های اجتماعی با لوگوی مهر منتشر شد. به گزارش جماران، درحالی‌که پخش برنامه متفاوت جواد موگویی با مسئولان کشور درباره جنگ تحمیلی اخیر از دو روز پیش با گفت‌وگو با احمد وحیدی از شبکه سه شروع شده بود، صداوسیما جلوی پخش دومین برنامه را که با وزیر خارجه ضبط شده بود، گرفت.

در این گفت‌وگو سیدعباس عراقچی زوایای متفاوتی از جنگ تحمیلی اخیر و پیش از آن را در گفت‌وگو با جواد موگویی باز کرده است و به تشریح جزئیات مهمی درباره روند آتش‌بس، سوءتفاهم‌های پیش‌آمده، تهدیدهای دوران جنگ ۱۲روزه و جایگاه مذاکرات در حل بحران پرداخت. عراقچی ضمن اشاره به هماهنگی‌های صورت‌گرفته با شورای عالی امنیت ملی و نقش مردم در حمایت از نظام، توضیح داد که چگونه تصمیمات هوشمندانه و منسجم جمهوری اسلامی ایران مانع از تشدید تنش‌ها و وقوع جنگ گسترده‌تر شد.

ماجرای سوءتفاهم در تعیین زمان آتش‌بس ایران و رژیم اسرائیل

عراقچی، وزیر امور خارجه، درباره جزئیات آتش‌بس بین ایران و رژیم اسرائیل گفت: «یک سوءتفاهم بین من و نیروهای مسلح پیش آمد؛ دوستان فکر کرده بودند که زمان آتش‌بس تا ساعت چهار به وقت گرینویچ است، در‌حالی‌که تا ساعت ۷:۳۰ به وقت تهران حملات علیه رژیم ادامه یافت». او افزود: «یک سوءتفاهم بعدازظهر همان روز پیش آمد که با یک تماس کنترل شد».

وی درباره ادامه درگیری‌ها گفت: «بعدازظهر روز اول آتش‌بس، رژیم اسرائیل ادعا کرد ایران موشک زده و توافق را نقض کرده و هواپیمایشان را برای حمله فرستادند». عراقچی تصریح کرد: «من همان‌جا به وتیکاف پیام دادم که اسرائیل در حال بهانه‌گیری است و ایران را متهم به نقض توافق کرده، در حالی که چنین نقضی صورت نگرفته است. اگر اقدامی کنند، ما بلافاصله و شدیدتر از گذشته پاسخ می‌دهیم. ایران لبنان نیست و کاری را که در لبنان کردند، نمی‌توانند اینجا تکرار کنند». او ادامه داد: «دیدید که ترامپ بعد از آن توییت زد که خلبانان برگردند و جلوی اسرائیل را گرفت، که مشخص شد همه چیز از اول با هماهنگی آمریکایی‌ها بوده است».

جزئیات جدید داستان آتش‌بس بین ایران و اسرائیل

عراقچی در ادامه گفت: «قبل از اعلام آتش‌بس، در شورای عالی امنیت ملی مصوب شده بود اگر دشمن تقاضای آتش‌بس بدون پیش‌شرط کرد، می‌پذیریم و این تصمیم کاملا هوشمندانه و قدرتمندانه بود». او تأکید کرد: «تمامی مصوبات شورای عالی امنیت ملی با تأیید مقام معظم رهبری تأیید و بعد ابلاغ می‌شود». او افزود: «ساعت یک صبح تماس گرفتند که از ساعت چهار صبح رژیم صهیونیستی آمادگی دارد حملاتش را متوقف کند». وزیر امور خارجه ادامه داد: «واسطه این پیشنهاد کشورهای مختلفی بودند؛ من این موضوع را با فرمانده سپاه و دیگر مراجع چک کردم و بعد اعلام کردیم که آتش‌بس و توقف جنگ را قبول نداریم، فقط گفتیم اگر آنها نزنند، ما هم نمی‌زنیم».

تلاش برای ترور وزیر امور خارجه در طول جنگ ۱۲روزه

عراقچی درباره تهدیدات علیه خود گفت: «تلفنی از سمت رژیم صهیونیستی تماس گرفته نشد». او افزود: «در محل سکونت‌مان وسط جنگ، بمب‌گذاری شد که خانه روبه‌روی ما بود و دوستان آن را خنثی کردند». وزیر امور خارجه گفت: «چند بار در مسیر رفت و برگشت پهپاد بالای سرمان آمد».

موضع عراقچی درباره مذاکره و جنگ

عراقچی تأکید کرد: «وقتی تصمیم به مذاکره گرفته می‌شود، یعنی کل کشور تصمیمی گرفته که باید اجرا شود. اینکه بگوییم وزارت خارجه فریب خورده درست نیست؛ این تصمیم کشور بوده که مذاکره انجام شود».

او ادامه داد: «ما از انجام مذاکرات ضرر نکردیم بلکه بسیار نفع بردیم، چون حقانیت ما نزد مردم ایران و جامعه بین‌الملل اثبات شد».‌ عراقچی افزود: «کسی نمی‌تواند ادعا کند که اگر مذاکره نمی‌کردیم جنگ نمی‌شد؛ حتما جنگ می‌شد، حتی ممکن بود زودتر شروع شود».

وی درباره اتحاد مردم در زمان جنگ گفت:‌ «مردم در زمان جنگ ‌متحد و منسجم بودند، چون دیدند نظامشان برایشان همه کار کرده و کوتاهی نکرده که جلوی جنگ را بگیرد و پای مذاکره رفته، اما آن طرف اهل جنگ بوده است». عراقچی گفت: «منطق ما کاملا قوی بود و نشانه‌اش هم این است که بیش از ۱۲۰ کشور از ما حمایت کرده و حمله به ایران را محکوم کردند». عباس عراقچی در بازخوانی آنچه در رابطه با وعده صادق 3 مطرح شده بود، گفت: «وقتی وعده صادق ۳ مطرح شد، در یکی از جلسات یکی از دوستان انتقادی کرد که چرا وعده صادق ۳ اجرا نمی‌شود؛ چرا آقای رئیس‌جمهور مخالف هستند.

در آن جلسه سردار شهید باقری با آن فرد در این خصوص برخورد کرد و گفت چرا چنین چیزی مطرح می‌کنی‌ و من مسئول دفاع از کشور هستم و آن لحظه که مطمئن شوم می‌توانم از کشور در برابر تبعات حمله وعده صادق ۳ دفاع کنم، کار خودم را انجام می‌دهم و من هنوز از آقای رئیس‌جمهور سؤال نکردم و ایشان از رئیس‌جمهور دفاع کامل کرد». عراقچی در ادامه به آغاز به کار دولت چهاردهم اشاره کرد و گفت: «وقتی شهید هنیه را ترور کردند، روز قبلش دکتر پزشکیان سوگند یاد کرده بودند ولی وزرا انتخاب نشده بودند. بنده هم یکی از گزینه‌ها برای وزارت خارجه بودم. همان روز عصرش حضرت آقا جلسه گذاشتند که معمولا وقتی مسائل مهمی‌ پیش می‌آید، جلساتی را می‌گذارند که از من هم دعوت شد، افراد شورای عالی امنیت ملی و رئیس‌جمهور هم حضور داشتند». او ادامه داد: «در آن جلسه نظر همه بر این بود که باید پاسخ بدهیم ولی در بین سیاسیون و نظامیان اختلاف‌نظر درباره زمان و چگونگی وجود داشت. علت اصلی تردید در مورد زمانش اتفاقا از طرف نظامیان بیان شد. فرماندهان نظامی اعتقاد داشتند زمانی باید حمله انجام شود که ما مطمئن باشیم پس از حمله‌ می‌توانیم از کشور دفاع کنیم. اختلاف‌نظر برحسب زمان و چگونگی حمله هم میان فرماندهان نظامی و هم سیاسیون وجود داشت.  در آن جلسه قرار شد آمادگی‌های نظامی برای دفاع از کشور بعد از حمله اول پدید بیاید، بعد عملیات صورت بگیرد».

او همچنین در بخشی از سخنانش گفت: «منطق برجام این بود که ایران درباره برنامه هسته‌ای خودش اعتمادسازی می‌کند و در مقابل تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای برداشته می‌شد. وقتی آمریکای ترامپ ابراز علاقه‌ کرد که درخصوص برنامه هسته‌ای ما گفت‌وگو کند، ما هم گفتیم آماده‌ایم با همان منطق گفت‌وگو کنیم و اعلام کردیم اگر هدف مذاکره این است که ایران سراغ سلاح هسته‌ای نمی‌رود، ما آماده‌ایم. ما حاضر به اعتمادسازی هستیم ولی هیچ چیز را تعطیل نمی‌کنیم». او ادامه داد: «در مذاکره آنها برای همه چیز آمادگی نشان دادند ولی گفتند غنی‌سازی باید تعطیل شود. در مقابل ما کاملا ایستادگی کردیم. کشور واسطه و برخی دیگر راه‌حل‌های میانی مانند کنسرسیوم دادند. هیچ‌کدام کار نکرد و وقتی آنها به این نتیجه رسیدند که ایران در مذاکره کوتاه نمی‌آید سراغ گزینه نظامی رفتند».

 کسی می‌تواند ادعا کند اگر مذاکره نمی‌کردیم، جنگ نمی‌شد

عراقچی در پاسخ به منتقدان مذاکرات هم گفت: «کسی می‌تواند ادعا کند اگر مذاکره نمی‌کردیم جنگ نمی‌شد؛ حتما می‌شد، بلکه زودتر هم ممکن بود جنگ بشود». او افزود: «وزارت خارجه کارش را به دستور مدیریت نظام انجام داده است. نظام تصمیم گرفت وارد مذاکره شود و وزارت خارجه مأمور این کار است. من معتقدم ما از انجام مذاکرات نه‌تنها ضرر نکردیم بلکه خیلی نفع بردیم، اینکه حقانیت ما را در نزد مردم ایران و جامعه بین‌الملل اثبات کرد». او در ادامه گفت: «چرا مردم در زمان جنگ این‌قدر متحد و منسجم بودند چون دیدند نظامشان برایشان همه کار کرده و کوتاهی نکرده در اینکه جلوی جنگ را بگیرد و پای مذاکره رفته و آن طرف بوده که اهل جنگ بوده است». او همچنین گفت: «وقتی تصمیم به مذاکره می‌شود همه کشور تصمیمی گرفته که باید اجرا شود.

اینکه بگوییم وزارت خارجه یا سیاست خارجی فریب خورد، این درست نیست چون این تصمیم کشور بوده که این کار انجام شود». او افزود: «منطق ما کاملا قوی بود و نشانه‌اش هم این است که بیش از ۱۲۰ کشور از ما حمایت کردند و حمله به ایران را محکوم کردند». او همچنین در بخشی از سخنانش گفت: «دیپلماسی همیشه راه کم‌خطرتر و کم‌هزینه‌تر برای رسیدن به اهداف است و همیشه اولویت دارد. اسرائیل تمام تلاشش را می‌کند آمریکا وارد جنگ شود و وقتی آمریکا جنگ بشود موشک‌های ما به خاک آمریکا نمی‌رسد، تعبیری که برای برخی سران منطقه به کار بردم، الحمدلله به اندازه کافی آمریکایی‌ها پایگاه در منطقه دارند که متأسفانه در خاک شماست که مجبوریم آنها را بزنیم».

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.