|

داده‌های تجاری سه ماه ابتدای سال 1404 نشان می‌دهد؛

سقوط صادرات گاز

صادرات گاز ایران در سه ماه نخست امسال سقوط کرد. بر این اساس، صادرات غیرنفتی کشورمان در سه‌ماهه نخست سال 1404 به 11 میلیارد‌و 654 میلیون دلار رسیده که این مبلغ در دوره مشابه سال قبل معادل 13 میلیارد‌و 517 میلیون دلار بوده است.

سقوط 
صادرات گاز

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

کاوه نصرتی: صادرات گاز ایران در سه ماه نخست امسال سقوط کرد. بر این اساس، صادرات غیرنفتی کشورمان در سه‌ماهه نخست سال 1404 به 11 میلیارد‌و 654 میلیون دلار رسیده که این مبلغ در دوره مشابه سال قبل معادل 13 میلیارد‌و 517 میلیون دلار بوده است. کاهش در حدود دو میلیارد دلاری صادرات غیر‌نفتی در این بازه زمانی عمدتا به دلیل کاهش صادرات گاز طبیعی مایع‌شده به کشورهای عراق و ترکیه بوده است.

رقم صادرات این محصول در سال قبل بیش از 1.57 میلیارد دلار بوده که در بهار امسال به 455 میلیارد دلار سقوط کرده است. افزایش ناترازی‌ها در حوزه انرژی عامل اصلی این کاهش صادرات است. کاهش قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی صادراتی در کنار کاهش تولید این شرکت‌ها و کاهش مقداری صادرات در پی افت تخصیص انرژی از دیگر عوامل کاهش صادرات به اصطلاح غیرنفتی کشور است.

واردات سه‌ماهه نخست سال جاری در حدود 13 میلیارد دلار بوده است. به این ترتیب تراز تجاری اقتصاد کشور بدون در نظر گرفتن صادرات نفت خام و میعانات گازی در حدود 1.35 میلیارد دلار بوده است. واردات کشور در فصل بهار سال قبل در حدود 14.3 میلیارد دلار  بوده است.

واردات طلا در دوره سه‌ماهه نخست سال جاری به 965 میلیون دلار رسیده که دو برابر مدت مشابه سال قبل است. با این حال واردات طلا در خرداد‌ماه کاهش محسوسی را نسبت به اردیبهشت‌ماه داشته است. در حالی که واردات فروردین و اردیبهشت امسال به ترتیب معادل شش هزار‌و 500 تن و سه هزار تن بوده، این میزان در خرداد‌ماه به هزار‌و 33 تن کاهش یافته است.

به نظر می‌رسد‌ کاهش واردات طلا مرتبط با کاهش آمار صادرات گاز طبیعی مایع‌شده به کشورهای عراق و ترکیه باشد. تشدید ناترازی تولید و مصرف انرژی منجر به کاهش صادرات گاز طبیعی مایع‌شده به این دو کشور شده است. آمار صادرات این فرآورده در سه‌ماهه نخست امسال نسبت به سه‌ماهه 1403 افت بیش از 70‌درصدی داشته است. لازم به ذکر است که بخش اصلی واردات طلای کشور نیز از این دو کشور انجام می‌شود.

دولت در دو سال اخیر با رشد محسوس واردات طلا به بخش مهمی از تقاضای سرمایه‌گذاری اشخاص درباره حفظ ارزش دارایی‌ها در برابر رشد روز‌افزون تورم پاسخ داده و کاهش ورود ارز به کشور را تا حدی جبران کرده و از رشد افسار‌گسیخته نرخ ارز در بازارها به این ترتیب جلوگیری  کرده است.

در دو جدول زیر فرآورده‌های اصلی صادراتی کشورمان و همچنین محصولات اصلی وارد‌شده به کشور بر‌حسب میزان، ارزش، قیمت و مقایسه با مدت مشابه سال قبل ارائه شده است.

04

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.