|

ریزش شاخص بازار سرمایه باز هم ادامه می‌یابد؟

بورس در موقعیت ویژه

با وجود تخصیص خط اعتباری ۶۰ هزار میلیارد تومانی از سوی دولت و بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه، روند خروج پول حقیقی از بورس ادامه دارد؛ تا جایی که بازار سرمایه هفته را با ریزش بیش از 21 هزار واحدی در طول روز چهارشنبه به پایان رساند و این موضوع اعتراض سهامداران را به دنبال داشت. سهامداران معترض معتقد‌ند‌ واکنش دیرهنگام دولت در حمایت، مانع از اثرگذاری این اقدام در کوتاه‌مدت شده است.

بورس در موقعیت ویژه

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

مهفام سلیمان‌بیگی

 با وجود تخصیص خط اعتباری ۶۰ هزار میلیارد تومانی از سوی دولت و بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه، روند خروج پول حقیقی از بورس ادامه دارد؛ تا جایی که بازار سرمایه هفته را با ریزش بیش از 21 هزار واحدی در طول روز چهارشنبه به پایان رساند و این موضوع اعتراض سهامداران را به دنبال داشت. سهامداران معترض معتقد‌ند‌ واکنش دیرهنگام دولت در حمایت، مانع از اثرگذاری این اقدام در کوتاه‌مدت شده است. با‌این‌حال، یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «شرق» عنوان می‌کند که اگرچه هنوز اطمینان سابق به بازار بازنگشته، اما احتمالا هفته پیش‌رو مسیر اصلاحی به سمت پایان برود و بازار آرام‌آرام‌ و نه با سرعت، به سمت ثبات بیشتر حرکت کند.

به گزارش «شرق»، روز چهارشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۲۱ هزار و ۶۲ واحد افت کرد و به رقم دو میلیون و ۶۳۷ هزار و ۱۷۵ واحد رسید. در آخرین روز کاری هفته، شاخص هم‌وزن نیز ۹ هزار و ۸۲ واحد کاهش داشت و در عدد ۸۲۷ هزار و ۱۶ واحد ایستاد.

‌روز گذشته تعداد سهام مثبت بورس ۱۷ عدد و سهام منفی ۳۰۳ عدد بود. تعداد خریداران به بیش از ۴۴ هزار نفر رسید. به‌طور کلی بازار ۰.۷۹ درصد کاهش داشت. همچنین ‌۳۰۷ هزار فقره معامله به ارزش حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان در بازار سهام انجام شد. فملی بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص بورس داشت، اما نوری و فارس اثر منفی ایجاد کردند. از نمادهای پرتراکنش نیز می‌توان به خساپا، وبملت و وتجارت اشاره کرد.

روز چهارشنبه شاخص فرابورس ایران نیز کاهش ۱۷۵ واحد را تجربه کرد و به ۲۴ هزار و ۴۷۶ واحد رسید. تعداد معاملات فرابورس ۱۳۸ هزار فقره و ارزش آن ۳۰ هزار میلیارد تومان بود. آریا و ومپنا بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص فرابورس داشتند، اما آریان اثر مثبت ایجاد کرد. نان، مهر و فزر نیز از نمادهای پرتراکنش  فرابورس بودند.

این وضعیت در حالی رخ می‌دهد که پس از تشدید بحران در بازار سهام و افزایش فشارهای رسانه‌ای و کارشناسی، در نهایت وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان بورس در جلساتی فشرده با بانک مرکزی، خط اعتباری 60 هزار میلیارد تومانی را برای حمایت از بازار سرمایه مصوب کردند. حالا با گذشت چند روز از اعلام این خبر، روند بازار تغییری محسوس ندارد و شاخص کل همچنان در مسیر نزولی قرار دارد. تحلیلگران معتقدند تأخیر در واکنش سیاست‌گذار باعث شده است تأثیر روانی و اقتصادی این خط اعتباری تا حد زیادی  تضعیف شود.

احتمال بازگشت آرام شاخص در هفته پیش‌رو

نیما میرزایی، کارشناس بازار سرمایه، به «شرق» توضیح می‌دهد: «ما در شرایطی خاص، نادر و مبهم قرار گرفته‌ایم که دوران پساجنگ ایران و اسرائیل است. البته وضعیت جنگ هم هنوز تعیین تکلیف نهایی نشده و در اصل ما در میانه یک آتش‌بس قرار داریم. بنابراین طبیعی است که بازارهای مالی گارد احتیاطی خودشان را حفظ کنند. بازار سرمایه به‌عنوان یکی از حساس‌ترین بازارها که نقدشوندگی نسبتا بالاتری دارد و واکنش سریع‌تری ‌به تحولات نشان می‌دهد، طبیعتا از این وضعیت متأثر بوده و هست. آتشی که در بازار سرمایه شکل گرفته هنوز به‌طور کلی خاموش نشده و اقدامات حمایتی که تا امروز صورت گرفته، برای تقویت جبهه خریداران و تضعیف فروشندگان، کفایت پوشش ترس موجود در جامعه سهامداری، بالاخص سهامداران خرد و افرادی را که پورت‌های کوچک دارند‌، نداشته است‌».

او ادامه می‌دهد: «در‌واقع این لشکر مورچگان باعث شده‌ جبهه عرضه‌ها همچنان پرقدرت بماند و علی‌رغم اینکه وضعیت نسبت به روزهای قبل و هفته گذشته بهتر بوده، اما همچنان رگه‌هایی از ترس و عدم اطمینان در سهامداران پایدار مانده است. هم افت قیمت بازار سرمایه و هم افت دسته‌جمعی قیمت‌ها ‌کمک نکرده که آن ارزندگی از نگاه معامله‌گران جذابیت کافی را پیدا بکند تا شاهد برگشت پرقدرت شاخص کل و بازار باشیم. برداشت من این است که ما در حال نزدیک‌شدن به انتهای مسیر اصلاحی هستیم».

میرزایی افت‌های خیلی سنگینی را از محدوده فعلی برای بازار متصور نیست و توضیح می‌دهد که فکر می‌کند در هفته آینده هم بازار بتواند وضعیت بهتری داشته باشد و حداقل یکی، دو روز سبزپوش و با‌ثبات را بعد از این ریزش‌های پیاپی، در بازار سرمایه شاهد باشیم.

او می‌افزاید: «اقدامات جانبی هم که صورت گرفته برای حمایت از بازار، بالاخص موضوعی که تحت عنوان بحث بیمه سهام در دست اجرا‌ست، به نظرم کمک می‌کند. سابقه ذهنی که ما داریم، نشان می‌دهد‌ معمولا این طرح در کف‌های قیمتی اجرا شده و آمدنش کمک کرده تا بازار به حال ثبات برگردد. همچنین اقدامات دیگری را هم سازمان می‌تواند در این وضعیت انجام بدهد؛ از‌جمله اصلاح مصوبه‌ای که جبهه فروش صندوق‌های اهرمی را به‌عنوان یکی از لیدرهای اصلی بازار سرمایه تقویت کرد. به نظر من این موارد هم در اختیار رگولاتور است تا بتواند کمک‌حال بازار سرمایه باشد. در مجموع خوش‌بین هستم که به مرور ضرباهنگ نزولی بازار متوقف شود و شاهد برگشت آرام در بازار باشیم».

این کارشناس تأکید می‌کند که در وضعیت فعلی نمی‌توان برگشت سریع انتظار داشت، مخصوصا با توجه به اینکه سهامداران هوشیار هستند که همچنان ریسک‌هایی در اقتصاد وجود دارد. او می‌گوید: «بنابراین من فکر می‌کنم که برگشت سریع رخ دهد، اما روند ریزشی احتمالا در هفته آینده به انتهای مسیر خودش برسد و بعد از آن بازار بتواند آرام‌آرام آن اعتماد از‌دست‌رفته و قیمت‌هایی را که پایین آمدند، احیا کند».

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.