مریم ایراندوست در گفتوگو با «شرق»:
فوتبال زنان را «زنده» نه، حداقل «مرده» پخش کنید
تیم فوتبال زنان ایران برای دومین مرتبه به رقابتهای جام ملتهای آسیا صعود کرد. این اتفاق در حالی افتاد که تدارک مناسبی برای تیم در نظر گرفته نشده بود و برای همین ارزش کار زنان فوتبالیست باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. مریم ایراندوست، سرمربی سابق تیم ملی، معتقد است فوتبال زنان 80 درصد مسیر موفقیت را طی کرده، درحالیکه 20 درصد بسیار مهم همچنان مغفول مانده است؛ توجه ویژه فدراسیون به فوتبال زنان. او در گفتوگو با «شرق» درباره وضعیت فعلی و آنچه باید برای فوتبال زنان اتفاق بیفتد، صحبت کرد.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
افسون حضرتی: تیم فوتبال زنان ایران برای دومین مرتبه به رقابتهای جام ملتهای آسیا صعود کرد. این اتفاق در حالی افتاد که تدارک مناسبی برای تیم در نظر گرفته نشده بود و برای همین ارزش کار زنان فوتبالیست باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. مریم ایراندوست، سرمربی سابق تیم ملی، معتقد است فوتبال زنان 80 درصد مسیر موفقیت را طی کرده، درحالیکه 20 درصد بسیار مهم همچنان مغفول مانده است؛ توجه ویژه فدراسیون به فوتبال زنان. او در گفتوگو با «شرق» درباره وضعیت فعلی و آنچه باید برای فوتبال زنان اتفاق بیفتد، صحبت کرد.
به نظر شما این موفقیت چگونه حاصل شد؟
الان چند سالی است که فوتبال زنان به واسطه فضایی که به وجود آمده رو به پیشرفت است و خیلی بهتر شده، آکادمیهایی به وجود آمدند، سازمان لیگ برنامهریزی بهتری دارد و لیگ هر سال منظمتر برگزار میشود. این مسائل به فوتبال و رشد بازیکنان فوتبال کمک میکند. اما هنوز ما با سطح اول آسیا خیلی فاصله داریم. اگر میخواهیم شرایط سری قبل را تجربه نکنیم، باید برنامهریزی درستی داشته باشیم. فدراسیون فوتبال باید نگاه ویژهتری داشته باشد و بازیهای دوستانه خیلی خوب با تیمهای درجهیک داشته باشیم تا بتوانیم در مرحله نهایی موفقتر عمل کنیم. از لحاظ پتانسیل انسانی، فوتبال ما شرایط خیلی خوبی دارد و بازیکنان مستعدی داریم که میتوان با یک نگاه بهتر و حرفهایتر اتفاقات بهتری را رقم زد و حتی بتوانیم به جام جهانی صعود کنیم.
نیروی انسانی که شما به آن اشاره کردید چقدر در شهرهای دیگر بهجز تهران شناسایی میشوند؟
خیلی زیاد، فوتبال عملا در شهرستانها شروع شد و رشد بیشتری نسبت به تهران داشت و دو سه سال است که در تهران فضای بهتری برای دختران فوتبالی وجود دارد. البته هنوز هم نقاطی هستند مثل سیستانوبلوچستان که مشکل دارند. همین دیروز پیامی داشتم که ما فضایی نداریم که دختران به راحتی تمرین کنند، یا در نقطه صفر مرزی، ارومیه یا جاهای دیگر هنوز شرایط لازم وجود ندارد. اما به واسطه عشق و علاقهای که زنان و دختران به فوتبال دارند، دنبال این رشته رفتهاند و یکسری مطالبهگریها باعث شده است این امکانات و فضا را برای خودشان مهیا کنند.ما دو مرحله یکی سال 2022 و یک بار هم امسال به جام ملتهای آسیا صعود و ثابت کردیم که این توان در دختران فوتبالیست ما هست. الان زمانی است که مسئولان باید نگاه ویژهتری به فوتبال زنان داشته باشند.
به نظر شما رویکرد فدراسیون در فاصله صعود اول و این بار تغییر کرده است؟
تغییر که نکرده است. به لحاظ ساختاری زودتر میتوانستیم اردوها را تشکیل دهیم. من همیشه میگویم که نگاه باید برابر باشد. فوتبال زنان باید اردوهای خیلی بهتر و شرایط مناسبی داشته باشد، هنوز به حد حرفهایگری مدنظر ما فوتبالیها نرسیدهایم. شاید تا الان نگاه فدراسیون این بود که صعود کنیم ولی در این هشت ماه باقیمانده فرصت هست که برنامهریزی درست داشته باشند. ما حداقل به پنج بازی تدارکاتی خوب با برنامهریزی درست نیاز داریم. فکر نمیکنم کار سختی هم باشد. حتی میتوانند یک تورنمنت خوب برای دختران در نظر بگیرند، یا اردوی خارج از ایران تدارک ببینند. مگر الان تیمهای باشگاهی مردان در ترکیه اردو نزدهاند، این فضا را میتوانیم برای دختران هم فراهم کنیم تا هم از امکانات باشگاههای خارجی استفاده کنند و هم چند بازی تدارکاتی خوب داشته باشند.
آنقدری که رسانهها تمرکزشان روی فوتبال مردان است، به فوتبال زنان کمتر اهمیت میدهند.
نظر من برعکس شماست. حداقل خودم که از سال 81 فوتبال را شروع کردم و خواستیم نگاه مسئولان را عوض کنیم، فقط رسانهها در کنار ما بودند و باعث دیدهشدن ما شدند. تلویزیون که پخش فوتبال زنان ندارد، رسانهها به ما کمک کردند و همچنان هم در حد توانشان کمک میکنند تا این رشته دیده شود و توجه مسئولان را به مشکلات آن جلب کنند.
منظور از رسانه فراگیر، رسانه ملی است که خیلی کم به فوتبال زنان میپردازد.
من بارها و بارها گفتهام اگر فوتبال ما را نمیتوانید «زنده» پخش کنید، حداقل «مرده» پخش کنید. میتوانند از یک فوتبال 90 دقیقهای 70 دقیقه آن را پخش کنند و هر جا که نیاز به سانسور بود آن را انجام دهند.
ارزیابی شما از تغییر رویکرد زنان نسبت به فوتبال در شهرهای دیگر، با توجه به اینکه شهرهای مختلفی را بررسی کردهاید، چیست؟ آیا نظر خانوادهها هم تغییر کرده است؟
زمانی که تیم ملوان را تشکیل دادیم باید شهر به شهر، روستا به روستا میرفتم و با خانوادهها صحبت میکردم، دلایل را میگفتم و قانعشان میکردم که اجازه دهند دخترشان به جای بازی در کوچه یا محله به تیم ملحق شود. ولی الان من خودم چون باشگاه و آکادمی دارم میبینم خانوادهها خودشان دخترانشان را میآورند و در زمان تمرین مادر و پدر کنار فرزندشان هستند. از نظر بازیکن ما واقعا در شرایط حرفهای و جهانی هستیم، فقط نیاز به نگاه حرفهای مسئولان داریم.
با مطالبهای که وجود دارد، با گذشت حدود بیست و چند سال فوتبال زنان شیب صعودی قابل توجهی داشته است؟
نسبت به روزهایی که ما گذراندیم و مسائلی که تجربه کردیم، من میگویم روند رو به رشدی داشته، ولی اگر بخواهیم فوتبال را نسبت به جوامع جهانی، مثل جنوب شرق آسیا یا خاورمیانه که میبینید عربستان چه سرمایهگذاری کرده، مقایسه کنیم هنوز خیلی فاصله داریم.
هشت ماه تا شروع جام ملتهای زنان زمان باقی مانده است، آیا تجربه دوره قبل میتواند در این دوره کمکحال فوتبال زنان باشد؟
قطعا میتواند. ما دوره قبل بدون هیچ بازی تدارکاتی عازم هند شدیم. هند هم تیمی بود که میزبانی مسابقات را داشت و 9 بازی تدارکاتی در سال 2022 انجام داده بود. ولی تیم ما مقابل هند میزبان بازی را مساوی کرد. امسال بازیکنان ما بهمراتب تجربه بینالمللی بیشتری دارند، فکر میکنم اگر برنامهریزی بهتری داشته باشیم و سریعتر عمل کنیم، میتوانیم در جام ملتها از مرحله اول صعود کنیم.
پس میتوان به فوتبال زنان شاید نه الان ولی حداقل در دهه آینده امیدوار بود؟
خیلی زیاد. همانطور که فوتبال مردان بعد از رؤیایی مقابل استرالیا توانستند صعودهای مکرری داشته باشند، مطمئن باشید که این اتفاق برای فوتبال زنان هم میافتد. چون رویکردها از نظر خانوادگی و حتی نگاه بازیکنان تغییر کرده، فوتبال زنان در بخشهای وسیعتری در ایران گسترش پیدا کرده و فکر کنم 80 درصد راه را رفتهایم و 20 درصد باقی مانده که مهمترین بخش قضیه است و من مدام به آن اشاره میکنم نقش مسئولان است. اگر توجه و امکانات بیشتر و شرایط بهتری را فراهم کنند، شک نکنید که ما میتوانیم در جام ملتها و حتی جام جهانی بدرخشیم، چون فوتبالیستهای خیلی خوبی داریم.
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.