پزشکیان در جمع مدیران وزارت خارجه: در برابر جامعه مسئولیم
صبح دیروز، نشست معاونان و مدیران ارشد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور و سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه برگزار شد.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
شرق: صبح دیروز، نشست معاونان و مدیران ارشد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور و سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه برگزار شد.
من فرد خاصی نیستم
در این نشست، رئیسجمهور با تأکید بر مسئولیت فردی و جمعی در قبال جامعه اظهار کرد: «اعتقادم این است که هرکدام از ما میتوانیم رُلی را بازی کنیم که فرد دیگری بر عهده دارد. حدودا یک سال پیش نماینده بودم. کسی هم چندان تحویلم نمیگرفت. حالا رئیسجمهور شدم، ولی من همان آدم هستم. بار مسئولیت سنگینتر شده و اگر خدا کمک نکند ناتوان میمانم».
پزشکیان با اشاره به لزوم مسئولیتپذیری همه مدیران کشور افزود: «هرکدام از استانداران، مدیران و وزرا میتوانند کارهای بزرگی انجام دهند. اختیارات را به آنها دادیم. اگر جایی اشتباهی صورت گرفته، با هم مینشینیم و اصلاح میکنیم».
تأکید بر واگذاری اختیار برای تحقق پاسخگویی
او با انتقاد از تضاد بین مسئولیت و اختیار گفت: «ما مسئولیت میدهیم ولی اختیار نمیدهیم، بعد انتظار پاسخگویی داریم. اینطور نمیشود. باید تمرین کنیم و اصلاح کنیم».
او همچنین خواستار آغاز روایتسازی توسط وزارت امور خارجه شد و گفت: «هر کاری از دست دیگر سازمانها و واحدهای ارتباطی ما بربیاید، انجام میدهیم. اگر پیشنهادی دارید ارائه دهید».
تغییر نگاه؛ شرط تحول در روابط داخلی و خارجی
پزشکیان با اشاره به ضرورت تغییر نگاهها تأکید کرد: «اگر با نگاه گذشته بخواهیم تغییر ایجاد کنیم، نمیشود. باید نگاهها تغییر کند. باید به خودمان برگردیم. با کمک شما و مردم عزیز، روابط با همسایگان را ارتقا میدهیم». او افزود: «در داخل نیز باید ارتباط با مردم را صمیمیتر کنیم و گلایهها را تا جای ممکن برطرف کنیم».
دیپلماسی منطقهای؛ اولویت ایران
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «ارتقای روابط با کشورهای همسایه از جمله ترکیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس باید تقویت شود. لزومی ندارد نگاهمان همیشه به غرب باشد». او بر نقش دانشگاهیان، تجار، هنرمندان، فرهنگیان و گردشگران در دیپلماسی عمومی تأکید کرد و افزود: «باید همه فعال شوند».
تسهیل بازگشت ایرانیان خارج از کشور
پزشکیان با اشاره به نگرانی برخی ایرانیان خارج از کشور برای بازگشت گفت: «باید چارچوبی ترسیم شود که راحت بیایند. با قوه قضائیه و وزارت اطلاعات صحبت خواهیم کرد. بسیاری دلشان برای ایران لک زده. دکتر عراقچی پیگیری کنند». او آنها را «سرمایههای ایران» خواند و تأکید کرد: «میشود از این عزیزان استفاده کرد». رئیسجمهور با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: «آماده باشیم تا با قدرت از کشور دفاع کنیم، اما دیپلماسی مهمتر است. زندگی در آرامش بهتر از جنگ و خونریزی است. کشورهای مدعی حقوق بشر دروغ میگویند. صحنههای غزه را نمیتوانم ببینم. رسانهها و سازمانهای حقوقبشری اروپایی کجا هستند؟». پزشکیان تحلیلهای رسانههای خارجنشین درباره حوادث اخیر را «شرمآور» خواند و افزود: «زندان ما را زدند، بعد میگویند با زندانیان سیاسی چه کردید؟ جمهوری اسلامی حقوق بشر را نقض کرده یا آنها که از حمله اسرائیل دفاع میکنند؟». او تأکید کرد: «ما با وحدت، انسجام و توکل به خدا، مسیر را ادامه میدهیم». مسعود پزشکیان همچنین در جمع خبرنگاران بیان کرد: در دفاع سخت و جانانهای که در 12 روز انجام گرفت، در این 12 روز اینها با تمام قدرت آمدند و تلاش کردند که کشور را به زانو دربیاورند، اما در وهله اول مردم عزیز ما در داخل کاری کردند که کارستان بود.
باید از مردم کشور خود قدردانی کنیم. دیپلماسی ما نیز همانگونه که از طریق صداوسیما و رسانهها مشخص بود، ۲۴ساعته در زمان جنگ که طبیعتا تعدادی از ادارات خالی شده بودند، در وزارت خارجه پای کار حضور داشتند. وی در ادامه اظهار کرد: دستگاه دیپلماسی در این ایام حضور داشت و روابط را برقرار کرد. نتیجه کار این بود که تمام سازمانهای موجود در دنیا، غیر از سازمان ملل و شورای امنیت، این تجاوز را محکوم کردند. این دستاورد به این سادگی ایجاد نمیشود، بلکه با برقراری ارتباطات و با تلاش به دست آمده است. رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد: اسرائیل جنگی را شروع کرد که از نظر تمامی قوانین بینالمللی غلط بود، اما متأسفانه در این دنیایی که ما زندگی میکنیم اینجور کارها توسط قدرتهای بزرگی که در این دنیا حضور دارند، معمولا توجیه میشود. ما امروز به اینجا آمدیم تا از برادران و خواهران خود که در این ایام زحمت کشیدند، تشکر کنیم.
براساس توصیهای که مقام معظم رهبری فرمودند، اکنون یک طرف قضیه نیروهای دفاعی و امنیتی ما هستند که باید آماده بوده و تلاش کنند تا با قدرت از این خاک دفاع کنند. وی در ادامه تأکید کرد: طرف دیگر دیپلماسی است که باید فعال باشد. این عزیزان ما در عرصه دیپلماسی هستند که تمام تلاش خود را انجام میدهند. ما با هماهنگی و سیاستهایی که در حال شکلگیری است، تلاش میکنیم با همان اولویت قبلی، یعنی در وهله اول ارتباط خود را با همسایگان صمیمیتر و عمیقتر کنیم و در وهله دوم با کشورهایی که ارتباطهای مناسبی داریم، این ارتباط را پرپیمانتر و هماهنگتر کنیم. با روسیه و چین و کشورهای عضو بریکس و شانگهای میتوانیم ارتباط خود را توسعه دهیم. طبیعتا با کشورهای اروپایی و بقیه کشورها براساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت روند را ادامه خواهیم داد. وی افزود: انشاءالله با وحدت و انسجام پیش خواهیم رفت. از مردم عزیز کشور قدردان هستیم. از ایرانیان خارج از کشور که علیرغم گلایهها و دلخوریها همراهی کردند و باز پای ایران ایستاده و این تجاوزها را محکوم کردند، قدردانی میکنیم.
وزیر خارجه هم در این نشست اظهار کرد: همگی در وزارت امور خارجه در کنار نیروهای نظامی بودند و جنگ ۱۲روزه یکی از نمونههای هماهنگی بین میدان و دیپلماسی بود. وی افزود: نیروهای مسلح ما قهرمانانه از کشور در مقابل دشمنان دفاع کردند. در کنار آن سربازان میدان دیپلماسی شبانهروز در صحنه بود. شش صبح روز حمله در ۲۳ خرداد، مدیران در وزارت خارجه حاضر شدند و در این مدت نیز در وزارت امور خارجه حضور داشتند و برخی شبها نیز به منزل مراجعت نکردند و در وزارت خارجه ماندند. وزیر امور خارجه ادامه داد: نیروهای ما از مظلومیت مردم ایران و مشروعیت دفاع از خود در برابر یک تهاجم آشکار دفاع کردند. البته وزارت امور خارجه بخشی از دولت است. دولت در مجموع عملکرد درخشانی داشت. مقاومت نیروهای مسلح و مدیریت فوقالعاده دولت، دشمن را به درخواست بدون پیششرط آتشبس وادار کرد. عراقچی خاطرنشان کرد: آنچه دشمن را به عقبنشینی و درخواست بدون پیششرط آتشبس وادار کرد، هم مقاومت نیروهای مسلح و هم مدیریت فوقالعاده دولت در اداره و تمشیت امور کشور بود که هیچ خلل، ضعف و کوتاهی پیش نیاید. وی افزود: مقاومت مردم در صحنه و سربازان شما در میدان دیپلماسی و وزارت خارجه هم همینطور؛ ما در ۱۲ روز مجموعه بسیار زیادی از اقدامات دیپلماتیک را صورت دادیم.
در نتیجه تماسهای تلفنی، اقدامات سفارتخانههای ایران در خارج از کشور و... بیش از ۱۲۰ کشور در دنیا این حملات را علیه ایران محکوم و ابراز حمایت و همبستگی با ایران کردند. غیر از شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام که تکلیفشان روشن است، هیچ سازمان و نهاد بینالمللی نبود که از ایران حمایت نکند. عراقچی ادامه داد: شانگهای، عدم تعهد، شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه عرب و اتحادیه آفریقا و بسیاری از مقامات دنیا به حقانیت مردم ایران اذعان کردند؛ بهخصوص اینکه ایران در زمانی مورد حمله قرار گرفت که در حال اجرای دیپلماسی و درگیر اجرای مذاکرات دیپلماتیک بود و این نشان داد چه کسی اهل دیپلماسی و استفاده از راههای دیپلماتیک برای حل مسائل بینالمللی است و چه کسانی دنبال زور و قلدری و سلطهطلبی هستند و این حقانیت مردم ایران را در این مسیر در این ۱۲ روز نشان داد و این حقانیت اثبات شد و کار و تلاشهای ما همچنان در عرصههای بینالمللی ادامه دارد.
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.