سومین روز درگیری مرزی تایلند و کامبوج
درگیریهای مرزی میان تایلند و کامبوج وارد سومین روز شد و همزمان نقاط بحرانخیز جدیدی شکل گرفت. دو طرف، هریک دیگری را به شروع خشونت متهم کرده و مدعی شدهاند فقط در مقام دفاع از خود وارد عمل شدهاند، درعینحال خواستار توقف فوری آتش و آغاز مذاکرات شدهاند. براساس گزارشها، این نبرد خونین که شدیدترین تنش میان دو همسایه جنوب شرق آسیا در 13 سال اخیر محسوب میشود، تاکنون بیش از ۳۰ کشته و ۱۳۰ هزار آواره بر جای گذاشته است.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
شرق: درگیریهای مرزی میان تایلند و کامبوج وارد سومین روز شد و همزمان نقاط بحرانخیز جدیدی شکل گرفت. دو طرف، هریک دیگری را به شروع خشونت متهم کرده و مدعی شدهاند فقط در مقام دفاع از خود وارد عمل شدهاند، درعینحال خواستار توقف فوری آتش و آغاز مذاکرات شدهاند. براساس گزارشها، این نبرد خونین که شدیدترین تنش میان دو همسایه جنوب شرق آسیا در 13 سال اخیر محسوب میشود، تاکنون بیش از ۳۰ کشته و ۱۳۰ هزار آواره بر جای گذاشته است.
در ساعات اولیه روز شنبه، منابع رسمی از بروز درگیری در استان ساحلی «ترات» در تایلند و استان «پوسات» در کامبوج خبر دادند؛ مناطقی که بیش از صد کیلومتر از نقاط قبلی اختلاف فاصله دارند و همین مسئله، نگرانیها درباره گسترش جغرافیای درگیری را افزایش داده است. این بحران پس از کشتهشدن یک سرباز کامبوجی در درگیری کوتاهمدت ماه مِی آغاز شد و بهسرعت ابعاد دیپلماتیک پیدا کرد؛ تا جایی که دولت ائتلافی و شکننده تایلند در آستانه فروپاشی قرار گرفت و نیروهای نظامی در دو سوی مرز تقویت شدند.
تا روز شنبه، تایلند اعلام کرد هفت سرباز و 13 غیرنظامی خود را از دست داده است و کامبوج نیز کشتهشدن پنج سرباز و هشت غیرنظامی را تأیید کرد. در استان «سیساکت» تایلند، یک محوطه دانشگاهی به اقامتگاه موقت آوارگان تبدیل شده و طبق اظهارات داوطلبان، بیش از پنج هزار نفر در این محل اسکان یافتهاند.
سامرونگ خامدوآنگ، یکی از ساکنان منطقه که مزرعه خود را به دلیل شدت آتشبازی ترک کرده، از نگرانیاش برای خانواده و بیخبری از همسرش که برای نگهداری از دامها در منطقه مانده، میگوید: «صدای توپخانه ما را وحشتزده کرد. اما شوهرم ماند و حالا هیچ خبری از او ندارم و نمیدانم چه اتفاقی افتاده است».
در کوالالامپور، نخستوزیر مالزی و رئیس دورهای اتحادیه آسهآن، انور ابراهیم، تأکید کرد تلاشها برای آتشبس را ادامه خواهد داد. کامبوج به طور رسمی از طرح او حمایت کرده و تایلند نیز در اصل با آن موافق است. ابراهیم گفت برای توقف درگیری با وزرای خارجه دو کشور در تماس است و شخصا نیز در صورت نیاز وارد عمل خواهد شد.
نماینده تایلند در شورای امنیت سازمان ملل، با بیان اینکه سربازان کشورش در هفتههای اخیر دو بار در خاک تایلند بر اثر مینهای تازه کاشتهشده زخمی شدهاند -ادعایی که کامبوج آن را بهشدت رد کرده- خواستار توقف فوری اقدامات خصمانه و بازگشت به مذاکره شد. وزارت دفاع کامبوج نیز در بیانیهای تایلند را به حمله نظامی عامدانه و نقض آشکار حاکمیت کشور متهم و اعلام کرد تایلند در حال بسیج نیرو و تجهیزات در مرز است. کامبوج از جامعه جهانی خواست حملات تایلند را بهشدت محکوم کند و مانع گسترش اقدامات نظامی این کشور شود، درحالیکه بانکوک بار دیگر تأکید کرد تمایل دارد اختلافات را به صورت دوجانبه حلوفصل کند. اختلاف مرزی تایلند و کامبوج سابقهای چنددههای دارد و محوریت آن، مالکیت معابد باستانی هندو مانند «تا موآن تام» و معبد مشهور قرن یازدهمی «پریه ویهار» است. در سال ۱۹۶۲، دادگاه بینالمللی لاهه مالکیت پریه ویهار را به کامبوج واگذار کرد؛ اما پس از تلاش کامبوج برای ثبت این معبد در فهرست میراث جهانی یونسکو در سال ۲۰۰۸، تنشها بالا گرفت و درگیریهای پراکنده در سالهای بعد چندین کشته بر جای گذاشت. در ماه ژوئن، کامبوج خواستار میانجیگری مجدد دادگاه لاهه برای حل اختلاف شد، اما تایلند همچنان تأکید میکند صلاحیت این دادگاه را به رسمیت نمیشناسد و ترجیح میدهد اختلافات را به شکل دوجانبه حل کند. در صورت عدم حل ریشهای این اختلاف، بعید است آتش بس احتمالی میان دو طرف ماندگار باشد.
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.