|

برگزاری جلسه برای اعتماد به گزینه دولت برای وزارت کشاورزی

روزی که روستازاده بودن مهم‌تر از برنامه داشتن بود

جلسه بررسی صلاحیت گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی صبح دیروز با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در ابتدای این جلسه علیرضا نظری سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای از موافقت این کمیسیون با برنامه‌های محمدعلی نیکبخت برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی خبر داد تا روند رسیدگی به صلاحیت او با گمانه‌زنی همراهی بهارستان با پاستور برگزار شود. این در حالی بود که مخالفان گزینه رئیسی برای این سمت از نبود برنامه‌ای جامع برای امنیت غذایی گله‌مند بودند و موافقان بر روستازاده‌بودن نیکبخت تأکید داشتند.

روزی که روستازاده بودن مهم‌تر  از  برنامه داشتن بود

  جلسه بررسی صلاحیت گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی صبح دیروز با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در ابتدای این جلسه علیرضا نظری سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای از موافقت این کمیسیون با برنامه‌های محمدعلی نیکبخت برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی خبر داد تا روند رسیدگی به صلاحیت او با گمانه‌زنی همراهی بهارستان با پاستور برگزار شود. این در حالی بود که مخالفان گزینه رئیسی برای این سمت از نبود برنامه‌ای جامع برای امنیت غذایی گله‌مند بودند و موافقان بر روستازاده‌بودن نیکبخت تأکید داشتند.

موافقان و مخالفان نیکبخت چه گفتند؟

مهدی عیسی‌زاده در جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی صلاحیت محمدعلی نیکبخت به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی، در مخالفت با برنامه‌های محمدعلی نیکبخت گفت: ما امروز برای بزرگ‌ترین نهادی که در سفره مردم تأثیر می‌گذارد تصمیم‌گیری می‌کنیم. آقای نیکبخت برای آبرسانی به مزارع چه اقداماتی قرار است انجام دهید؟ سؤال بنده این است که برای مواجهه با خشک‌سالی چه مواردی در برنامه شما پیش‌بینی شده است؟ او در ادامه اظهار کرد: قیمت خرید تضمینی گندم اکنون پایین است و برای افزایش نرخ آن و تشویق کشاورزان چه برنامه‌ای دارید؟ از سوی دیگر برنامه شما برای توسعه آبیاری نوین چیست؟ تحقیقات کشاورزی در کشور ما چهاربعدی نیست، انتظار مجلس شورای اسلامی این است که دانش‌بنیان در عرصه کشاورزی وارد شود. مردم باید از محصولات با‌کیفیت بهره‌مند شوند. نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در بحث کودهای شیمیایی که اکنون در این زمینه کمبود داریم در برنامه شما موردی گنجانده نشده است. برای خودکفایی در تولید گوشت چه برنامه‌ای دارید؟ ما اکنون از ۲۳ کشور گوشت وارد می‌کنیم.

در ادامه سید‌سلمان ذاکر، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی، در مخالفت با برنامه‌های وی گفت: ایشان دارای ویژگی‌های خوب مدیریتی و فرزند جهاد کشاورزی است و درواقع مدیر برون‌رفت از چالش‌ها و مشکلات است، اما در برنامه‌های ایشان به چالش خردشدن زمین‌های کشاورزی توجهی نشده است. نماینده مردم ارومیه در مجلس یازدهم ادامه داد: آیا شما می‌خواهید در مقابل تقسیمات اموال مردم مقاومت کنید؟ کاشت تولیدات کشاورزی در استان‌ها متفاوت است، آیا سیاست شما مانند سیاست‌های وزرای قبل است؟ در این رابطه باید ارتقای سطح معیشت و درآمد عشایر و روستاییان و کشاورزان و همچنین تأمین زیرساخت‌های مناسب تولید و جلوگیری از خردشدن زمین‌های کشاورزی مدنظر قرار می‌گرفت. وی افزود: نباید با کشاورزان مبارزه کرد، زمین‌های مسطح و خدادادی مردم به برخی صاحبان کارخانه‌ها واگذار شده، کاشت دیم به یک فرهنگ تبدیل شده است و تقویت کاشت نهاده‌های دامی و گندم در برنامه‌های وزیر پیشنهادی وجود ندارد و در حال حاضر با مشکل کمبود آرد و نان مواجهیم. او خاطرنشان کرد: 40 همت بدهی محصول گندم کشاورزان هنوز پرداخت نشده است و این موضوع متأسفانه در برنامه هفتم توسعه دیده نشده است. شما تأکید داشتید که می‌خواهید کشاورزی را مردمی‌سازی کنید، اما متأسفانه به پرداخت مطالبات کشاورزان و همچنین مشکلات آنها توجهی نشده و همچنین آبیاری قطره‌ای نیز مدنظر قرار نگرفته است.

علیرضا پاک‌فطرت هم به عنوان مخالف اظهار کرد: موضوع امنیت غذایی و تولید محصولات کشاورزی در دنیا موضوع مهمی است و باید امنیت غذایی به بهترین شکل تأمین شود. سؤال این است که وزیر جهاد کشاورزی چطور می‌خواهد در این عرصه تحول ایجاد کند؟ وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید مدیران تحول ایجاد کنند، تصریح کرد: آقای نیکبخت شما چه نقاط ضعفی را در وزارت جهاد کشاورزی می‌بینید و چطور می‌خواهید آن را رفع کنید؟ پاک‌فطرت ادامه داد: قرار بود تا پایان برنامه ششم توسعه بیش از ۲۵ درصد اقتصاد از بخش تعاونی باشد که الان چهار درصد است. شما در تعاون روستایی وزارتخانه بودید، اکنون چه برنامه‌ای برای تقویت تعاونی روستایی دارید؟ همچنین برنامه شما برای ایجاد رضایتمندی کشاورزان و دامداران چیست؟

او با بیان اینکه قول می‌دهید امنیت غذایی برای کشور تأمین شود، اظهار کرد: برنامه شما برای حفظ جنگل‌ها چیست؟ بیش از دو میلیون هکتار جنگل عمدتا بلوط در جنوب کشور وجود دارد که در حال ازبین‌رفتن است، در این صورت استان‌های جنوبی غیرقابل زندگی می‌شود. چه برنامه‌ای برای حراست از جنگل‌ها دارید؟ این نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه ۸۰ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، گفت: شما چطور می‌خواهید از این موضوع جلوگیری کنید؟ همچنین برنامه شما برای تولید محصول ارزان‌تر و عرضه آن به مردم چیست؟ قدرت‌الله حمزه‌شلمزاری هم در موافقت با برنامه‌های وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی گفت: یکی از ویژگی‌های مهم وزیر پیشنهادی این است که خود روستازاده است و فعالیت خود را در عرصه مدیریتی از محروم‌ترین نقاط کشور آغاز کرده و به صورت پلکانی بالا آمده است. همچنین به شهادت کارشناسان و افرادی که با او کار کرده‌اند، شخص موفقی در پست‌های مختلف بوده و از بدنه جهاد کشاورزی است. نماینده مردم اردل، فارسان، کیار، کوهرنگ و دهستان دستگرد در مجلس شورای اسلامی در ادامه به برخی از ویژگی‌های محمدعلی نیکبخت اشاره کرد و گفت: احیای مدیریت جهادی در وزارتخانه و مبارزه با فساد به‌ویژه در بحث کاربری اراضی از‌جمله برنامه‌های او است. همچنین اصلاح و یکپارچه‌سازی ساختار کشاورزی و اجرای وظایف وزارتخانه در امور روستایی و بهبود وضعیت عشایر را باید به برنامه‌های ایشان افزود. او ادامه داد: استفاده از ظرفیت عظیم دانشگاه‌ها در حوزه تحقیقات و آموزش و حذف موازی‌کاری‌ها در قالب نظام نوآوری کشاورزی و توجه جدی به گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی از دیگر برنامه‌های وزیر پیشنهادی وزارتخانه جهاد کشاورزی است. در ادامه علی‌اکبر بسطامی در موافقت با وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی گفت: نیکبخت مرد روزهای سخت نظام جمهوری اسلامی ایران است، مردی است که در کنار هم‌رزمان خود به دنبال ترویج گفتمان خدمت بی‌منت به مردم بوده است و دارای شخصیتی انقلابی و ولایت‌مدار است. از سوی دیگر نیکبخت تجربه کافی در سطوح مختلف را دارد و مانند سربازی است که به درجه سرداری می‌رسد. نیکبخت یار غار صاحبان اصلی انقلاب است. وی در ادامه ضمن تشکر از دولت برای معرفی محمدعلی نیکبخت به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی بیان کرد: مخالفان وی دغدغه‌مند بوده وگرنه مخالفتی با ایشان نداشتند. مقام معظم رهبری فرمودند مهم‌ترین وظیفه مجلس یازدهم توجه به اقشار آسیب‌پذیر و معیشت محرومان است. امروز مهم‌ترین مشکل مردم تأمین کالاهای اساسی است که ان‌شاءالله با دست توانمند و جهادگر آقای نیکبخت این دغدغه‌ مردم مرتفع می‌شود.

اما در ادامه جلسه دیروز مهرداد ویس‌کرمی در مخالفت با انتخاب نیکبخت به عنوان وزیر، گفت: چرا دولت محترم آقای رئیسی در یافتن افراد این همه کند کار می‌کند و گویا گاهی از روی ناچاری در آخرین روزها وزرای پیشنهادی را معرفی می‌کند. نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کسی مانند آقای مهندس نیکبخت لااقل یک سال است معاون وزیر و سال‌ها است که در جهاد کشاورزی مشغول به خدمت است و به راستی علل و عوامل این کندی انتخاب به کجا برمی‌گردد؟ او تصریح کرد: جناب آقای مهندس نیکبخت دارای مدرک کارشناسی مدیریت، ارشد اقتصاد کشاورزی و در حال تحصیل در مقطع دکترا هستند؛ یعنی دانشجوی دکترا هستند، سؤالی که ذهن بنده را به خود مشغول می‌کند این است آیا می‌توان تحصیلات ایشان را برای وزارت جهاد کشاورزی متناسب ارزیابی کرد؟ آیا از میان این همه استادان و محققان و نخبگان دانشگاهی کسی پیدا نشد که دولت محترم از میان آنان انتخاب کند. ویس‌کرمی خاطرنشان کرد: خدمت در مناطق محروم یک توفیق الهی است و پیشبرد امور اجرائی هم یک موفقیت محسوب می‌شود، اما به همان نسبت توقف در یک منطقه محروم می‌تواند یک مدیر را از علم نوین کشاورزی دور کند و به یک نیروی اجرائی عملیاتی تبدیل کند؛ در‌حالی‌که وزیر کسی است که باید برای نجات و هدایت و ارتقای یک وزارت صاحب ایده باشد، سپس برای پیاده‌کردن ایده‌های خود از معاونان و مدیران چینش و انتخاب کند. او افزود: آشنانبودن با علوم نوین کشاورزی و نداشتن ایده در حد کشاورزی نوین بنده را نسبت به توانایی ایشان به عنوان یک وزیر خلاق، نوآور و تحول‌آفرین دچار تردید می‌کند. شاید معاونت اجرائی ایشان در وزارت تناسب بیشتری با تحصیلات و سابقه کاری ایشان داشته باشد. این نماینده مردم در مجلس یازدهم تأکید کرد: اگر بنا بر این است که یک نفر یک صاحب سبک و مکتب و ایده در کشاورزی نباشد و به عنوان وزیر انتخاب شود و معاون تخصصی به او خط بدهد، پس این همه تعلل در معرفی وزیر پیشنهادی چه معنایی دارد؟ به گمان بنده انتخاب ایشان 

بر اساس نوستالژی جهاد سازندگی صورت گرفته است و وزیر قبلی جهاد کشاورزی هم با همین ایده انتخاب شد و این تجربه نامطمئن در مورد وزیر پیشنهادی جدید در حال تکرار است.

او افزود: واقعا تصور یک وزیر که تحصیلات کلاسیک از هیچ‌کدام از رشته‌های وزارت عریض و طویل از قبیل کشاورزی، دامپروری، دامپزشکی، صنایع تبدیلی، آب و محیط زیست و منابع طبیعی ندارد و تحصیلات ایشان در علوم انسانی است، چیست؟ و از ایشان انتظار چه تحولی در وزارت جهاد کشاورزی می‌رود؟

در مقابل مجتبی یوسفی در موافقت با صلاحیت و برنامه‌های وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی گفت: آقای نیکبخت فردی است که از سال 62 وارد جهاد سازندگی شده و از یک استان ولایتمدار همچون سیستان‌و‌بلوچستان فعالیت خود را آغاز کرده است؛ لذا این افتخاری است که ان‌شاءالله به فرمایش مقام معظم رهبری هرگاه هر مدیریتی با الگوی جهادی پیش رفت، بهره‌وری آن برای مردم بیشتر بوده است و هرجا از این تفکر فاصله گرفتیم، دچار مشکلاتی شده‌ایم. نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی افزود: آقای نیکبخت 35 سال در جهاد کشاورزی به عنوان کارشناس، پله به پله فعالیت خود را آغاز کرده و با سفارش این و آن ارتقا پیدا نکرده است. وی با بیان اینکه اراضی کشور در بخش کشاورزی 18 میلیون هکتار است، تأکید کرد: تنها هشت میلیون از این 18 میلیون هکتار زیر کشت می‌رود، یعنی دو میلیون کشت آبی و شش میلیون کشت دیم داریم؛ بنابراین این قابلیت وجود دارد که سهم بخش کشاورزی را که در حال حاضر در تولید ناخالص ما کمتر از پنج درصد است، به هشت تا 10 درصد افزایش دهیم.

محمدجواد عسکری هم در موافقت با برنامه‌های نیکبخت گفت: کشاورزی محور توسعه و امنیت غذایی و یکی از مباحث جدی جوامع بشری است؛ این بخش دارای چهار و نیم میلیون بهره‌بردار است و 25 درصد به اقتصاد ملی کشور کمک می‌کند و با کمترین سرمایه‌گذاری سه‌ برابر صنعت بازدهی دارد و 35 درصد اشتغال را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین باید کسی آن را اداره کند که تلفیقی از دانش آکادمی و اجرا داشته باشد و در حوزه‌های تحقیقاتی و پژوهشی حرفی برای گفتن داشته باشد.

در نهایت محمدعلی نیکبخت در دفاع از برنامه‌های خود برای تصدی وزارتخانه جهاد کشاورزی، به بیان توضیحاتی پرداخت و در ادامه رأی‌گیری نمایندگان مجلس شورای اسلامی آغاز شد و نمایندگان به نیکبخت برای سکانداری وزارت جهادکشاورزی اعتماد کردند. بر همین اساس از میان 248 رأی کل نمایندگان، با 198 رأی موافق، 40 رأی مخالف، 10 رأی ممتنع و صفر رأی باطله اعتماد نمایندگان مجلس به وزیر پیشنهادی رئیس‌جمهور برای وزارتخانه جهاد کشاورزی جلب و محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی شد.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها