از اعتراض به کاهش فشار آب تا انتقاد از حفر بیرویه چاه؛ شورا خواستار پاسخگویی دستگاههای مسئول شد
آب، قربانی بیتدبیری؛ هشدارهای جدی شورا به آبفا
در سیصدوچهلوسومین جلسه شورای شهر تهران، بحران کمآبی و سوءمدیریت منابع آبی به محور اصلی تذکرات اعضا تبدیل شد. از اعتراض به سیاستهای وزارت نیرو گرفته تا مطالبه برای استفاده مؤثر از پساب، اعضای شورا صراحتا اعلام کردند ادامه روند فعلی نهتنها به محیط زیست، بلکه به زندگی روزمره مردم آسیب میزند. تأکید آنها بر لزوم شفافسازی، برخورد قضائی با ترکفعلکنندگان و اصلاح الگوی مصرف، نشانهای از نگرانی عمیق نسبت به آینده تأمین آب پایتخت است.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
شرق: در سیصدوچهلوسومین جلسه شورای شهر تهران، بحران کمآبی و سوءمدیریت منابع آبی به محور اصلی تذکرات اعضا تبدیل شد. از اعتراض به سیاستهای وزارت نیرو گرفته تا مطالبه برای استفاده مؤثر از پساب، اعضای شورا صراحتا اعلام کردند ادامه روند فعلی نهتنها به محیط زیست، بلکه به زندگی روزمره مردم آسیب میزند. تأکید آنها بر لزوم شفافسازی، برخورد قضائی با ترکفعلکنندگان و اصلاح الگوی مصرف، نشانهای از نگرانی عمیق نسبت به آینده تأمین آب پایتخت است.
مهدی چمران در واکنش به سخنان سخنگوی صنعت آب کشور مبنی بر مصرف سالانه آب شهرداری تهران معادل حجم سد امیرکبیر گفت: دکتر اردکانی، مدیرعامل سازمان آب و فاضلاب استان تهران، پیشنهاد داده که گزارشی در صحن شورا ارائه کند. از وزیر نیرو نیز دعوت میکنیم تا به شورا بیاید. ما با حفر چاههای جدید در تهران مخالفیم و این را بارها اعلام کردهایم. ممکن است حفر چاه موقتا راهگشا باشد، اما در درازمدت بحران را تشدید خواهد کرد. فضای سبز شهری عمدتا از پساب برای آبیاری استفاده میکند. به سازمان بوستانها نیز تأکید کردهایم که اگر آب ندارید، آن را خریداری کنید تا فضای سبز و درختان خشک نشوند.
او افزود: فضای سبز تهران بخشی جداییناپذیر از زندگی شهری است و وزارت نیرو باید همکاری بیشتری داشته باشد. سالهاست که برای آبیاری از پساب بهره میگیریم. حتی برخی چاههای دارای آب شرب را نیز در اختیارشان قرار دادهایم. رئیس شورای شهر تهران با تأکید بر لزوم اصلاح شیوه مصرف آب تصریح کرد: ۹۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود و فقط بخش اندکی به صنعت و شرب اختصاص دارد. در اطراف تهران اراضی کشاورزی وجود دارد و نوع کشت باید متناسب با اقلیم و کمآببر انتخاب شود. او ادامه داد: شیوههای مکانیزه آبیاری میتوانند تا ۵۰ درصد مصرف را کاهش دهند و حتی آب اضافی نیز تولید شود. این مسیر باید اصلاح شود.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر نیز با اشاره به لولهگذاری تصفیهخانه فیروزبهرام برای انتقال پساب گفت: ما و شهرداری بارها نامهنگاری کردهایم، اما برخی آقایان حاضر نیستند آب را وصل کنند و در عوض مطالبه پول میکنند. آیا در این شرایط مالی سخت که بیش از هزار میلیارد تومان برای انتقال آب از سد لار و طالقان هزینه کردهایم، مطالبه پول برای وصل پساب خجالتآور نیست؟
در این جلسه، پیرهادی نیز با انتقاد از شرایط فعلی اظهار کرد: کمآبی حاصل کمکاری نهادهای مسئول، بیتوجهی به فناوریهای نوین و بیتدبیریهای گذشته است. بارها نامهنگاری کردهایم تا تاریخ ثبت کند که بیتدبیری موجب بحران آب در تهران شده و مردم را تحت فشار قرار داده است. فشار آب به حدی کاهش یافته که شهروندان ناچار به خرید پمپ و مخزن شدهاند. این مدیریت است؟
او افزود: رئیسجمهور اعلام کرده اگر سه سانتیمتر فرونشست ایجاد شود، باید کمیته بحران تشکیل شود. آیا کسی به این مسئله توجه کرده است؟ دستگاه قضائی باید وزارت نیرو را تحت نظارت بگذارد. ما نمایندگان مردم هستیم و باید فریاد بزنیم. آقای اژهای، نام مقصران را اعلام کن. برخی افراد باید محاکمه شوند.
پیرهادی ادامه داد: چاههایی حفر شده که موجب خشکشدن چاههای فضای سبز شدهاند. عدهای کمکاری کردند و امروز بهجای پاسخگویی، از پیگیری ما ناراحتاند. اگر پیگیر نباشیم به مردم خیانت کردهایم. در شهر اجازه حفر چاه داده نمیشود، اما در حاشیه شهر چاه حفر میکنند. او با اشاره به وجود بیش از ۱۳هزارو ۳۸۶ چاه مجاز در تهران که سالانه ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب برداشت میکنند، هشدار داد: چرا نگران فرونشست نیستید؟ بهجای کاهش فشار باید جلوی هدررفت از لولهها را بگیرید. وقتی فشار کم است، مردم پمپ میخرند و این یعنی مصرف بیشتر برق. دستگاه قضائی باید با ترکفعلکنندگان برخورد کند.
رئیس شورای شهر تهران گفت: ما از دستگاه قضائی بابت حمایتها قدردانی میکنیم اما اجازه ندهید آب کشور تباه شود. سالهاست با بحران آب و نبود برنامهریزی مواجهایم و مردم همواره همکاری کردهاند.
در ادامه جلسه، سوده نجفی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران، در تذکری با اشاره به بحرانیبودن وضعیت آب گفت: براساس نظرات کارشناسان و مشاهدات میدانی، کمآبی به اوج خود رسیده و بسیاری از سدهای تأمینکننده در وضعیت بحرانیاند. او افزود: هرچند مدیریت آب یک مسئله بلندمدت است و باید زودتر برنامهریزی میشد، اما اکنون تنها راه صرفهجویی است. از همه مردم، بهویژه تهرانیها انتظار میرود در مصرف آب دقت کنند. همچنین از هنرمندان، ورزشکاران و فعالان اجتماعی درخواست میشود شهروندان را به صرفهجویی ترغیب کنند.
نجفی با اشاره به عواملی نظیر برداشت بیرویه از منابع زیرزمینی، کشت محصولات پرآببر و عدم سرمایهگذاری بر زیرساختهای آب گفت: همچنان امکان اصلاح شرایط وجود دارد. نهادهای آموزشی، بهویژه صداوسیما، باید فرهنگسازی مداومی در این زمینه انجام دهند.
او گفت: وزارت نیرو و آبفا باید قطعیهای احتمالی را پیشاپیش اطلاعرسانی و در اجرای قطعیها عدالت را رعایت کنند تا مناطق مختلف بهطور یکسان با این مشکل مواجه شوند. همچنین سازمان زیباسازی و آموزشهای شهروندی شهرداری باید در زمینه آگاهیرسانی فعالتر شوند و سازمان بوستانها با بهرهگیری از فناوری نوین جلوی هدررفت آب را بگیرند. سازمان مدیریت بحران نیز برای ذخیرهسازی و توزیع آب در مواقع ضروری آمادگی داشته باشد.
نجفی خواستار اختصاص یکی از جلسات شورا به بررسی ویژه مسئله آب شد تا ضمن دریافت گزارشهای کارشناسی، راهکارهای عملی بررسی و اجرائی شوند. اعضای شورای شهر تهران در این جلسه از نهادهای مسئول در حوزه آب بهویژه وزارت نیرو و شرکت آب و فاضلاب خواستند پاسخگوی وضعیت بحرانی تهران باشند. آنها با اشاره به سوءمدیریت، ترک فعل، عدم استفاده از تکنولوژیهای نوین و عدم پاسخگویی به مکاتبات شهرداری، خواهان اقدام فوری و شفاف شدند. تأکید بر نقش مردم، لزوم فرهنگسازی، استفاده از پساب، برخورد قضائی با مقصران و برنامهریزی علمی برای آینده از محورهای کلیدی این جلسه بود.
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.