امشب؛ تقابل قدرتمحور پاریسنژرمن و نظم تاکتیکی چلسی
قهرمانی جام جهانی باشگاهها با سوت فغانی مشخص میشود
دیدار فینال جام جهانی باشگاهها، برای ما ایرانیها شاید بیشتر از هواداران چلسی و پاریسنژرمن جذابیت داشته باشد؛ جایی که تصمیمگیرنده اصلی این دیدار، کسی نیست به جز علیرضا فغانی، داور ایرانی که این روزها در عرصه داوری آقایی میکند و ما با هر سوتی که میزند و هر دستی که به علامت آفساید یا پنالتی بالا میبرد، کیف میکنیم و خوشحالیم که حداقل بخشی از افتخارات جهانی نصیب ما هم میشود. کاش قدر او را بیشتر میدانستیم.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
شرق: دیدار فینال جام جهانی باشگاهها، برای ما ایرانیها شاید بیشتر از هواداران چلسی و پاریسنژرمن جذابیت داشته باشد؛ جایی که تصمیمگیرنده اصلی این دیدار، کسی نیست به جز علیرضا فغانی، داور ایرانی که این روزها در عرصه داوری آقایی میکند و ما با هر سوتی که میزند و هر دستی که به علامت آفساید یا پنالتی بالا میبرد، کیف میکنیم و خوشحالیم که حداقل بخشی از افتخارات جهانی نصیب ما هم میشود. کاش قدر او را بیشتر میدانستیم. بدون شک امثال «فغانی»ها در همه بخشهای ورزش حضور دارند، اما حیف که مسئولان آنها را نمیبینند. در شبی تاریخی برای فوتبال باشگاهی، دو تیم قدرتمند قاره اروپا، پاریسنژرمن فرانسه و چلسی انگلستان، از ساعت 22:30 در فینال جام جهانی باشگاهها ۲۰۲۵ به مصاف یکدیگر خواهند رفت. این دیدار در ورزشگاه مدرن MetLife Stadium در ایالت نیوجرسی برگزار میشود و انتظار میرود با استقبال بیش از ۸۰ هزار تماشاگر همراه شود. این نخستین بار در تاریخ این رقابتهاست که دو تیم اروپایی به فینال راه یافتهاند؛ نشانهای از اقتدار فوتبال اروپا در قالب تازه این تورنمنت ۳۲تیمی که امسال برای نخستین بار با فرمت گستردهتر برگزار شد.
مسیر 2 غول فوتبال تا فینال
چلسی در گروه D رقابتها با عملکردی متزلزل اما کارآمد به عنوان صدرنشین صعود کرد. شاگردان «انزو مارهسکا» سپس در مرحله یکشانزدهم با نتیجه ۴ بر یک از سد بنفیکای پرتغال گذشتند؛ مسابقهای که به دلیل توفان شدید، چهار ساعت با تأخیر آغاز شد. آنها در مرحله یکچهارم، تیم قدرتمند پالمیراس را با نتیجه ۲ بر یک شکست دادند و در نیمهنهایی نیز موفق شدند فلومیننزه را با ارائه نمایشی منسجم ۲-صفر شکست دهند. در مقابل، پاریسنژرمن نمایشی کاملا مسلط از خود ارائه داد. تیم «لوئیس انریکه» با پیروزیهای چشمگیر مقابل اینتر میامی (۴-صفر)، بایرنمونیخ (۲-صفر) و رئالمادرید (۴-صفر) از گروه خود صعود کرد و در ادامه رقابتها نیز بدون دریافت گل، حریفان خود را حذف کرد. این تیم اکنون با هفت کلینشیت پیاپی، به عنوان مدعی اصلی قهرمانی وارد فینال میشود.
دو سبک متفاوت؛ یک هدف مشترک
چلسی با مربی جدید خود، انزو مارهسکا، سعی دارد ترکیبی از نظم تاکتیکی و بهرهبرداری از انرژی بازیکنان جوان را به میدان ببرد. ستارگانی همچون کایسیدو، کول پالمر، پدرو نتو و لیام دلاپ در ترکیب اصلی نقش مهمی دارند و گفته میشود که مویس کایسیدو، پس از مصدومیت خفیف، آماده حضور در فینال خواهد بود. در سوی مقابل، پاریسنژرمن تیمی بهمراتب باتجربهتر و تهاجمیتر است. ستارگانی مانند عثمان دمبله، ویتینیا، اشرف حکیمی و نونو مندس نقشی کلیدی در سیستم فشرده و پرسینگ بالای PSG دارند. لوئیس انریکه با سابقه موفقیت در بارسلونا، ساختار تیمش را بر پایه مالکیت توپ، انتقال سریع و فشار مداوم بر حریف بنا کرده است.
داوری و جنبههای حاشیهای
اما سهم ما از این دیدار جذاب و زیبای فوتبال، قضاوت علیرضا فغانی است؛ داوری که مسئولان فوتبال و به طور خاص کمیته داوران وقت، با بدرفتاریها و تصمیمهای نادرست، او را از نام ایران در میادین بینالمللی دور کردند و حالا ما برای هر سوتی که میزند، کف و سوت میزنیم. کاش قدر سرمایههای خود را بیشتر میدانستیم. امشب همه چشمها به دست علیرضا فغانی است. هر سوت او میتواند سرنوشت تیمی را برای رسیدن به قهرمانی تعیین کند. شاید سوتهای او در میادین بینالمللی حسرت بیشتری را برای مسئولان فوتبال به جا بگذارد. سهم ما از فینال امشب، افتخار به داور ایرانی این مسابقه غیرایرانی است.
اهمیت اقتصادی فینال
علاوه بر اعتبار ورزشی، این فینال از نظر مالی نیز حائز اهمیت فراوانی است. تنها حضور در دیدار پایانی برای هر باشگاه بیش از صد میلیون دلار درآمد مستقیم و غیرمستقیم به همراه داشته است. براساس گزارش فایننشال تایمز، در صورت قهرمانی، سهم چلسی ممکن است به ۱۱۵ میلیون دلار برسد. این درآمد برای چلسی که اخیرا به دلیل نقض قوانین مالی یوفا جریمهای ۳۱ میلیون یورویی متحمل شده، حیاتی است. باشگاه تحت مالکیت «کلیرلیک کپیتال» به دنبال اثبات موفقیت مدل اقتصادی مبتنی بر سرمایهگذاری سنگین در بازیکنان جوان است.
تحلیل فنی و پیشبینی بازی
اگرچه PSG با عملکردی قاطع و آماری بینقص وارد فینال میشود، اما سبک دفاع منسجم و ضدحملات سریع چلسی میتواند چالشبرانگیز باشد. مارهسکا در مصاحبهای پیش از بازی، فینال را «شبیه یک مسابقه شطرنج» توصیف و اعلام کرد تیمش برنامهای دقیق برای مقابله با فشار فنی حریف دارد. از سوی دیگر، پاریسنژرمن به عنوان تیمی که در هفت بازی اخیر حتی یک گل نیز دریافت نکرده است، از لحاظ آماری و روحی-روانی برتر به نظر میرسد. فینال جام جهانی باشگاهها ۲۰۲۵ نهتنها نقطه اوج یک تورنمنت جهانی تازهتأسیس، بلکه تقابل دو فلسفه فوتبالی متفاوت است؛ جوانگرایی، نظم تاکتیکی و جاهطلبی ساختار نوپای چلسی در برابر تجربه، انسجام و یورش همهجانبه پاریسنژرمن. آیا چلسی میتواند با غافلگیری تاکتیکی تاریخساز شود؟ یا این PSG است که با رسیدن به قهرمانی، به سلطه بیچونوچرای خود در فوتبال باشگاهی مهر تأیید خواهد زد؟ پاسخ این پرسشها، تنها چند ساعت دیگر در نیوجرسی روشن خواهد شد. مارهسکا هم قبل از مسابقه گفت: «چلسی این فصل در بین چهار تیم برتر لیگ قرار گرفت، قهرمان لیگ کنفرانس شد و حالا در فینال جام جهانی باشگاههاست. ما یک فصل فوقالعاده داشتیم. یک سال پیش، هیچکس درباره چلسی و فوتبال صحبت نمیکرد؛ همه درباره بازیکنان زیاد، پول زیاد و اینطور چیزها حرف میزدند. حالا اما همه درباره پیروزیهای تیم حرف میزنند. این بزرگترین دستاورد این فصل بود».
لوئیس انریکه، سرمربی پاریسنژرمن نیز قبل از دیدار امشب گفته بود: «پاریسنژرمن، چه در اروپا و چه در سطح جهان، تیمی در بالاترین سطح است. شاید در حال حاضر بهترین تیم باشد، اما ما هم سبک خاص خودمان را داریم و آمادهایم». او گفت: «ما در پاریسنژرمن فقط یک ستاره نداریم؛ همه ستارهاند. تعهد ما این است که تیم، ستاره اصلی باشد. همه باید در خدمت تیم باشند. تعریفها فقط به این خاطر است که ما بازیها را بردهایم. اگر باخته بودیم، این حرفها نبود. بهترین تیم دهه گذشته، منچسترسیتیِ گواردیولاست؛ ولی وقتی چند بازی را میبازند، همه سراغشان میروند. من هنوز هم اشتباهات زیادی دارم، اما شما فقط نتیجه را میبینید. وقتی مورد انتقاد قرار میگیرم، انگیزهام خیلی بیشتر میشود تا زمانی که مورد ستایش هستم. به جوایز فردی اعتقادی ندارم، مخصوصا برای مربیان؛ اما دمبله بهترین بازیکن فصل ما بود. گلها، پاس گلها و تلاشش باعث موفقیت تیم شد».
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.