|

احمد الشرع ‌به باکو رفت

آذربایجان؛ بازیگر جدید در سوریه

رئیس‌جمهور موقت سوریه، در جریان دیدار با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، در نشست دیپلماسی آنتالیا، با ابراز رضایت از گفت‌وگوهای انجام‌شده، از حمایت‌های برادرانه باکو نسبت به دمشق قدردانی کرد. احمد الشرع با اشاره به آسیب‌هایی که دولت پیشین سوریه به روابط با کشورهایی چون آذربایجان وارد کرده بود، تأکید کرد‌ دولت جدید سوریه آماده همکاری در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و انسانی با آذربایجان است.

آذربایجان؛ بازیگر جدید در سوریه

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

رئیس‌جمهور موقت سوریه، در جریان دیدار با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، در نشست دیپلماسی آنتالیا، با ابراز رضایت از گفت‌وگوهای انجام‌شده، از حمایت‌های برادرانه باکو نسبت به دمشق قدردانی کرد. احمد الشرع با اشاره به آسیب‌هایی که دولت پیشین سوریه به روابط با کشورهایی چون آذربایجان وارد کرده بود، تأکید کرد‌ دولت جدید سوریه آماده همکاری در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و انسانی با آذربایجان است. الشرع ضمن تبریک به دولت و ملت آذربایجان بابت دستاوردهای ملی و آزادسازی سرزمین‌های اشغالی، تصریح کرد: آذربایجان همان‌طورکه در دهه ۹۰ میلادی با دشواری‌هایی روبه‌رو شد اما با عزت از آنها عبور کرد، اکنون نیز در مسیر توسعه گام برمی‌دارد.

این سفر نقطه عطفی در سیاست خارجی آذربایجان نسبت به خاورمیانه تلقی می‌شود. با تغییر قدرت در دمشق، باکو تلاش دارد روابط دو‌جانبه با سوریه را گسترش دهد و هم‌زمان نقش فعال‌تری در امنیت منطقه و فرایند بازسازی پساجنگ ایفا کند. پس از سقوط حکومت اسد، آذربایجان از نخستین کشورهایی بود که حمایت خود را از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه اعلام کرد. این سیاست، فراتر از یک ژست نمادین، ریشه در اصول اساسی سیاست خارجی باکو دارد: احترام به مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی و عدم مداخله در امور داخلی سایر کشورها. این رویکرد با تجربه آذربایجان در بازیابی تمامیت ارضی نیز همخوان است.

سفر الشرع به باکو صرفا یک رویداد تشریفاتی نیست، بلکه گامی برای ایجاد فرمت‌های جدید همکاری، از توسعه انرژی و زیرساخت تا دیپلماسی و لجستیک به شمار می‌رود. آذربایجان، به‌واسطه روابط مستحکم با اسرائیل و کشورهای عربی، جایگاه ویژه‌ای در میانجیگری منطقه‌ای به دست آورده و حتی در برقراری مجدد ارتباط میان ترکیه و اسرائیل، نقشی مؤثر ایفا کرده است. اکنون نیز از طریق «دیپلماسی آرام»، برای کاهش تنش‌ها میان سوریه و اسرائیل تلاش می‌کند. این روند نشان می‌دهد که باکو نه‌تنها عامل بازدارنده بحران‌ها، بلکه شریک قابل اعتمادی برای حل‌وفصل اختلافات است. احتمال برگزاری نشست‌های منطقه‌ای در پایتخت آذربایجان، می‌تواند جایگاه این کشور را به‌ عنوان صلح‌ساز منطقه‌ای تقویت کند.

یکی از محورهای کلیدی گفت‌وگوهای دو کشور، احتمال ورود گاز آذربایجان به بازار سوریه است. دیپلماسی انرژی، ستون سیاست خارجی باکوست. با افزایش تقاضا و اختلال در منابع دیگر، آذربایجان به‌ دنبال مسیرها و بازارهای تازه برای صادرات است و خاورمیانه -به‌ویژه سوریه پس از ترکیه و عراق- هدف بعدی به شمار می‌رود. این صادرات، افزون بر منافع اقتصادی، پیوندهای سیاسی دو کشور و ثبات منطقه‌ای را هم تقویت خواهد کرد. آذربایجان در سال‌های اخیر تجربه ارزشمندی در بازسازی مناطق جنگ‌زده کسب کرده؛ ساخت جاده، نیروگاه، مدرسه و حتی شهرهای هوشمند در قره‌باغ، این کشور را به شریکی جذاب برای دمشق بدل ساخته است. اخیرا و به دستور الهام علی‌اف، هیئتی عالی‌رتبه از آذربایجان برای ارزیابی زمینه‌های همکاری و انتقال تجربه در بازسازی سوریه راهی این کشور شدند؛ از حمایت‌های بشردوستانه تا راهکارهای مهندسی و همکاری فناوری.

تقویت مناسبات با سوریه بخشی از استراتژی گسترده‌تر آذربایجان در خاورمیانه است. روابط فعال با ترکیه، ایران، اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس، باکو را به بازیگری کلیدی و متعادل‌کننده در منطقه تبدیل کرده است. این سفر فقط یک اقدام دیپلماتیک نیست، بلکه بازتابی از تحولات عمیق ژئوپلیتیک منطقه است. آذربایجان با تثبیت موقعیت خود به‌ عنوان شریکی قابل‌ اعتماد برای حکومت جدید سوریه در دوران بازسازی بدل شده و نقش خود را فراتر از قدرت انرژی، به عنوان مرکز طرح‌های سیاسی، اقتصادی و انسانی در خاورمیانه گسترش داده است.

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.