|

نامه انجمن علمی روانپزشکان ایران به رئیس دولت:

فضا را برای مشارکت مدنی باز کنید

رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران در نامه‌ای خطاب به مسعود پزشکیان درخواست کرد تا نسبت به بازکردن فضا برای مشارکت مدنی و گفت‌وگوی اجتماعی اقدام کند. وحید شریعت در این نامه یادآور شد: «ملت ایران در سال‌های اخیر، به سبب تجربه بحران‌های پی‌در‌پی اقتصادی، اجتماعی و روانی، دوره‌ای دشوار و فرساینده را از سر گذرانده‌ است. در این میان، جنگ ۱۲روزه اخیر و حملات نظامی بی‌سابقه به خاک کشور، به‌ویژه در تهران و دیگر مناطق پرجمعیت، عنصری تازه و نگران‌کننده بر عوامل سبب‌ساز اضطراب‌های جمعی افزود؛

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران در نامه‌ای خطاب به مسعود پزشکیان درخواست کرد تا نسبت به بازکردن فضا برای مشارکت مدنی و گفت‌وگوی اجتماعی اقدام کند. وحید شریعت در این نامه یادآور شد: «ملت ایران در سال‌های اخیر، به سبب تجربه بحران‌های پی‌در‌پی اقتصادی، اجتماعی و روانی، دوره‌ای دشوار و فرساینده را از سر گذرانده‌ است. در این میان، جنگ ۱۲روزه اخیر و حملات نظامی بی‌سابقه به خاک کشور، به‌ویژه در تهران و دیگر مناطق پرجمعیت، عنصری تازه و نگران‌کننده بر عوامل سبب‌ساز اضطراب‌های جمعی افزود؛ وضعیتی که پیامدهای آن، مرزهای امنیت فیزیکی را درنوردید و آثار روانی، اجتماعی و نسلی آن را نمی‌توان نادیده گرفت. اگرچه ارزیابی ابعاد امنیتی و نظامی این رویدادها از دایره تخصص ما خارج است، اما به‌ عنوان انجمنی علمی و تخصصی در حوزه سلامت روان، وظیفه خود می‌دانیم نسبت به تبعات روانی-اجتماعی این وقایع بیم داده و برخی توصیه‌های مشفقانه و کارشناسانه را به استحضار حضرت‌عالی برسانیم. در این راستا، با تأکید بر مسئولیت حاکمیت در سیاست‌گذاری کلان و فراهم‌آوردن زیر‌ساخت‌های لازم و در عین حال باور به نقش جامعه مدنی، رسانه‌ها و نهادهای تخصصی، انجمن علمی روانپزشکان ایران پیشنهادهای خود را در پنج محور اصلی به شرح زیر تقدیم می‌دارد:

1- برنامه‌ریزی ملی برای ارتقای سلامت روان با رویکرد پیشگیرانه و ترمیمی:

• طراحی برنامه‌های جامع مداخلات روانی-اجتماعی متناسب با شرایط پس از بحران توسط وزارت بهداشت، با همکاری نزدیک دانشگاه‌ها، انجمن‌های تخصصی و سازمان‌های مردم‌نهاد‌

• تخصیص منابع برای ارتقای زیرساخت‌های خدمات سلامت روان عمومی، به‌ویژه برای گروه‌های در معرض آسیب (از‌ جمله کودکان، نوجوانان، بازماندگان مستقیم حملات و کادر امدادی) با اولویت حمایت از خدمات ادغام‌یافته در شبکه‌ بهداشتی درمانی و سطوح پایه ارائه خدمات.

۲. بازنگری در سیاست‌های فرهنگی-اجتماعی که بر سلامت روان عمومی تأثیرگذارند:

• تقویت جریان آزاد اطلاعات و کاهش محدودیت‌های بی‌مبنای فضای مجازی و رسانه‌های ارتباطی‌

• اتخاذ سیاست‌هایی که کرامت فردی، حریم خصوصی و سبک زندگی متنوع شهروندان را محترم شمارد‌

• حمایت از آموزش هویت ملی، تاریخی‌ و فرهنگی ایران‌زمین در برنامه‌های آموزشی رسمی، در کنار سایر آموزه‌های اعتقادی و اخلاقی.

۳. برنامه‌ریزی اقتصادی با در نظر گرفتن پیامدهای روانی معیشت:

• طراحی بسته‌های معیشتی و حمایت هدفمند از اقشار فرودست در مناطق آسیب‌دیده‌

• بازنگری در سیاست‌های مالیاتی و تعدیل فشارهای اقتصادی بر طبقه متوسط و کم‌درآمد‌

• تقویت برنامه‌های رفاه اجتماعی با پیوند آنها به خدمات روانی-اجتماعی بازتوانی‌بخش.

۴. تقویت گفتمان همبستگی و هویت ملی:

• بازبینی سیاست‌های کلان خارجی بر‌اساس پذیرش تحولات منظومه ارزشی جامعه ایرانی

• حمایت از روایت‌های فراگیر ملی مبتنی بر وحدت در عین تکثر، فارغ از مرزبندی‌های قومی، مذهبی یا ایدئولوژیک‌

• تقویت نقش رسانه‌های عمومی و مجازی در بازسازی امید اجتماعی و انسجام ملی‌

• ترویج زبان گفت‌و‌گوی همدلانه و فراگیر در سطوح رسمی، مبتنی بر پذیرش تنوع اقوام، باورها‌ و سبک‌های زندگی ایرانیان (مانند اقدام بجا در‌خصوص اجرا‌نکردن قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب).

۵. گشودن فضا برای مشارکت مدنی و گفت‌و‌گوی اجتماعی:

• تسهیل حضور تشکل‌های علمی، فرهنگی و مدنی در طراحی سیاست‌های بازسازی اجتماعی

• تقویت آزادی بیان و فضای نقد سازنده در چارچوب قانون.

انجمن علمی روانپزشکان ایران آمادگی دارد به ‌عنوان نهاد تخصصی، در کنار سایر انجمن‌ها و نهادهای مرتبط، در فرایند تدوین و اجرای سیاست‌های سلامت روانی-اجتماعی، به مسئولان کشور یاری رساند».

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.