|

با حضور مقام‌های ارشد بین‌المللی و تمرکز بر نظم نوین منطقه‌ای برگزار می‌شود:

«مجمع گفت‌وگوی تهران»؛ دیپلماسی در سایه بی‌نظمی جهانی

در‌حالی‌که منطقه خاورمیانه با تحولات سریع و گاه متضاد در عرصه‌های امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک مواجه است، «مجمع گفت‌وگوی تهران» بار دیگر به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین زمینه‌های سیاست‌ خارجی جمهوری اسلامی ایران، در روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت‌ماه در تهران برگزار می‌شود.

«مجمع گفت‌وگوی تهران»؛ دیپلماسی در سایه بی‌نظمی جهانی

گروه سیاست: در‌حالی‌که منطقه خاورمیانه با تحولات سریع و گاه متضاد در عرصه‌های امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک مواجه است، «مجمع گفت‌وگوی تهران» بار دیگر به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین زمینه‌های سیاست‌ خارجی جمهوری اسلامی ایران، در روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت‌ماه در تهران برگزار می‌شود. این مجمع که اکنون با سابقه‌ای بیش از چهار دهه به کار خود ادامه می‌دهد، با هدف ایجاد فضایی غیررسمی برای تبادل دیدگاه‌ها میان بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، به یکی از نمادهای دیپلماسی چندجانبه در سیاست خارجی ایران بدل شده است.

دوره جدید این مجمع با محوریت «عاملیت منطقه‌ای در نظم و بی‌نظمی جهانی؛ وفاق یا افتراق؟» برگزار می‌شود؛ عنوانی که به‌روشنی بازتاب‌دهنده دغدغه‌های جاری در ساختار امنیتی و نظم منطقه‌ای است. حضور هیئت‌هایی از سازمان ملل، مقامات ارشد دیپلماتیک از کشورهای اروپایی، آسیای مرکزی، حوزه خلیج فارس‌ و همچنین مشارکت چین و روسیه در سطح معاون وزیر خارجه، نشان‌دهنده جایگاه این نشست در معماری گفت‌وگوی دیپلماتیک جمهوری اسلامی است.

در شرایطی که نهادهای رسمی بین‌المللی با چالش ناکارآمدی در حل بحران‌های منطقه‌ای روبه‌رو هستند، مجامعی از این دست می‌کوشند با فراهم‌کردن فضای گفت‌وگو میان نخبگان، دیپلمات‌ها و تصمیم‌سازان، مسیرهای جایگزین برای درک متقابل و کاهش تنش‌ها ترسیم کنند.در همین باره ظهر دیروز نشست خبری برگزار شد و سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر امور خارجه، در جمع خبرنگاران اعلام کرد: مجمع گفت‌وگوی تهران مهم‌ترین پلتفرم گفت‌وگوهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران است که بر پایه سنتی چهار دهه‌ای برگزار می‌شود. او افزود: در این دوره از مجمع، تحولات فلسطین، اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان‌ و نظم نوین در جهان اسلام محور بحث خواهند بود. همچنین نشست‌هایی تخصصی درباره تحریم‌های بین‌المللی برگزار خواهد شد.

به گفته خطیب‌زاده، این رویداد کاملا ملی است و سیاست خارجی در جمهوری اسلامی ایران به جناح‌های داخلی گره نمی‌خورد. او با اشاره به ادغام سه کنفرانس پیشین -خلیج فارس، آسیای مرکزی و قفقاز و افغانستان- در قالب مجمع گفت‌وگوی تهران طی هشت سال گذشته، این حرکت را تداوم یک سنت مؤثر توصیف کرد. این مقام ارشد وزارت خارجه خاطرنشان کرد کنفرانس امسال در روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت در مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه برگزار می‌شود. سال گذشته به دلیل شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه، این مجمع برگزار نشد اما امسال هم‌زمان با سالگرد آن حادثه، از سر گرفته می‌شود. در این مجمع، حدود ۲۰۰ میهمان خارجی از‌جمله وزرای خارجه برخی کشورهای منطقه، هیئت‌هایی از کشورهای حوزه خلیج فارس و نیز ۴۰ میهمان از اروپا حضور خواهند داشت.

چین و روسیه نیز در سطح معاون وزیر خارجه در نشست شرکت می‌کنند. هیئتی از افغانستان نیز در گفت‌وگوها شرکت خواهد کرد. خطیب‌زاده حضور رسانه‌ها را از اجزای اصلی رویداد دانست و گفت: امسال حدود ۵۰ خبرنگار خارجی در کنار رسانه‌های داخلی، این نشست را پوشش خواهند داد. همچنین نمایندگانی از سازمان ملل نیز در این رویداد حضور دارند. او با اشاره به عنوان امسال مجمع یعنی «عاملیت منطقه‌ای در نظم و بی‌نظمی جهانی: وفاق یا افتراق؟»، گفت این عنوان متناسب با شرایط فعلی منطقه انتخاب شده و محور گفت‌وگوها خواهد بود. مراسم افتتاحیه و اختتامیه در بالاترین سطح برگزار می‌شود. خطیب‌زاده همچنین اعلام کرد آقای عراقچی از ۱۰ مقام ارشد بین‌المللی برای حضور در مجمع دعوت کرده‌اند که بسیاری از آنها دعوت را پذیرفته‌اند. نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز هم‌زمان با برگزاری مجمع برگزار خواهد شد. او در پایان با تأکید بر نقش جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک کنشگر مسئول در عرصه بین‌المللی، بر لزوم برگزاری چنین پلتفرم‌هایی برای ایجاد فضای گفت‌وگو در موضوعات حساس جهانی تأکید کرد. مجمع گفت‌وگوی تهران زمینه‌ای برای تبادل نظر و تقویت تفاهم میان دیدگاه‌های متنوع است و گفت‌وگوهای آن فقط جنبه تشریفاتی ندارند.