|

غارتی جهانی

در دهه‌های اخیر بحث‌های زیادی درباره سیاست‌های کلان سرمایه‌داری و تحمیل الگوهای مالی مدنظر کشورهای امپریالیستی به کشورهای مختلف مطرح بوده و در بسیاری از برنامه‌های نئولیبرالیستی پیاده‌شده می‌توان ردپای نهادهایی همچون صندوق بین‌المللی پول را مشاهده کرد.

غارتی جهانی

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: در دهه‌های اخیر بحث‌های زیادی درباره سیاست‌های کلان سرمایه‌داری و تحمیل الگوهای مالی مدنظر کشورهای امپریالیستی به کشورهای مختلف مطرح بوده و در بسیاری از برنامه‌های نئولیبرالیستی پیاده‌شده می‌توان ردپای نهادهایی همچون صندوق بین‌المللی پول را مشاهده کرد. «وام برای ویرانی» عنوان مطالعه‌ای است از ارنست ولف که در آن به نقش و عملکرد صندوق بین‌المللی پول در اقتصاد جهانی پرداخته شده است. این کتاب که با ترجمه مرجانه فشاهی توسط نشر مردم‌نگار منتشر شده، اثری تحلیلی و مستند است که به بررسی سیاست‌ها و عملکرد صندوق بین‌المللی پول از زمان تأسیس تا دهه‌های اخیر می‌پردازد. ارنست ولف، نویسنده کتاب، با رویکردی تاریخی و انتقادی، روند شکل‌گیری این نهاد را از کنفرانس برتون وودز پس از جنگ جهانی دوم تا بحران‌های مالی معاصر پی گرفته است.

نویسنده کتاب، ارنست ولف، متولد ۱۹۵۰ در جنوب ‌شرقی آسیا‌ست. او پس از گذراندن دوران کودکی در آلمان برای تحصیل در رشته‌های تاریخ و فلسفه به آمریکا رفت و تا امروز در مشاغل گوناگون ازجمله روزنامه‌نگاری، ترجمه و نویسندگی مشغول به کار بوده است. در حال حاضر، روابط متقابل حاکم در میان اقتصاد و سیاست که چهار دهه او را به خود مشغول داشته است، برایش اولویت ویژه دارد.

آن‌طور که در توضیحات خود اثر آمده، «وام برای ویرانی» گزارشی از نتایج اجرای برنامه‌های صندوق بین‌المللی پول در کشورهای مختلف است؛ از شیلی و آرژانتین در آمریکای جنوبی گرفته تا 

کره جنوبی و دیگر اقتصادهای نوظهور شرق آسیا. ولف همچنین از مثال‌های آثاری دیگر همچون «دکترین شوم: ظهور سرمایه‌داری فاجعه» نوشته نائومی کلاین که حاصل تحقیقات میدانی کلاین و دستیارش در سال‌های ۲۰۰۴-۲۰۰۷ است، فراتر می‌رود و رخدادهای تازه‌تری را برمی‌شمرد که به بحران‌های ورشکستگی، استقراض و ریاضت اقتصادی در کشورهای اروپایی همچون ایسلند، ایرلند، یونان و قبرس در دو دهه اخیر و پس از بحران اقتصادی ۲۰۰۷-۲۰۰۸ مربوط می‌شوند. نسبت اجرای برنامه‌های نئولیبرالی با حکومت‌های اقتدارگرا موضوعی است که در متن این تحولات اقتصادی بررسی می‌شود؛ از برگزاری کنفرانس برتون وودز و تحولات سیاسی پس از جنگ جهانی دوم تا تشکیل صندوق بین‌المللی پول؛ از سرکوب‌های سیاسی رژیم‌های اقتدارگرای نظامی و ضدکمونیست در آمریکای جنوبی تا سرکوبگری‌های رژیم‌های پساکمونیسم در شوروی و یوگوسلاوی؛ و آن‌گونه که ولف نشان می‌دهد، حتی پیروزی انقلاب و اصلاحات در رژیم‌های استبداد و تبعیض مثل آپارتاید آفریقای جنوبی هم منوط به سازش پنهانی رهبران انقلابی با صندوق بین‌المللی پول برای هضم در اقتصاد جهانی است. در توضیحات پشت جلد کتاب آمده است: «خط و مشی صندوق بین‌المللی پول در هر موردی بسیار آسان و ساده است: اگر کشوری دچار بحران اقتصادی می‌شود، بلافاصله حمایت خود را به شکل ارائه وام به آن کشور می‌نمایاند. در مقابل برای اطمینان، خواهان انجام اقداماتی است که بدان وسیله توانایی بازپرداخت وام به اضافه بهره سنگین آن از کشور مزبور تضمین شود. از سویی دیگر، برای دولت‌ها راهی جز تسلیم در مقابل خواسته‌های صندوق باقی نمی‌ماند، زیرا این سازمان به‌ عنوان آخرین مرجع وام‌دهنده در جهان مکان خاصی را به خود اختصاص داده است و در حقیقت برای کشورهای دارای مشکلات اقتصادی انتخاب دیگری وجود ندارد، جر اینکه به شرایط این سازمان تن داده و به دام بدهی گرفتار شوند و در نهایت آن را بپذیرند».

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.