تکرار یک تذکر؛ گلایه شورای شهر از بیاطلاعی از سفرهای خارجی شهردار تهران
سفر با بلیت سکوت
در سیصدوبیستونهمین جلسه شورای شهر تهران، بار دیگر موضوع سفرهای خارجی شهردار و مدیران شهرداری با واکنش تند برخی اعضای شورا مواجه شد؛ واکنشی که بر ضعف اطلاعرسانی، بیاعتنایی به مصوبات شورا و شفافنبودن جزئیات تأکید دارد. این نخستینبار نیست که شهرداری تهران بابت سفرهای خارجی مورد تذکر و انتقاد قرار میگیرد. پیش از این نیز بخشی از اطلاعات مربوط به سفرهای خارجی مدیران شهری از سامانه شفافیت حذف شد؛ موضوعی که با اعتراض فعالان حوزه شفافیت و برخی اعضای شورا مواجه شد و نهایتا پس از چند روز اطلاعات حذفشده به سامانه بازگشت. حال در واپسین ماههای دوره ششم شورای شهر تهران، بار دیگر این مسئله به صحن شورا کشیده شده است؛


نورا حسینی: در سیصدوبیستونهمین جلسه شورای شهر تهران، بار دیگر موضوع سفرهای خارجی شهردار و مدیران شهرداری با واکنش تند برخی اعضای شورا مواجه شد؛ واکنشی که بر ضعف اطلاعرسانی، بیاعتنایی به مصوبات شورا و شفافنبودن جزئیات تأکید دارد. این نخستینبار نیست که شهرداری تهران بابت سفرهای خارجی مورد تذکر و انتقاد قرار میگیرد. پیش از این نیز بخشی از اطلاعات مربوط به سفرهای خارجی مدیران شهری از سامانه شفافیت حذف شد؛ موضوعی که با اعتراض فعالان حوزه شفافیت و برخی اعضای شورا مواجه شد و نهایتا پس از چند روز اطلاعات حذفشده به سامانه بازگشت. حال در واپسین ماههای دوره ششم شورای شهر تهران، بار دیگر این مسئله به صحن شورا کشیده شده است؛
جایی که سوده نجفی و حبیب کاشانی خواستار ارائه گزارش کامل از سفرهای خارجی مدیران شهری شدهاند و بر لزوم اطلاعرسانی پیش از انجام این سفرها تأکید کردهاند. موضوعی که از نظر آنها نهتنها به وظیفه نظارتی شورا بازمیگردد، بلکه مستقیم با اعتماد عمومی، مدیریت منابع و پاسخگویی در قبال مردم گره خورده است. روز گذشته سوده نجفی، عضو هیئترئیسه شورا، در تذکری با اشاره به سفر خارجی شهردار تهران اظهار کرد: شهردار و مدیران شهرداری تهران بارها به سفرهای خارجی رفتهاند، اما اعضای شورا که طبق قانون مسئول نظارت بر شهرداری هستند، اغلب از طریق رسانهها از این سفرها مطلع میشوند.
او افزود: براساس مصوبه شورا، «کمیته سفرهای خارجی» با عضویت خانم سلیمانی و آقای علوی تشکیل شده و موظف است ضرورت این سفرها را بررسی و در صورت تأیید، مجوز لازم را صادر کند. همچنین وزارت کشور به صورت کتبی به شهرداری تهران ابلاغ کرده که سفرهای خارجی شهردار و مدیران شهرداری باید در کمیته سفرهای خارجی دولت نیز بررسی شود. نجفی تصریح کرد: دوره چهارساله این مدیریت شهری رو به پایان است و در حال حاضر، هم شهردار تهران به همراه شماری از مدیران به برزیل سفر کرده و هم برخی معاونان، شهرداران و مدیران سازمانها در چین حضور دارند. او ادامه داد: با توجه به حساسیت افکار عمومی نسبت به سفرهای خارجی با بودجه عمومی و در راستای انجام وظیفه نظارتی شورا، تقاضا دارم گزارشی کامل از سفرهای خارجی مدیران شهرداری در این دوره، شامل نام مقام سفرکننده، مقصد، ترکیب هیئت همراه، تاریخ رفت و برگشت، هزینه ارزی، موضوع، ضرورت و دستاوردهای سفر، در صحن شورا ارائه شود.
عضو هیئترئیسه شورا همچنین تأکید کرد: لازم است قبل از هر سفر خارجی شهردار، اعضای شورا در جریان جزئیات سفر، ضرورت آن، همراهان و مدت سفر قرار گیرند. شایسته نیست اعضای شورا در پاسخ به پرسش مردم و رسانهها بگویند که ما هم مانند بقیه از طریق رسانهها مطلع شدیم. در ادامه این جلسه، حبیب کاشانی، خزانهدار شورا نیز با اشاره به سفرهای خارجی مسئولان شهرداری، خواستار شفافیت و اطلاعرسانی دقیقتر شد. او گفت: «همانند خانم نجفی، من نیز زمانی از سفر اخیر شهردار مطلع شدم که در این باره از من سؤال شد و اعلام کردم اطلاعی ندارم. در حالی که مطابق روال، هر سفر خارجی باید با هماهنگی و مکاتبه رسمی با شورا انجام شود». کاشانی از رویه اخیر دفتر شهردار در عدم ارسال رونوشت مکاتبات به شورا انتقاد کرد و یادآور شد: «در ادوار گذشته، اعضای شورا از جزئیات مطلع میشدند، اما اکنون این روند دچار اختلال شده است».
او با اشاره به اهمیت سفر شهردار تهران به اجلاس بریکس افزود: «این سفر از منظر بینالمللی اهمیت دارد، به طوری که حتی رئیسجمهور آمریکا هم نسبت به این اجلاس واکنش نشان داده است. بنابراین شورا باید در جریان این سفرهای مهم قرار گیرد». کاشانی همچنین از ضعف اطلاعرسانی درباره مأموریت نمایندگان شورا در کمیسیونهای خارجی انتقاد کرد و گفت: «دو نفر از همکاران ما نماینده شورا در این کمیسیونها هستند. اگر دعوتنامه دیر ارسال میشود یا اطلاعرسانی ناقص است، موظفاند شورا را در جریان بگذارند». او ادامه داد: «به عنوان نمونه، درباره سفر معاون خدمات شهری به چین هنوز مشخص نیست این سفر با چه ضرورتی و در چه چارچوبی انجام شده و چرا شورا از آن بیاطلاع بوده است». کاشانی تأکید کرد: «چه این دوره شورا ادامه پیدا کند یا نه، عملکرد ما در حافظه تاریخی مدیریت شهری ثبت خواهد شد.
لذا لازم است همکاران محترم در اطلاعرسانی و پیگیری مسئولیتهای خود دقت بیشتری به خرج دهند تا وقت شورا و مردم صرف بیاطلاعی نشود». در پاسخ به این تذکرات، مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، توضیح داد: «به دلیل برخی اختلافنظرها میان وزارت کشور و وزارت امور خارجه، مدتی امکان برگزاری جلسات هماهنگی فراهم نبود. جلسه اخیر نیز بسیار دیرهنگام اطلاعرسانی شد؛ بهگونهای که امروز خبر داده شد و جلسه برای فردا برنامهریزی شده بود». او ادامه داد: «درمورد حضور نمایندگان شورا در این جلسه، از خانم سلیمانی سؤال کردم؛ ایشان گفتند به دلیل زمانبندی نامناسب، امکان حضور نداشتهاند.
درباره آقای علوی نیز هنوز مشخص نیست که موفق به شرکت شدهاند یا نه». چمران همچنین با اشاره به سفر اخیر برخی مدیران شهری گفت: «این جلسه همزمان با سفر کاری نمایندگان شورا برای پیگیری تأمین واگن و اتوبوس برگزار نشده است. این سفر با همراهی معاون وزیر کشور و سایر مسئولان انجام شده و سفر کاری مهمی بوده است. امیدواریم نتایج مثبتی به دست آید و همکاران با دستاوردهای مؤثر بازگردند». سفرهای خارجی شهردار تهران بار دیگر به موضوعی تنشزا در صحن شورای شهر تبدیل شده؛ آنهم در شرایطی که اعضا بارها بر لزوم شفافیت، اطلاعرسانی پیشاپیش و رعایت ضوابط قانونی تأکید کردهاند. تکرار این تذکرات، در کنار سابقه حذف اطلاعات از سامانه شفافیت، این پرسش را پررنگتر میکند که چرا همچنان برخی از اعضای شورا از جزئیات سفرهایی که با بودجه عمومی انجام میشود، بیخبر میمانند.