|

روزی برای گرامیداشت کارگران همه مشاغل به‌ویژه تلاشگران حوزه گردشگری

بعد از گذشت 138 سال از کشتار گسترده و مواجهه سرکوبگرانه پلیس ایالات متحده با کارگران در شیکاگو، هر سال بنا بر رسم مألوف، گرامیداشت روز کارگر در شرایطی برگزار می‌شود که همچنان تنازع جهانی برای اعطای حقوق بیشتر و تسهیل در شرایط کار و ایجاد عدالت در رابطه میان کارگر و کارفرما پا‌برجاست.

روزی برای گرامیداشت کارگران همه مشاغل به‌ویژه تلاشگران حوزه گردشگری

سید‌محمد‌تقی طباطبایی

 

بعد از گذشت 138 سال از کشتار گسترده و مواجهه سرکوبگرانه پلیس ایالات متحده با کارگران در شیکاگو، هر سال بنا بر رسم مألوف، گرامیداشت روز کارگر در شرایطی برگزار می‌شود که همچنان تنازع جهانی برای اعطای حقوق بیشتر و تسهیل در شرایط کار و ایجاد عدالت در رابطه میان کارگر و کارفرما پا‌برجاست. در‌این‌باره همواره مباحث تخصصی بی‌شماری طرح و انتشار می‌یابد؛ اما شاید تا به حال هم‌زمان با فرارسیدن نخستین روز ماه می، کمتر به مجموعه تلاشگران حوزه گردشگری و نقش اثربخش آنها در پیشرفت جوامع بشری متناسب با توسعه همه‌جانبه پرداخته شده باشد.

در عصری که بنا بر اجماع نخبگان، توسعه انسانی بر سایر ساحت‌های توسعه تقدم یافته است، چه چیزی را می‌توان ارزشمندتر از سرمایه‌های انسانی دانست؟ سرمایه‌ای بی‌بدیل که به‌مثابه جانی تازه در کالبد صنعت گردشگری و نقطه پیشران در حرکت رو به جلو این صنعت می‌ماند. زحمتکشانی که با هزینه‌کردن از وقت و جسم و جان خود در راه تحقق گردشگری مسئولانه قدم برمی‌دارند تا مفاهیم والایی نظیر مهمان‌نوازی و رونق سفره‌های خانوار را به‌عنوان یک فرهنگ اصیل و ریشه‌دار در لوای بزرگ‌ترین صنعت خدماتی جهان رشد و گسترش ‌دهند. بر اساس این باور عمیق است که کشورهای عضو سازمان ملل متحد و سازمان جهانی گردشگری، از‌جمله ایران، در یک بازه زمانی دو‌ساله از سال 1991 تا 2001 اصول 10‌گانه «کدهای جهانی گردشگری» را ترسیم و تصویب کردند.

محورهای مهمی که با هدف به حداکثر رساندن دستاوردهای مثبت در صنعت گردشگری و کاهش تأثیرات منفی بر محیط‌ زیست، میراث فرهنگی و جوامع سراسر جهان ارائه شده است و تصویب‌کنندگان این اصول، با آگاهی از نقش منحصر‌به‌فرد نیروی کار، در بند نهم بر «حقوق کارگران و کارآفرینان در صنعت گردشگری» تأکید ورزیده‌اند.

اما اینکه ما تاکنون تا چه اندازه در زمینه ارج‌نهادن به نیروی کار در عرصه توریسم تلاش کرده‌ایم، پرسشی است که پاسخ به آن نیاز به تأمل بیشتری دارد. در میان کلیدواژه‌هایی نظیر «توسعه تأسیسات گردشگری»، «درآمدزایی گردشگری»، «سفر ارزان»، «تسهیلات گردشگری» و...‌‌، «کارگران گردشگری» کمتر مورد توجه و نگاه حمایتی قرار گرفته‌اند. واکاوی گذشته ما را به این حقیقت نزدیک می‌کند که مفهوم کارآفرینی در این صنعت، نیاز به مساعدت بیشتری دارد. اگر پوسته‌های بیرونی و چشم‌انداز پرطمطراق صنعت گردشگری را کنار بزنیم، خواهیم دید‌ این نیروی کار است که با بازوان پرتوان خود، چرخ‌دنده‌های این صنعت را به حرکت در‌می‌آورد. در چنین شرایطی، هرچه به حوزه سلامت، آموزش، ارتقای مهارت و رفاه تلاشگران گردشگری توجه کنیم، آینده درخشان‌تری را برای پویایی این حوزه و به تبع آن رونق اقتصاد کشور رقم زده‌ایم. بنابر گزارش سازمان جهانی گردشگری، حدود 1.4 میلیارد گردشگر بین‌المللی در سال 2024 سفر کرده‌اند که نشان دهنده 99 درصد بازیابی نسبت به سطح پیش از همه‌گیری در سال 2019 است.

این رقم نسبت به سال 2023، 11 درصد افزایش داشته است. ارائه خدمات به این میزان از افراد که با حساسیت در پی رقم‌زدن ناب‌ترین لحظات زندگی خود در ‌مدت سفر هستند، خود مبین اهمیت موضوع نیروی کار در ارائه خدمات شایسته در صنعت توریسم است و بالطبع کشورهایی که در ارتقای این حوزه و افزایش مهارت و دانش نیروی کار خود تلاش کرده‌اند، آمار بهتری در زمینه جذب گردشگری و رونق توریسم دارند. سرمایه‌گذاری در حوزه تعلیم نیروی ماهر و تأمین نیاز‌های کارگران صنعت پررونق گردشگری، امروز یک شعار مناسبتی نیست، بلکه یک راهبرد ارزشمند برای ساختن فردایی بهتر در عرصه سفر، اقامت، پذیرایی و تفریحات سالم است. فردایی بهتر که تأثیر آن به‌صورت مستقیم بر بزرگ‌تر‌شدن سفره‌های مردم تأثیر خواهد داشت و در نگاه کلی‌تر، ارزآوری و افزایش درآمد ملی را برای کشور به ارمغان خواهد آورد. روز کارگر بر همه تلاشگران کشور به‌ویژه زحمتکشان عرصه گردشگری مبارک و خجسته باد.