ابهام در سیاستگذاری جدید فعالیتهای تابستانی مدارس غیردولتی
در سالهای اخیر، برنامههای تابستانی در مدارس غیردولتی کشور نقشی اساسی در پرکردن اوقات فراغت دانشآموزان ایفا کرده است. این برنامهها که معمولا در بازهای ۶ تا ۸ هفتهای برگزار میشوند، علاوه بر جبران ضعفهای آموزشی سال تحصیلی، بستر مناسبی برای رشد مهارتهای اجتماعی، فردی و تربیتی دانشآموزان فراهم میکند.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
مجید طهرانیان*: در سالهای اخیر، برنامههای تابستانی در مدارس غیردولتی کشور نقشی اساسی در پرکردن اوقات فراغت دانشآموزان ایفا کرده است. این برنامهها که معمولا در بازهای ۶ تا ۸ هفتهای برگزار میشوند، علاوه بر جبران ضعفهای آموزشی سال تحصیلی، بستر مناسبی برای رشد مهارتهای اجتماعی، فردی و تربیتی دانشآموزان فراهم میکند.
سیاست کلی آموزشوپرورش نیز در سالهای گذشته بر دوری از محتوای صرفا درسی و تمرکز بر فعالیتهای مهارتی، اجتماعی، تفریحی و رفاهی تأکید داشته است. مدارس غیردولتی با تجربه و کیفیت بالاتر، عمدتا از ماههای ابتدایی سال مانند فروردین یا اردیبهشت، اقدام به برنامهریزی و اطلاعرسانی به خانوادهها میکردند و از اواسط تیرماه نیز فعالیتها آغاز میشد.
اما امسال، بخشنامهای جدید از سوی معاونت پرورشی وزارت آموزشوپرورش، نگرانیها و چالشهای زیادی را برای مدارس بهویژه در بخش غیردولتی به وجود آورده است. طبق این بخشنامه، مدارس موظف شدهاند که فعالیتهای تابستانی را بهصورت مجازی برگزار کنند. این در حالی است که:
بسیاری از مدارس از مدتها پیش با خانوادهها قرارداد بستهاند و برنامهریزیها انجام شده است.
اجرای فعالیتهای مهارتی و کارگاهی در بستر فضای مجازی، بهدلیل محدودیتهای عملیاتی و ضعف زیرساخت اینترنت، تقریبا غیرممکن است.
تغییر ناگهانی رویکرد؛ خسارات مالی، اخلاقی و حقوقی جدی برای مؤسسان مدارس و کادر آموزشی در پی دارد.
این اقدام، عملا مدارس را به سمت ارائه کلاسهای درسی سوق میدهد؛ چیزی که سالها تلاش شده تا در برنامههای تابستانی از آن فاصله گرفته شود.
در این میان، عدم شفافیت دلایل صدور چنین بخشنامهای، آن هم در زمانی نامناسب، باعث سردرگمی بیشتر مدارس شده است. بهنظر میرسد تصمیمگیرندگان، از واقعیتهای اجرائی در مدارس آگاهی کافی نداشتهاند. حال انتظار میرود مسئولان وزارت آموزشوپرورش، با درنظرگرفتن شرایط موجود و صدای مدارس غیردولتی، در تصمیم خود بازنگری کنند. بازگشت به رویکرد مشارکتی، توجه به اقتضائات محیطی و حفظ انعطافپذیری در اجرای برنامههای تربیتی، تنها راه تضمین کیفیت، عدالت و اثربخشی در این بخش مهم از آموزش کشور است.
* کارشناس آموزشی و مدیرکل اسبق مدارس غیردولتی کشور
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.