|

هشدار مسکو درباره کمک غرب به اوکراین در حمله به عمق روسیه

تهدید پوتین

رئیس‌جمهور‌ روسیه می‌گوید‌ وزارت دفاع کشورش در ‌حال بررسی روش‌‌های متفاوت برای پاسخ‌دادن به غرب در صورتی است که ایالات متحده و اعضای ناتو به اوکراین برای حمله به عمق روسیه با موشک‌های دوربرد ساخت غرب مجوز دهند.

تهدید پوتین

رئیس‌جمهور‌ روسیه می‌گوید‌ وزارت دفاع کشورش در ‌حال بررسی روش‌‌های متفاوت برای پاسخ‌دادن به غرب در صورتی است که ایالات متحده و اعضای ناتو به اوکراین برای حمله به عمق روسیه با موشک‌های دوربرد ساخت غرب مجوز دهند. جنگ اوکراین که بیش از دو سال طول کشیده، بزرگ‌ترین رویارویی روسیه و غرب را از زمان جنگ سرد شکل داده و مقام‌های روسیه می‌گویند‌ این نبرد اکنون وارد خطرناک‌ترین مرحله‌ آن شده است. به گزارش رویترز، مسکو هفته‌ها‌ست که به آمریکا و متحدانش پیام می‌دهد اگر به اوکراین اجازه دهند با موشک‌های غربی به عمق خاک روسیه حمله کند، آن را تشدید شدید تنش تلقی خواهد کرد. پوتین پیش از این در روز ۱۲ سپتامبر هم گفته بود‌ اجازه‌دادن غرب به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد به معنای «مشارکت مستقیم» کشورهای عضو ناتو، ایالات متحده و اروپا در جنگ اوکراین است.

رئیس‌جمهور‌ روسیه در تازه‌ترین اظهاراتش در این زمینه، گفت هنوز خیلی زود است که گفته شود روسیه دقیقا چه واکنشی نشان خواهد داد. بااین‌حال تأکید کرد‌ مسکو حتما پاسخ می‌دهد و گزینه‌های مختلف را در دست بررسی دارد.

ایندیپندنت گزارش داده است‌ پوتین در گفت‌وگو با تلویزیون دولتی روسیه، در پاسخ به این سؤال که آیا غرب هشدارهای مسکو را شنیده است، گفت: «امیدوارم شنیده باشند، زیرا ما هم باید برای خودمان تصمیم‌هایی بگیریم‌». او افزود‌ فقط نیروهای ناتو می‌توانند موشک‌ دوربرد به سمت روسیه شلیک کنند و برای هدف‌گیری این تسلیحات باید از داده‌های ماهواره‌ای غربی استفاده شود؛ بنابراین چنین اقدامی به منزله مشارکت کامل آنها‌ست. در بحبوحه پیشروی سریع روسیه در شرق اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور‌ اوکراین، از غرب خواسته است به کی‌یف اجازه دهد با موشک‌های غربی به عمق روسیه حمله کند. در جریان دیدارهای دو هفته گذشته زلنسکی با رهبران ناتو، آمریکا و اتحادیه اروپا، ر‌ئیس‌جمهور‌ اوکراین بار دیگر خواستار صدور مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد در جنگ با روسیه شد. کاربرد این تسلیحات بخشی از برنامه موسوم به «طرح پیروزی» زلنسکی در جنگ با ارتش پوتین است.

ایالات متحده به طور علنی اعلام نکرده است که آیا به اوکراین اجازه حمله به روسیه را می‌دهد یا خیر، اما برخی مقام‌های آمریکایی در اینکه این کار تغییر قابل‌ توجهی در جنگ ایجاد کند، عمیقا تردید دارند. نیروهای اوکراینی در‌حال‌حاضر به طور منظم با پهپاد به عمق روسیه حمله می‌کنند. از سوی دیگر، وبلاگ‌نویسان روس و اوکراینی می‌گویند‌ نیروهای روسیه به سمت چندین شهر در شرق اوکراین پیشروی کرده‌اند و اشغال شهر راهبردی پوکروفسک نزدیک‌ است. نیروهای روس در هفته گذشته به شهرک معدن زغال‌سنگ سلیدوف در منطقه دونتسک اوکراین یورش بردند. تصرف آن منطقه‌ راه را برای پیشروی روسیه در مرکز لجستیکی پوکروفسک در ۲۰‌کیلومتری شمال غربی هموار می‌کند. خبرگزاری روسی شات در تلگرام اعلام کرد نیروهای مسکو ۸۰ درصد سلیدوف را در کنترل دارند.

وبلاگ‌نویسان نظامی روسیه همچنین گزارش دادند که نیروهای روسیه در آستانه تصرف شهر کوراخوو در جنوب غربی هیرنیک‌اند. اوکراین در مورد این ادعاها اظهارنظری نکرده است. پس از اینکه تهاجم تمام‌عیار مسکو به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به تصرف کی‌یف منجر نشد و پیروزی قاطعی را برای روسیه رقم نزد، ولادیمیر پوتین اهداف جنگی‌اش را به تصرف منطقه صنعتی شرق اوکراین که به نام دونباس شناخته می‌شود (شامل مناطق لوهانسک و دونتسک) کاهش داد. بر‌اساس گزارش‌های منتشرشده، نیروهای روسیه ماه سپتامبر ۲۰۲۴ در این منطقه با سریع‌ترین پیشروی از مارس ۲۰۲۲ تاکنون جلو رفته‌اند.

سربازان کره شمالی در کورسک

در همین حال، سرویس اطلاعات نظامی اوکراین اعلام کرد‌ حضور نیروهایی از کره شمالی را در منطقه کورسک روسیه شناسایی کرده است. این نهاد ارتش اوکراین اعلام کرد‌ اولین واحدهای نظامی کره شمالی از روز چهارشنبه وارد منطقه درگیری شده‌اند و حضور آنها در منطقه کورسک ثبت شده است. بنابر‌ این گزارش، استقرار نیروهای کره شمالی در این منطقه احتمالا برای پیوستن آنها به نیروهای روسی برای نبرد با اوکراین است. مسکو در هفته‌های اخیر اعزام نیروهای کره شمالی به روسیه را «اخبار جعلی» خوانده بود اما ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، حضور نیروهای کره شمالی در این کشور را رد نکرد. ولادیمیر پوتین گفت به مسکو مربوط است که چگونه معاهده شراکت راهبردی خود را با پیونگ‌یانگ اجرا کند. این معاهده‌ای است که حدود چهار ماه پیش، در ماه ژوئن، ولادیمیر پوتین و کیم جونگ‌اون، رهبران دو کشور، درباره آن توافق کردند. این توافق امکان دریافت کمک نظامی از کره شمالی را فراهم می‌کند و معاهده مربوط به آن به تصویب دوما، مجلس سفلای روسیه، رسید. براساس یکی از بندهای این معاهده، اگر یکی از دو طرف مورد حمله قرار گیرد و در وضعیت جنگی باشد، طرف دیگر باید «بلافاصله کمک‌های نظامی و دیگر کمک‌ها را با تمام امکانات خود ارائه دهد». هنوز مشخص نیست که این بند چگونه تفسیر و اجرا خواهد شد، اما در روزهای اخیر آمریکا و کره جنوبی اعلام کرده‌اند‌ شواهدی مبنی‌بر حضور نیروهای کره شمالی در روسیه دارند و به نظر می‌رسد این نیروها در ‌حال انجام تمرینات نظامی در خاک روسیه هستند. لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، اعلام کرد شواهد مبنی‌بر ارسال نیرو از کره‌ شمالی به روسیه نشان‌دهنده «گام بعدی» پیونگ‌یانگ پس از ارائه جنگ‌افزار به مسکو است. او افزود‌ تحلیلگران هنوز در ‌حال ارزیابی وضعیت هستند، اما پیونگ‌یانگ ممکن است با عواقبی برای کمک مستقیم به روسیه مواجه شود. رژیم کره شمالی اعزام نیرو به‌ روسیه را انکار کرده است.

در همین حال، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، اعلام کرد‌ واشنگتن برآورد می‌کند‌ تا اواسط ماه جاری میلادی دست‌کم سه هزار سرباز کره شمالی با کشتی به ولادی‌وُستوک در شرق دور روسیه اعزام شده‌اند. هفته گذشته کره جنوبی از تحرکات نظامی همسایه شمالی خود در بازه زمانی هشتم تا ۱۳ اکتبر خبر داده و گفته بود تصاویری از انتقال نیروهای ویژه کره شمالی به خاک روسیه توسط یک کشتی ترابری روسی ثبت کرده است. این نخستین بار از سال ۱۹۹۰ بود که یک کشتی نیروی دریایی روسیه وارد آب‌های کره شمالی می‌شد.

کرملین پیش‌تر گزارش‌های کره جنوبی درباره اقدام پیونگ‌یانگ در ارسال موشک‌های کوتاه‌برد و گلوله‌های توپ را تکذیب کرده بود. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، نیز حدود 10 روز پیش گفته بود همکاری‌های نظامی روسیه و کره شمالی دیگر منحصر به ارسال تسلیحات نیست و به گفته او، حدود ۱۰هزار سرباز کره شمالی برای اعزام به روسیه و جنگ با اوکراین آماده می‌شوند. زلنسکی هشدار داده بود‌ ورود کشور سوم به این منازعه می‌تواند آن را به یک «جنگ جهانی» تبدیل کند.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها