|

افشای آزمایش هسته‌ای پکن

ایالات متحده، پکن را به انجام آزمایش هسته‌ای مخفیانه در سال ۲۰۲۰ متهم کرد. این افشاگری هم‌زمان با انقضای پیمان «استارت نو» با روسیه انجام می‌شود؛ جایی که واشنگتن با هدف مهار قدرت‌های نوظهور، خواستار تدوین معاهده‌ای فراگیر با مشارکت چین و روسیه شده است.

افشای آزمایش هسته‌ای پکن

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: ایالات متحده، پکن را به انجام آزمایش هسته‌ای مخفیانه در سال ۲۰۲۰ متهم کرد. این افشاگری هم‌زمان با انقضای پیمان «استارت نو» با روسیه انجام می‌شود؛ جایی که واشنگتن با هدف مهار قدرت‌های نوظهور، خواستار تدوین معاهده‌ای فراگیر با مشارکت چین و روسیه شده است. توماس دینانو، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات، در نشست ژنو پرده از فعالیتی برداشت که پکن سال‌ها برای کتمان آن تلاش کرده است. بر اساس داده‌های دولتی آمریکا، ارتش چین در ۲۲ ژوئن ۲۰۲۰ به آزمایش انفجاری هسته‌ای با بازدهی چند‌صد‌تن دست زده و برای مخفی‌ماندن این اقدام از چشمان ناظران بین‌المللی، از روش‌های پیچیده «جداکنندگی» برای کاهش اثربخشی پایش‌های لرزه‌نگاری استفاده کرده است. این افشاگری درست یک روز پس از آن شد که آخرین پیمان محدودکننده کلاهک‌های هسته‌ای میان آمریکا و روسیه منقضی شد و جهان را در خلأ نظارتی خطرناکی رها کرد.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در مطلبی که در پلتفرم ساب‌استک منتشر شد، تأکید کرد‌ واشنگتن در برابر گسترش نیروهای هسته‌ای رقبا دست‌بسته نخواهد ماند. او هشدار داد‌ در سال ۲۰۲۶، ادامه یک پیمان دوجانبه درحالی‌که چندین قدرت هسته‌ای در حال پیشروی هستند، دیگر سنخیتی با واقعیت‌های امنیتی ندارد. به گفته مقامات آمریکایی، چین با سرعت در حال افزایش زرادخانه خود است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ بیش از هزار کلاهک هسته‌ای در اختیار داشته باشد.

متهم‌کردن پکن به فریبکاری هسته‌ای، واکنش تند سفیر چین در امور خلع سلاح را به همراه داشت؛ شن جیان بدون پاسخ مستقیم به جزئیات آزمایش ۲۰۲۰، واشنگتن را متهم به «هیاهو» و ایجاد روایت‌های دروغین کرد. او مدعی شد آمریکا مقصر اصلی تشدید رقابت تسلیحاتی در جهان است و از واشنگتن خواست تفکر دوران جنگ سرد را کنار بگذارد. با این حال، دیپلمات‌های حاضر در کنفرانس، این اتهامات جدید آمریکا را بسیار نگران‌کننده توصیف کرده‌اند.

رابرت فلوید، رئیس نهاد ناظر بر معاهده منع جامع آزمایش‌های هسته‌ای در وین، اعلام کرد سیستم پایش بین‌المللی در زمان ادعایی، رویداد لرزه‌ای منطبق با انفجار هسته‌ای را ثبت نکرده است. با وجود این، کارشناسانی چون توماس ناگی از اندیشکده گلوب‌سک بر این باورند که واشنگتن آگاهانه این زمان را برای افشای اطلاعات شش سال پیش انتخاب کرده است. به اعتقاد او، آمریکا به این نتیجه رسیده که پکن در آینده نزدیک قصد همکاری ندارد و افشای این پنهان‌کاری، ابزاری برای فشار بین‌المللی برای کشاندن آنها به میز مذاکره است.

انقضای پیمان «استارت نو» در روز پنجشنبه، برای اولین بار از سال ۱۹۷۲، آمریکا و روسیه، دو قدرت اصلی هسته‌ای را بدون هیچ محدودیت الزام‌آوری در استقرار موشک‌های راهبردی رها کرده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا‌ که اکتبر گذشته دستور ازسرگیری فرایند آزمایش‌های هسته‌ای را صادر کرده بود، اکنون به دنبال جایگزینی این خلأ با معاهده‌ای است که چین را نیز شامل شود. در همین راستا، بریتانیا و فرانسه نیز ضمن ابراز نگرانی از توسعه سریع نظامی چین، بر ضرورت توافق میان دارندگان بزرگ‌ترین زرادخانه‌ها تأکید کرده‌اند.

روسیه اگرچه از آمادگی برای گفت‌وگو سخن می‌گوید، اما هم‌زمان اصرار دارد توانمندی‌های هسته‌ای متحدان ناتو یعنی بریتانیا و فرانسه نیز باید بخشی از هرگونه مذاکره جدید باشد؛ درخواستی که با مخالفت قاطع این کشورها روبه‌رو شده است. در این میان، پکن با اشاره به اینکه فقط ۶۰۰ کلاهک در اختیار دارد (در مقابل چهار هزار کلاهک برای هر‌یک از دو قدرت دیگر)، فعلا هرگونه مشارکت در مذاکرات سه‌جانبه را رد کرده است. این بن‌بست دیپلماتیک، امنیت جهانی را به «فرضیات بدبینانه» و رقابت برای افزایش زرادخانه‌ها وابسته کرده است.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.