|

جمهوری آذربایجان میزبان مذاکرات اسرائیل و سوریه

گزارش‌ها از منابع عربی و بین‌المللی نشان می‌دهد که پس از درگیری‌های خونین فرقه‌ای و حملات هوایی اسرائیل به دمشق و استان سویدای سوریه، مذاکرات امنیتی میان اسرائیل و سوریه از سر گرفته شده است. این گفت‌وگوها با وساطت ترکیه و آمریکا پیش می‌رود و طبق برخی گزارش‌ها، هیئتی از اسرائیل قرار است به‌زودی برای نهایی‌کردن توافقات امنیتی به باکو در جمهوری آذربایجان سفر کند

جمهوری آذربایجان میزبان مذاکرات اسرائیل و سوریه

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: گزارش‌ها از منابع عربی و بین‌المللی نشان می‌دهد که پس از درگیری‌های خونین فرقه‌ای و حملات هوایی اسرائیل به دمشق و استان سویدای سوریه، مذاکرات امنیتی میان اسرائیل و سوریه از سر گرفته شده است. این گفت‌وگوها با وساطت ترکیه و آمریکا پیش می‌رود و طبق برخی گزارش‌ها، هیئتی از اسرائیل قرار است به‌زودی برای نهایی‌کردن توافقات امنیتی به باکو در جمهوری آذربایجان سفر کند. با‌این‌حال، اسرائیل فعلا حاضر نشده تعهدی نسبت به توقف حملات خود در خاک سوریه بدهد و خواهان ایجاد یک منطقه غیرنظامی در امتداد مرز مشترک و حضور دائمی نیروهایش در منطقه حائل مرزی است؛ منطقه‌ای که پس از سقوط بشار اسد، تحت تسلط اسرائیل درآمده است.

در این میان، مقامات اسرائیلی تاکنون اظهارنظری رسمی درباره این مذاکرات نداشته‌اند. اما شواهد حاکی از آن است که پیش از حملات اخیر، مذاکرات پیشرفته‌ای میان دو کشور برای توقف خصومت‌ها و حتی عادی‌سازی روابط دیپلماتیک جریان داشت و دولت وقت آمریکا نیز تلاش می‌کرد زمینه توافق را فراهم کند. نقش اسرائیل در بحران سوریه، به‌ویژه حمایت از اقلیت دروزی، قابل توجه است؛ دروزی‌ها به‌‌عنوان اقلیتی وفادار به اسرائیل شناخته می‌شوند و بسیاری از آنها در ارتش این کشور خدمت می‌کنند.

اخیرا اسرائیل نیروهای رئیس‌جمهور موقت سوریه، احمد الجولانی را به همکاری در حملات قبایل بدوی علیه دروزی‌ها در جنوب سوریه متهم کرد. این اتهام، زمینه‌ساز افزایش تنش و درگیری شد، اما در نهایت، با میانجیگری واشنگتن آتش‌بسی برقرار شد و موج خشونت فروکش کرد.

در صحنه بین‌الملل، واکنش‌ها نسبت به رویکرد اسرائیل در سوریه متناقض است. برخی مقامات آمریکایی از عملکرد اسرائیل انتقاد کرده‌اند. سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد‌ رئیس‌جمهور وقت آمریکا از شدت و زمان‌بندی حملات اسرائیل به سوریه غافلگیر شده است. به گفته منابع آگاه، چندین مقام آمریکایی از اقدام اسرائیل نگران‌اند و معتقدند این حملات مواضع دولت تازه سوریه را که آمریکا سعی در تقویت آن دارد، تضعیف می‌کند. تام باراک، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه‌ نیز این اقدام را از نظر زمانی نامناسب و عاملی برای دشوارترشدن ثبات منطقه توصیف کرده است.

شایان ذکر است با فرار بشار اسد از سوریه در ماه دسامبر، قدرت در دمشق به دست حاکمان تندرو‌ جدید افتاده است؛ حکومتی که تلاش می‌کند با ارائه چهره‌ای میانه‌روتر، راه را برای تعامل با غرب هموار کند. این تحولات، علاوه بر تأثیر بر وضعیت داخلی سوریه، موازنه قدرت و روابط امنیتی منطقه را هم تحت تأثیر قرار داده است.

در مجموع، هرچند مذاکرات جدید و تلاش برای ایجاد ثبات در سوریه در جریان است، اما بی‌اعتمادی، نگرانی و پیچیدگی اوضاع همچنان ادامه دارد. حضور و میانجیگری بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی همچون ترکیه و آمریکا، نقش مهمی در آینده این تحولات خواهد داشت، اما موفقیت نهایی این مذاکرات و امکان دستیابی به یک توافق پایدار همچنان نامشخص است.

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.