|

مرگ سالانه ۵۰ هزار نفر بر اثر آلودگی تهران

رئیس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط اعلام کرد: «براساس نتایج یک نظرسنجی انجام‌شده در استان تهران، سالانه جان ۵۰ هزار نفر بر اثر آلودگی ناشی از ذرات معلق از دست می‌رود. این فاجعه‌ای زیان‌بار است که دست‌اندرکاران و فعالان این زمینه باید هر روز صبح آن را به خود یادآوری کنند». احمد طاهری با اعلام اینکه رفع مشکل آلودگی هوا یکی از بزرگ‌ترین و جدی‌ترین خواسته‌های مردم تهران است، افزود: «شیب صعودی تنها مربوط به آلاینده ذرات معلق نیست. سال ۹۶ برای اولین بار آلاینده ازن در شهر تهران به شرایط ناسالم رسید، اما در سال‌های گذشته‌ سالانه بیش از ۴۰ روز هوای ناسالم ناشی از افزایش ازن ثبت شد».

مرگ سالانه ۵۰ هزار نفر بر اثر آلودگی تهران

ایسنا: رئیس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط اعلام کرد: «براساس نتایج یک نظرسنجی انجام‌شده در استان تهران، سالانه جان ۵۰ هزار نفر بر اثر آلودگی ناشی از ذرات معلق از دست می‌رود. این فاجعه‌ای زیان‌بار است که دست‌اندرکاران و فعالان این زمینه باید هر روز صبح آن را به خود یادآوری کنند». احمد طاهری با اعلام اینکه رفع مشکل آلودگی هوا یکی از بزرگ‌ترین و جدی‌ترین خواسته‌های مردم تهران است، افزود: «شیب صعودی تنها مربوط به آلاینده ذرات معلق نیست. سال ۹۶ برای اولین بار آلاینده ازن در شهر تهران به شرایط ناسالم رسید، اما در سال‌های گذشته‌ سالانه بیش از ۴۰ روز هوای ناسالم ناشی از افزایش ازن ثبت شد».

 

بر‌اساس اعلام او، آلودگی هوا حاصل یک سال یا دو سال نیست؛ افزایش سالانه مصرف، بدون برنامه‌ریزی برای کاهش منابع آلاینده است. این شیب صعودی که در اغلب کلان‌شهرها مشاهده می‌شود، نشان از برهم‌خوردن تعادل این چرخه داشت: «‌پیش‌تر سرانه مصرف بنزین ۸۰ تا ۸۵ میلیون لیتر بود که در کمتر از پنج سال به ۱۳۵ میلیون لیتر رسیده است». رئیس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه یکی از مؤثرترین عوامل در این ناترازی، فرسودگی ناوگان حمل‌ونقل است، ادامه داد: «در سال ۱۳۹۹ تنها حدود شش هزار تا هفت هزار خودروی فرسوده اسقاط شد، در‌حالی‌که در همان سال بیش از یک میلیون خودروی جدید وارد چرخه مصرف شد».

 

به گفته او، قانون هوای پاک در ماده ۸ بر خروج همه خودروهای فرسوده تأکید کرده، اما با وجود تکلیف قانونی، روند اسقاط در سال‌های گذشته عملا متوقف بوده است. سال گذشته ناوگان فرسوده کشور به ۲۷ میلیون دستگاه رسیده که شامل خودروها و موتورسیکلت‌ها می‌شود. او با استناد به داده‌های سیاهه انتشار سال ۱۳۹۶ گفت: «هر خودروی فرسوده به‌طور میانگین ۹ برابر یک خودروی غیرفرسوده آلودگی تولید می‌کند. با‌این‌حال تمرکز سیاست‌ها بیشتر بر ارتقای استاندارد تولید خودرو از یورو ۴ به یورو ۵ بوده، در‌حالی‌که بدون حذف ناوگان فرسوده، این اقدامات اثربخشی کافی نخواهند داشت». طاهری با اشاره به آمار رسمی درباره اجرای قانون اسقاط افزود: «اگر‌چه اسقاط رشد داشته است، طبق برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف است سالانه ۵۰۰ هزار وسیله نقلیه فرسوده را از رده خارج کند، اما برای رسیدن به وضعیتی که تا سال ۱۴۱۰ آمار ناوگان فرسوده کشور از این رقم بیشتر نشود، سالانه باید حدود دو میلیون خودروی فرسوده اسقاط شود».