بریتانیا و اروپا:
فصل جدید همکاری
بریتانیا روز گذشته مهمترین بازنگری در روابط دفاعی و تجاری خود با اتحادیه اروپا از زمان خروج از این اتحادیه در سال ۲۰۱۶ را به سرانجام رساند. این تحول در حالی رخ داد که سیاستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نظم جهانی را به هم ریخته و دو طرف را وادار کرده از جدایی پرتنش خود فاصله بگیرند. نزدیک به 9 سال پس از رأی به برگزیت، بریتانیا، به عنوان یکی از قدرتهای دفاعی اروپا، در پروژههای خرید مشترک تسلیحات مشارکت خواهد کرد. همچنین توافقهایی برای تسهیل ورود مواد غذایی و مسافران بریتانیایی به اتحادیه اروپا و یک قرارداد جدید و بحثبرانگیز در زمینه ماهیگیری امضا شد.


شرق: بریتانیا روز گذشته مهمترین بازنگری در روابط دفاعی و تجاری خود با اتحادیه اروپا از زمان خروج از این اتحادیه در سال ۲۰۱۶ را به سرانجام رساند. این تحول در حالی رخ داد که سیاستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نظم جهانی را به هم ریخته و دو طرف را وادار کرده از جدایی پرتنش خود فاصله بگیرند. نزدیک به 9 سال پس از رأی به برگزیت، بریتانیا، به عنوان یکی از قدرتهای دفاعی اروپا، در پروژههای خرید مشترک تسلیحات مشارکت خواهد کرد. همچنین توافقهایی برای تسهیل ورود مواد غذایی و مسافران بریتانیایی به اتحادیه اروپا و یک قرارداد جدید و بحثبرانگیز در زمینه ماهیگیری امضا شد.
تعرفههای تجاری اعلامشده توسط ترامپ و هشدارها درباره لزوم تقویت دفاع اروپا، دولتهای جهان را به بازاندیشی در روابط تجاری، دفاعی و امنیتی واداشته است. این شرایط، کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا را به امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه و دیگر رهبران اروپایی نزدیکتر کرد. استارمر که در همهپرسی برگزیت از ماندن در اتحادیه اروپا حمایت کرده بود، معتقد است ارائه مزایای ملموس مانند استفاده از گیتهای سریعتر در فرودگاههای اتحادیه اروپا، میتواند انتقادات نایجل فاراژ، فعال برجسته برگزیت، مبنی بر «خیانت» را خنثی کند.
دولت بریتانیا اعلام کرد این بازتنظیم روابط با بزرگترین شریک تجاریاش، موانع بوروکراتیک برای تولیدکنندگان مواد غذایی و کشاورزی را کاهش میدهد، قیمت مواد غذایی را پایین میآورد، امنیت انرژی را تقویت میکند و تا سال ۲۰۴۰ حدود ۹ میلیارد پوند (۱۲.۱ میلیارد دلار) به اقتصاد اضافه خواهد کرد. این سومین توافق تجاری بریتانیا در ماه جاری است که پس از قراردادهایی با هند و ایالات متحده امضا شد. هرچند این توافق بهسرعت رشد اقتصادی چشمگیری به دنبال نخواهد داشت، اما میتواند اعتماد شرکتها را تقویت کرده و سرمایهگذاریهای مورد نیاز را جذب کند. استارمر در بیانیهای گفت: «زمان آن رسیده که به جلو نگاه کنیم. باید از بحثهای کهنه و دعواهای سیاسی عبور و راهحلهای عملی و منطقی برای بهبود زندگی مردم بریتانیا پیدا کنیم. ما آماده همکاری با شرکا هستیم، اگر این همکاری به بهبود زندگی مردم در داخل کشور منجر شود».
هسته اصلی این بازتنظیم، یک پیمان دفاعی و امنیتی است که به بریتانیا امکان مشارکت در خریدهای مشترک تسلیحاتی را میدهد. این توافق راه را برای شرکتهای بریتانیایی مانند بیاِیای سیستمز، رولزرویس و بابکاک باز میکند تا در برنامه ۱۵۰ میلیارد یورویی (۱۶۷ میلیارد دلاری) بازسازی تسلیحاتی اروپا مشارکت کنند. این همکاری میتواند جایگاه بریتانیا را در صنعت دفاعی اروپا تقویت کند. در بخش ماهیگیری، کشتیهای بریتانیایی و اروپایی به مدت ۱۲ سال به آبهای یکدیگر دسترسی خواهند داشت. این توافق، یکی از اهرمهای قوی بریتانیا در مذاکرات آینده را حذف میکند، اما در مقابل کاغذبازی و بازرسیهای مرزی برای صادرکنندگان کوچک مواد غذایی به اروپا را بهطور دائم کاهش میدهد.