طرح اتحادیه اروپا برای حذف وابستگی به گاز روسیه
اتحادیه اروپا از طرح توقف تدریجی واردات گاز و الانجی روسیه تا پایان سال ۲۰۲۷ رونمایی کرد. به گزارش ایلنا از خبرگزاری رویترز، کمیسیون اروپا روز سهشنبه (۱۶ اردیبهشت) اعلام کرد:


اتحادیه اروپا از طرح توقف تدریجی واردات گاز و الانجی روسیه تا پایان سال ۲۰۲۷ رونمایی کرد. به گزارش ایلنا از خبرگزاری رویترز، کمیسیون اروپا روز سهشنبه (۱۶ اردیبهشت) اعلام کرد: اروپا ماه آینده اقدامهای قانونی را برای توقف تدریجی واردات گاز روسیه و گاز طبیعی مایعشده (الانجی) از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا تا پایان سال ۲۰۲۷ میلادی پیشنهاد خواهد کرد.
کمیسیون اروپا در ماه ژوئن پیشنهادهای قانونی برای ممنوعیت تجارت جدید گاز و الانجی روسیه و ممنوعیت واردات اتحادیه اروپا در قالب قراردادهای تکمحموله کنونی تا پایان سال ۲۰۲۵ را ارائه خواهد کرد. روسیه پیش از آغاز تنش با اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲ میلادی، بزرگترین عرضهکننده گاز اروپا بود و حدود ۴۵ درصد از گاز کشورهای عضو اتحادیه اروپا را تأمین میکرد.
این سهم در سال گذشته میلادی (۲۰۲۴) به ۱۹ درصد کاهش یافت و اتحادیه اروپا متعهد شده است در پاسخ به تنشهای مسکو-کییف، آن را به طور کامل حذف کند. شرکتهایی ازجمله توتالانرژی و ناتورگی اسپانیا که قراردادهای بلندمدت تأمین الانجی با روسیه دارند، قراردادشان تا دهه ۲۰۳۰ میلادی ادامه خواهد داشت.
طرحهای اتحادیه اروپا بر کشورهایی از جمله مجارستان و اسلواکی که همچنان گاز روسیه را با خطوط لوله دریافت میکنند و کشورهایی مانند بلژیک، فرانسه، هلند و اسپانیا که محمولههای الانجی روسیه را خریداری میکنند، تأثیر خواهد گذاشت. دیگر کشورها از جمله لهستان و کشورهای بالتیک، خرید گاز روسیه را متوقف کردهاند. برای تلاش در ردیابی بهتر واردات از روسیه، کمیسیون همچنین قوانینی را پیشنهاد خواهد کرد که شرکتها را ملزم به افشای حجم و مدت قراردادهای گاز روسیه خود میکند.
نفت
برخلاف گاز، اتحادیه اروپا تحریمهایی را بر حجم عمدهای از واردات محمولههای نفت خام روسیه بهاستثنای اسلواکی و مجارستان اعمال کرده است. اتحادیه اروپا الزامهایی را برای اسلواکی و مجارستان پیشنهاد خواهد کرد تا برنامههای ملی برای چگونگی قطع خرید نفت روسیه تا پایان سال ۲۰۲۷ تهیه کنند. این دو کشور همچنان بیش از ۸۰ درصد نفت خود را از روسیه وارد میکنند. اکنون فقط سه درصد از کل واردات نفت اتحادیه اروپا از روسیه است، درحالیکه این رقم پیش از تنشهای مسکو -کییف حدود ۲۷ درصد بود. براساس اعلام کمیسیون اروپا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا ملزم به ارائه طرحهای ملی برای حذف تدریجی گاز روسیه تا پایان سال ۲۰۲۷ خواهند بود.
اتفاقهای آینده
پیشنهادهای قانونی کمیسیون اروپا که قرار است در ماه ژوئن ارائه شود، به تصویب پارلمان اروپا و اکثریت واجد شرایط کشورهای عضو نیاز دارد. به این معنا که یک یا دو کشور نمیتوانند این طرحها را مسدود کنند.
درصورتیکه ممنوعیت معاملات گاز روسیه تا پایان سال جاری میلادی اعمال شود، کشورهای اتحادیه اروپا و قانونگذاران باید این مذاکرات را سریع دنبال کنند. اثربخشی اقدامهای اتحادیه اروپا به گزینههای قانونی مورد استفاده بستگی دارد که کمیسیون روز سهشنبه آنها را مشخص نکرد. دان یورگنسن، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا گفت: این پیشنهادها به منزله حالت فوقالعاده (یک رویداد غیرقابل پیشبینی که شرکتها میتوانند از آن به عنوان زمینهای برای خروج از قراردادهای گاز استفاده کنند) خواهد بود. اما وکلا هشدار دادهاند در صورت عدم تحریم، کنارهگیری خریداران از قراردادهای گاز با استفاده از حالت فوقالعاده، بدون جریمه مالی یا داوری دشوار خواهد بود.
اتحادیه اروپا در سال گذشته میلادی ۳۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی با خط لوله و ۲۰ میلیارد مترمکعب الانجی از روسیه وارد کرده که دوسوم آن تحت قراردادهای بلندمدت بود و بقیه خریدها بهصورت تکمحموله و بدون قرارداد بوده است.