|

با وقوع جنگ، قیمت برخی اقلام خوراکی در بازار نیمه‌تعطیل صعودی شده است‌

فشار قیمت‌ها در بازار مواد غذایی

جنگ قیمت انواع مواد غذایی و کالاهای ضروری در بازار ایران را به‌طور قابل ملاحظه‌ای صعودی کرده است. این در حالی است که پیش از این گزارش‌های رسمی آماری حاکی از آن بود که تورم برخی از مواد غذایی سه‌رقمی شده‌ و فشار قیمت مواد غذایی سرانه مصرف انواعی از خوراکی‌ها را کاهشی کرده است.

فشار قیمت‌ها در بازار مواد غذایی

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: جنگ قیمت انواع مواد غذایی و کالاهای ضروری در بازار ایران را به‌طور قابل ملاحظه‌ای صعودی کرده است. این در حالی است که پیش از این گزارش‌های رسمی آماری حاکی از آن بود که تورم برخی از مواد غذایی سه‌رقمی شده‌ و فشار قیمت مواد غذایی سرانه مصرف انواعی از خوراکی‌ها را کاهشی  کرده است. 

  

صعود قیمت مواد غذایی در بازار نیمه‌تعطیل

‌جنگ، قیمت انواع کالاهای ضروری را در بازار ایران‌ صعودی کرده است. در حال حاضر قیمت یک کیلوگرم سیب‌زمینی در بازار تهران و برخی شهرهای شمالی تا حدود 200 هزار تومان رسیده است و بهای آن در میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران به کیلویی 60 تا 70 هزار تومان می‌رسد. این در حالی است که بهای یک کیلوگرم سیب‌زمینی ریز در نرخ‌نامه میادین میوه و تره‌بار شهرداری 27 هزار تومان قید شده است. همچنین قیمت یک کاهوی متوسط به 100 تا 130 هزار تومان رسیده است. این در حالی است که در نرخ‌نامه میادین میوه و تره‌بار شهرداری، بهای هر کیلوگرم کاهو 40 هزار تومان درج شده است. قیمت یک کیلوگرم گوجه‌فرنگی بوته‌ای هم در بازار تهران به بیش از صد هزار تومان رسیده است؛ در حالی که در نرخ‌نامه میادین میوه و تره‌بار شهرداری بهای هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی بوته‌ای  56 هزار تومان است.

در سایر بازارها هم قیمت اقلام اساسی رشد درخور توجهی داشته است؛ بهای یک بسته 10‌کیلوگرمی برنج ایرانی در برخی فروشگاه‌های شهر تا شش میلیون تومان رسیده است. این در حالی است که بهای هر کیلوگرم برنج ایرانی قبل از جنگ بین 400 تا 450 هزار تومان بود و قیمت هر کیلوگرم تخم‌مرغ تا 400 هزار تومان صعودی شده است. همچنین قیمت هر کیلوگرم مرغ که تا قبل از جنگ بین 200 تا 250 هزار تومان بود، اکنون تا 400 هزار تومان می‌رسد. بهای یک کیلوگرم پنیر تبریزی در بازار تهران تا یک میلیون تومان صعود داشته است و قیمت یک قوطی ماهی تن که تا پیش از جنگ حدود 90 تا 110 هزار تومان بود، اکنون به 140 تا 160 هزار تومان می‌رسد. همچنین بهای یک بسته آب‌معدنی به 900 هزار تا یک میلیون تومان رسیده است.

این در حالی است که بهای این اقلام در فروشگاه‌های آنلاین که تحت رصد و نظارت شفاف‌تری هستند، تغییرات قابل ملاحظه‌ای نداشته است. اما فروشگاه‌های آنلاین در حال حاضر با ظرفیت محدود فعال هستند و بسیاری از شعب فروشگاهی تعطیل بوده و خدمات ارائه نمی‌دهند.

 نرخ تورم برخی خوراکی‌ها سه‌رقمی شد

‌افزایش قابل ملاحظه قیمت مواد غذایی در شرایط جنگ در حالی است که پیش از این نرخ تورم مواد غذایی خبرساز شده بود. طبق اعلام مرکز آمار، در بهمن امسال، نرخ تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها به شکل درخور توجهی افزایش یافته و ۱۰۵ درصد اعلام شد. بر‌اساس اطلاعات منتشر‌شده از سوی مرکز آمار ایران، در بهمن سال جاری، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور معادل ۶۸.۱ درصد بود (منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است)؛ یعنی خانوارهای کشور به‌طور میانگین ۶۸.۱ درصد بیشتر از بهمن سال قبل (۱۴۰۳)، برای خرید مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه کرده‌اند.

همچنین بر‌اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه در بهمن‌ ۱۴۰۴، در مقایسه با ماه قبل همین سال، حدودا ۸.۱ واحد درصد افزایش داشت که بر‌اساس همین آمار، «روغن‌ها و چربی‌ها» با ۲۰۷.۵ درصد، بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه را به خود اختصاص داده‌اند.

به‌طور کلی، «خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها» نرخ تورم نقطه به نقطه ۱۰۵‌درصدی را در بهمن سال جاری تجربه کردند.

بعد از روغن‌ها و چربی‌ها نیز «نان و غلات» با ۱۴۲ درصد در رتبه دوم و «گوشت قرمز و ماکیان» با ۱۲۰.۵ درصد در رتبه سوم از نظر بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه قرار دارند. در این ماه نرخ تورم نقطه به نقطه «شیر، پنیر و تخم‌مرغ» معادل ۱۰۸.۳ درصد، «گوشت قرمز و سفید» حدودا ۱۱۷ درصد و توم نقطه به نقطه «میوه و خشکبار» نیز حدودا ۱۱۳.۹ درصد اعلام شد. نرخ تورم «خوراکی‌ها» نیز حدودا ۱۰۶.۷ درصد بوده است.

 دولت و اصناف: کمبودی در بازار وجود ندارد

‌فشار تورم در بازار مواد غذایی و کالاهای اساسی در حالی است که دولت و اصناف بارها اعلام کرده‌اند کمبودی در بازار کالاهای اساسی وجود ندارد. در همین زمینه قاسم نوده‌فراهانی، رئیس اتاق اصناف ایران، به ایلنا گفته است:‌ «در برخی موارد قیمت‌هایی که در بازار مطرح می‌شود واقعی نیست و بیشتر جنبه کاذب دارد و نظارت بر بازار و قیمت‌ها به‌طور مستمر انجام می‌شود و دستگاه‌های مسئول در تلاش هستند با کنترل بازار از افزایش‌های غیرمنطقی قیمت جلوگیری کنند‌».

او همچنین درباره میزان ذخایر کالاهای اساسی نیز گفت: ‌«براساس اطلاعات موجود، ذخایر کالاهای اساسی برای چند ماه آینده تأمین شده و برنامه‌ریزی و مدیریت این ذخایر بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است‌».

این مقام صنفی همچنین تأکید کرده است:‌‌ «هر واحد صنفی که بخواهد بیش از ۱۵ روز واحد صنفی خود را تعطیل کند، طبق قانون باید مجوز از اتحادیه مربوطه بگیرد‌».

همچنین گمرک گزارش داده است: «اقدامات و تسهیلات فوری گمرکات برای تسریع در ترخیص کالاها با استقبال واردکنندگان مواجه شده؛ به نحوی که واردات کشور در دو هفته اول اسفندماه به ۲.۲ میلیارد دلار رسیده است‌». بر‌اساس گزارش گمرک، مجموع واردات به کشور در دو هفته اخیر، یک ‌میلیون‌و ۱۷۱ هزار تن به ارزش ۶۶۲ میلیون دلار آن مربوط به پنج روز اخیر (۹ تا ۱۳ اسفند) بوده است که حکایت از روند قابل توجه در ترخیص کالاهای مورد نیاز مردم در شرایط فعلی دارد.

علاوه بر این، دولت برخی اقلام کالایی دیگر مانند میوه و پوشک نوزادان را مشمول کالاهای تحت پوشش کالابرگ کرده است. در مرحله هشتم طرح کالابرگ که از ۱۵ اسفند آغاز شده، محصولات تره‌بار به کالابرگ اضافه شده است.

دولت توضیح داده است:‌ «به دنبال اجرای طرح کالابرگ خانوارها از طریق بیش‌از ۲۶۰ هزار فروشگاه خرد و زنجیره‌ای در سراسر کشور امکان خرید ۱۱ قلم کالا شامل شیر و ماست، پنیر، گوشت قرمز، مرغ، تخم‌مرغ، روغن، برنج، ماکارونی، قند و شکر و حبوبات که هسته اصلی سبد غذایی خانوار را تشکیل می‌دهند، با استفاده از اعتبار کالابرگ‌ خود فراهم شد‌».

پیش از این سخنگوی کارشناسی معاونت رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون در گفت‌وگو با ایسنا خرما، پرتقال، سیب‌زمینی و پیاز را فقط اقلام قابل عرضه در طرح کالابرگ ذکر کرده و گفته بود از پانزدهم اسفند ‌این اقلام نیز عرضه می‌شود و شهروندان می‌توانند با استفاده از اعتبار کالابرگ خود از میادین میوه و تره‌بار یا فروشگاه‌های زنجیره‌ای عرضه‌کننده آنها را  تهیه کنند.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.