|

کمیته بررسی تغییر نظام ارزی دارو تشکیل می‌شود؟

نظام ارزی دارو

مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت ضمن تشریح اقدامات و بررسی‌های انجام‌شده در زمینه تغییر نظام ارزی دارو ‌تأکید کرد: باید توجه کرد که فعلا نمی‌توان زمان خاصی را برای اجرای طرح تغییر نظام ارزی دارو تعیین کرد.

مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت ضمن تشریح اقدامات و بررسی‌های انجام‌شده در زمینه تغییر نظام ارزی دارو ‌تأکید کرد: باید توجه کرد که فعلا نمی‌توان زمان خاصی را برای اجرای طرح تغییر نظام ارزی دارو تعیین کرد. 

دکتر سید‌جواد طبائیان درباره وضعیت فعلی ارز دارو و بحث تغییر نظام ارزی دارو گفت: زمانی که ارز ترجیحی وجود دارد، نرخ داروها و مواد اولیه‌ای که‌ با ارز دولتی چهارهزارو ۲۰۰ تومانی از خارج از کشور وارد می‌شود، ارزان‌تر از تمام کشورهای منطقه است و بر همین اساس یارانه دولت باعث می‌شود این داروها با قیمت تمام‌شده بسیار کم وارد کشور شوند. در این میان از سوی برخی افراد سودجو یا حتی مستقیما برخی شرکت‌های دارویی، بخشی از دارویی که وارد می‌شود، به خارج از کشور به‌خصوص کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، عراق و‌... قاچاق می‌شود. حال گاهی این قاچاق کشف می‌شود و گاهی هم کشف نمی‌شود. در عین حال، افرادی هم هستند که از کشورهای همسایه به شهرهای مرزی ما آمده و دارو می‌خرند. 

بنابراین به‌جای اینکه دارو را از کشور خودشان تهیه کنند، آن را از ایران تهیه کرده و در این موارد، یارانه دارو به‌جای اینکه به مردم ایران برسد، به بیماران سایر کشورها تعلق می‌گیرد.

طرح تغییر نظام ارزی دارو

وی ادامه داد: بر این اساس، مطرح شد یارانه‌ای که به ارز داده می‌شود، مستقیما به مصرف‌کننده داده شود که شامل بیماران و افرادی هستند که از کالاهای اساسی ارزبر دارو و تجهیزات پزشکی استفاده می‌کنند.

 بر این اساس، مطرح شد ارز تک‌نرخی شده و ارز چهارهزارو ۲۰۰ تومانی در دارو هم حذف شود؛ به‌طوری‌که مابه‌التفاوت ارز چهارهزارو ۲۰۰ تومانی تا ارز نیمایی به صورت ریالی به بیمه‌ها پرداخت شود و بیمه سطح پوشش دارو یا تجهیزات پزشکی را افزایش دهد تا جایی که پرداختی مردم تغییری نکند؛ به‌طوری‌که سال گذشته اگر بیماری دارویی را ۱۰ هزار تومان می‌خرید، امسال هم آن را ۱۰ هزار تومان بخرد، اما مابه‌التفاوت این پول را بیمه‌ها به داروخانه یا شرکت واردکننده‌ای که آن دارو را با ارز آزاد وارد کرده، ‌پرداخت کنند.

طبائیان گفت: در این صورت دیگر نرخ واقعی دارو ۱۰ هزار تومان نیست، بلکه ممکن است ۵۰ یا ۶۰ هزار تومان شود و این نرخ با نرخ تمام دنیا و کشورهای همسایه ما برابر شده و دیگر حالت قاچاق معکوس وجود نخواهد داشت.

 در عین حال، یکی دیگر از مزایای تغییر نظام ارزی دارو، حمایت از تولید داخلی و توسعه صنعت داروسازی کشور است. وقتی ارز ترجیحی باشد، شرکت‌ها دائما در انتظار دریافت، تخصیص و تأیید وزارت بهداشت برای ارز ترجیحی هستند و در بانک مرکزی هم مدت‌ها برای تأمین ارز منتظر می‌مانند، در‌حالی‌که اگر این ارز را خودشان به صورت آزاد و نیمایی تأمین‌ کنند، واردات زودتر انجام شده و صنعت داروسازی ما زودتر به نتیجه می‌رسد و تولید داخلی افزایش می‌یابد. این موضوع هم باعث می‌شود با افزایش تولید داخل، فضای رقابتی برای صادرات ایجاد شود. همچنین شفافیت در بخش مالی دارو و درمان بهتر می‌شود. او گفت: کمیته‌های بررسی اجرای این طرح در فروردین ایجاد شد و گروه‌های تخصصی درباره اینکه این فرایندها باید الکترونیکی باشد، قیمت داروها بر اساس نرخ قدیم و جدید باشد، پرداختی بیماران بر اساس نرخ قدیم و جدید استخراج شود، تأمین اعتبار بیمه‌ها انجام شود و... بررسی‌های لازم را انجام می‌دهند.  افرادی هم که تحت پوشش بیمه نبودند، شاید قبلا می‌توانستند داروها را آزاد تهیه کنند، اما اکنون از آنجایی که نرخ‌ها چند برابر می‌شود، بسیاری از افرادی که تحت پوشش بیمه نیستند، به سمت بیمه می‌روند و باید این افراد هم تعیین تکلیف شوند. البته دولت سه دهک درآمدی پایین جامعه را به صورت رایگان بیمه کرده است و در حال حاضر کلیه افرادی که زیر دهک سوم هستند، بیمه سلامت دارند و از خدمات مربوط به بیمه پایه استفاده می‌کنند.

در دو سال اخیر سالانه حدود ۲.۵ تا سه میلیارد دلار ارز ترجیحی برای وزارت بهداشت مصوب شده بود. امسال هم پیش‌بینی می‌شود ارز دارو بین سه تا ۳.۵ میلیارد دلار مورد نیاز باشد.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها