کارت زرد شورا به مدرسهسازی در بوستانها
در حالی که فضای سبز شهری در بسیاری از مناطق تهران بهشدت محدود است، شهرداری تهران از طرح ساخت ۵۶ مدرسه در ۸۷ پلاک شهری خبر داده که بخش قابل توجهی از این اراضی، در دل بوستانها قرار دارد؛ موضوعی که زنگ خطر تازهای برای سرانه فضای سبز شهر به صدا درآورده است. تهران شهری است که نه از مدرسه اشباع است، نه از فضای سبز. حالا قرار است برای جبران یکی، از دیگری کاسته شود. اردیبهشت امسال در نشستی برای تأمین سرانه آموزشی پایتخت، ساخت ۸۰ مدرسه در دستور کار قرار گرفت.


شرق: در حالی که فضای سبز شهری در بسیاری از مناطق تهران بهشدت محدود است، شهرداری تهران از طرح ساخت ۵۶ مدرسه در ۸۷ پلاک شهری خبر داده که بخش قابل توجهی از این اراضی، در دل بوستانها قرار دارد؛ موضوعی که زنگ خطر تازهای برای سرانه فضای سبز شهر به صدا درآورده است. تهران شهری است که نه از مدرسه اشباع است، نه از فضای سبز. حالا قرار است برای جبران یکی، از دیگری کاسته شود. اردیبهشت امسال در نشستی برای تأمین سرانه آموزشی پایتخت، ساخت ۸۰ مدرسه در دستور کار قرار گرفت.
اما اطلاعاتی که به دست رسانهها رسیده، نشان میدهد شهرداری برای اجرای بخشی از این پروژه سراغ فضاهایی رفته که نه خاک آموزشی، بلکه ریشههای درختان را در خود دارند. در حالیکه هنوز صدای اعتراض به حذف مقطعی اطلاعات سفرهای خارجی شهرداری از سامانه شفافیت خاموش نشده، حالا یک تصمیم دیگر از مدیریت شهری موجی از نگرانی بهپا کرده است؛ تصمیمی که با وعده شهردار در جلسه با رئیسجمهور آغاز شد و حالا به بوستانهایی رسیده که قرار است میزبان کلاسهای درس شوند. شهردار تهران در جلسهای با رئیسجمهور، برای ساخت مدرسه در پایتخت داوطلب شده است. بر اساس اطلاعات دریافتی، اردیبهشت امسال جلسهای برای هماندیشی و تبادل نظر درخصوص تأمین سرانه آموزشی در سطح مناطق تهران برگزار شده و در جریان این نشست، ساخت ۸۰ مدرسه در دستور کار قرار گرفته است. طبق جزئیات منتشرشده، حدود ۸۷ پلاک در پنج منطقه تهران برای ساخت این مدارس تعیین شده که قرار است در آنها ۵۶ مدرسه ساخته شود. مساحت مجموع این اراضی بالغ بر ۳۰۵ هکتار است؛ اما بخش قابل توجهی از این پلاکها، حدود ۵۸ مورد، در پهنههای جی ۱۱۱ و جی ۱۱۲ قرار دارند. به زبان ساده یعنی زمینهایی که کاربریشان فضای سبز عمومی تعریف شده است.
از جمله بوستانهایی که در این طرح هدفگذاری شدهاند، میتوان به گلسار، صالحان، بهاران و... اشاره کرد. بزرگترین پلاک نیز در منطقه ۱۸ و بوستان قائم قرار دارد؛ بوستانی ۵۰ هکتاری که قرار است سه مدرسه در آن ساخته شود. این در حالی است که سرانه فضای سبز در منطقه ۱۸ در سال ۱۴۰۲ تنها ۵.۵ مترمربع برآورد شده و از جمله مناطق کمبرخوردار در این حوزه به شمار میرود. در واکنش به این موضوع، ناصر امانی در تذکری پیش از دستور در جلسه شورا با اشاره به اظهارات شهردار تهران درباره مشارکت در ساخت مدارس گفت: «گلایه مردم از فرسودگی و کمبود فضای آموزشی در محلات کمبرخوردار قابل درک است، اما نگرانی من از ساخت مدرسه در بوستانهاست.
این سخن بهنظرم سهوی بوده، چون اگر ساخت مدرسه در فضای سبز باب شود، دیگر متوقفکردنی نیست». وی با تأکید بر ضعف جدی تهران در سرانه فضای سبز افزود: «در شرایطی که آفتزدگی درختان هم به معضل تبدیل شده، مدرسهسازی در بوستانها دو ایراد اساسی دارد؛ نخست آنکه طرح تفصیلی تهران را تغییر میدهد و دوم اینکه ارائه زمین برای ساخت مدرسه نیازمند مصوبه شورای شهر است». امانی با اشاره به جلسهای در استانداری درباره همین موضوع گفت: «متأسفانه شورای شهر به این جلسه دعوت نشده است، اما تأکید دارم که هرگونه مصوبه باید در چارچوب قوانین شهری باشد. ما قطعا با ساخت مدرسه در هر جایی غیر از بوستانها موافقیم». مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز در همین رابطه اظهار کرد: «با ساخت مدرسه موافقیم، اما آموزش و پرورش هم امکانات و زمین دارد.
به آقای زاکانی گفتم که ساخت مدرسه در فضای سبز قابل قبول نیست. حتی اگر در آن محدوده درختی نباشد، اصولا ساختوساز در فضای سبز ممنوع است». وی افزود: «شورا و شهرداری میتوانند در همکاری با آموزش و پرورش راهحلهای جایگزین بیابند، اما نباید به قیمت کاهش فضای سبز شهری باشد». در حالی که تهران با کمبود فضای سبز روبهروست، ساخت مدرسه در این فضاها نگرانیهایی جدی درباره حفظ محیط زیست شهری و کیفیت زندگی شهروندان ایجاد کرده است. حال باید دید مسئولان چگونه میتوانند میان نیاز به توسعه آموزشی و حفظ فضای سبز تعادل برقرار کنند.