تغییر لحن آلمان در قبال اسرائیل
صدراعظم آلمان در شدیدترین انتقاد خود از اسرائیل تاکنون، حملات هوایی گسترده اسرائیل به غزه را سرزنش کرد. او گفت این حملات دیگر با هدف مبارزه با حماس توجیهپذیر نیستند و «دیگر قابل درک» نمیمانند. این اظهارات فردریش مرتس در جریان یک کنفرانس خبری در شهر تورکو فنلاند مطرح شد و نشاندهنده تغییری معنادار در نگاه عمومی و همچنین آمادگی فزاینده سیاستمداران ارشد آلمانی برای نقد رفتار اسرائیل پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس است.


شرق: صدراعظم آلمان در شدیدترین انتقاد خود از اسرائیل تاکنون، حملات هوایی گسترده اسرائیل به غزه را سرزنش کرد. او گفت این حملات دیگر با هدف مبارزه با حماس توجیهپذیر نیستند و «دیگر قابل درک» نمیمانند. این اظهارات فردریش مرتس در جریان یک کنفرانس خبری در شهر تورکو فنلاند مطرح شد و نشاندهنده تغییری معنادار در نگاه عمومی و همچنین آمادگی فزاینده سیاستمداران ارشد آلمانی برای نقد رفتار اسرائیل پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس است.
یوهان وادفول، وزیر خارجه مرتس نیز انتقادهایی همسو با او ابراز کرد و حزب سوسیالدموکرات، شریک جوان ائتلاف حاکم، خواستار توقف صادرات تسلیحات به اسرائیل شد تا آلمان در جنایات جنگی احتمالی شریک نشود. این تغییر لحن، هرچند هنوز به معنای قطع کامل روابط نیست، اما در کشوری که به دلیل تاریخ هولوکاست نازیها سیاست «مسئولیت ویژه» در قبال اسرائیل را دنبال میکند، از اهمیتی ویژه برخوردار است.
آلمان، در کنار ایالات متحده، سالها یکی از پشتیبانان اصلی اسرائیل بوده، اما سخنان مرتس در زمانی بیان میشود که اتحادیه اروپا در حال بازنگری سیاستهای خود در قبال اسرائیل است و کشورهایی مانند بریتانیا، فرانسه و کانادا نیز تهدید به «اقدامات عملی» در مورد وضعیت غزه کردهاند. مرتس در فنلاند گفت: «حملات نظامی گسترده اسرائیل در نوار غزه دیگر برای من منطقی ندارد. اینکه چگونه این حملات به هدف مقابله با تروریسم کمک میکنند... به همین دلیل، من این را بسیار بسیار انتقادی میبینم».
او ادامه داد: «من از اولین کسانی نبودم که این را گفتند، اما به نظرم حالا وقت آن رسیده که علنا بگویم آنچه در حال حاضر در جریان است، دیگر قابل درک نیست». این سخنان از آن جهت قابل اهمیت هستند که مرتس در فوریه گذشته با وعده میزبانی از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در خاک آلمان - علیرغم صدور حکم بازداشت او توسط دیوان کیفری بینالمللی (ICC) - به پیروزی در انتخابات دست یافت.
در دفتر صدراعظمی مرتس، تصویری از ساحل زیکیم نصب شده است؛ همانجایی که جنگجویان حماس در حمله سال ۲۰۲۳ با قایق به آنجا رسیدند و حدود هزار و 200 نفر را کشتند. او قصد دارد این هفته با نتانیاهو گفتوگو کند، در حالی که حملات اخیر به غزه دهها کشته بر جای گذاشته و جمعیت دو میلیونی این منطقه در آستانه قحطی قرار دارد. مرتس به پرسشی درباره صادرات تسلیحات آلمان به اسرائیل پاسخی نداد و یک مقام دولتی در جلسهای اعلام کرد که این موضوع در حیطه شورای امنیت آلمان به ریاست مرتس بررسی میشود. ران پروسور، سفیر اسرائیل در برلین، نگرانیهای آلمان را پذیرفت، اما تعهدی نداد. او گفت: «وقتی فردریش مرتس این انتقاد را از اسرائیل مطرح میکند، ما با دقت گوش میدهیم، چون او دوست ماست».
اظهارات مرتس در پی موجی رو به رشد از مخالفتها با اقدامات اسرائیل بیان میشود. نظرسنجی Civey که این هفته در روزنامه تاگساشپیگل منتشر شد، نشان داد ۵۱ درصد آلمانیها با صادرات تسلیحات به اسرائیل مخالفاند. در سطحی گستردهتر، بر اساس نظرسنجی بنیاد برتلزمن در ماه می، در حالی که ۶۰ درصد اسرائیلیها نظر مثبتی به آلمان دارند، تنها ۳۶ درصد آلمانیها به اسرائیل نگاه مثبت دارند و ۳۸ درصد نظرشان منفی است.