پایتخت در محاصره بحرانها؛
از درختان رو به زوال تا موشهای غولپیکر
بحران محیط زیست شهری در تهران دیگر فقط دغدغهای برای فعالان محیط زیست نیست؛ حالا اعضای شورای شهر هم زنگ خطر را به صدا درآوردهاند. از خشکسالی فضای سبز گرفته تا جولان موشهای عظیمالجثه، شهروندان تهران با مجموعهای از چالشهای رو به گسترش مواجهاند. سوده نجفی، رئیس کمیته شورای شهر تهران، روز گذشته در تذکری هشدارآمیز، تصویری نگرانکننده از وضعیت فضای سبز پایتخت ارائه کرد. او با اشاره به وضعیت تأسفبار فضای سبز در میدان آزادی گفت: «حال فضای سبز و درختان شهر تهران خوب نیست». این جمله کوتاه، در دل خود بحرانی عمیق را پنهان دارد. او با استناد به تصاویر منتشرشده از وضعیت میدان آزادی، از خشکشدن چمنها و قطع سه اصله درخت در این منطقه خبر داد و افزود: «آفت و بیماری این درختان تنها دلیل قطع آنها نبوده، بلکه نبود اقدامات پیشگیرانه از سوی شهرداری نیز نقش مهمی داشته است».


شرق: بحران محیط زیست شهری در تهران دیگر فقط دغدغهای برای فعالان محیط زیست نیست؛ حالا اعضای شورای شهر هم زنگ خطر را به صدا درآوردهاند. از خشکسالی فضای سبز گرفته تا جولان موشهای عظیمالجثه، شهروندان تهران با مجموعهای از چالشهای رو به گسترش مواجهاند. سوده نجفی، رئیس کمیته شورای شهر تهران، روز گذشته در تذکری هشدارآمیز، تصویری نگرانکننده از وضعیت فضای سبز پایتخت ارائه کرد. او با اشاره به وضعیت تأسفبار فضای سبز در میدان آزادی گفت: «حال فضای سبز و درختان شهر تهران خوب نیست». این جمله کوتاه، در دل خود بحرانی عمیق را پنهان دارد. او با استناد به تصاویر منتشرشده از وضعیت میدان آزادی، از خشکشدن چمنها و قطع سه اصله درخت در این منطقه خبر داد و افزود: «آفت و بیماری این درختان تنها دلیل قطع آنها نبوده، بلکه نبود اقدامات پیشگیرانه از سوی شهرداری نیز نقش مهمی داشته است».
شهرداری منطقه ۹ اعلام کرده قطع درختان در راستای حفظ جان و مال شهروندان انجام شده، اما سؤال اینجاست که چرا پیش از رسیدن به این نقطه بحرانی، تدبیری اندیشیده نشده بود؟ نجفی با تأکید بر اینکه مشکل فقط به درختها محدود نمیشود، افزود: «خشکشدن چمنها نشانهای از ضعف ساختاری در نگهداری فضای سبز شهری است». او از شهرداری خواست با توجه به تغییرات اقلیمی، کمآبی و افزایش دما، در سیاستهای فعلی خود تجدیدنظر کند. به گفته او، «برنامههای فعلی شهرداری در حفظ فضای سبز با محدودیت منابع، به بنبست رسیدهاند». نجفی سخنان خود، به اهمیت نمادین میدان آزادی اشاره کرد؛ بنایی که برای بسیاری در جهان، مترادف با تهران است. او با لحنی نگران گفت: «میدان آزادی تنها یک میدان نیست، بلکه نماد ملی ماست. رسیدگی به آن باید در اولویت شهرداری باشد». ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران هم با انتقاد از باقیماندن کارخانه دخانیات در منطقه ۱۱ تهران، گفت: «این کارخانه نیمهفعال حالا به مانعی جدی برای توسعه شهری تبدیل شده است».
او افزود: «سالهاست که وعده انتقال این کارخانه داده شده و حتی محل جایگزین هم در شهرهای اطراف ساخته شده، اما اقدام نهایی انجام نشده است». این بنای صنعتی، حالا نهتنها تولید خاصی ندارد، بلکه به منبع آلودگی صوتی و هوا و معضلی برای ترافیک محله بدل شده است. امانی به بحران موشهای تهران هم پرداخت. او گفت: «مردم میگویند موشها اندازه گربه شدهاند. حتی گربهها هم جرئت مقابله با آنها را ندارند». این جمله طنزآلود و در عین حال تلخ، واقعیتی تکاندهنده از پایتخت را آشکار میکند؛ فقدان یک سیستم کارآمد برای کنترل جوندگان در شهری که روزانه میلیونها نفر در آن زندگی میکنند. او با انتقاد از بیعملی شهرداری در مهار این بحران گفت: «در دنیا روشهای آزمودهشدهای برای مهار جمعیت موش وجود دارد. چرا از شرکتهای دانشبنیان استفاده نمیشود؟ چرا سفرهای خارجی مسئولان هیچ دستاوردی برای این مسائل عینی ندارد؟».