برلین برگزاری گفتوگوهای ایرانی - اروپایی در روز جمعه را تایید کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان با تایید برگزاری مذاکرات روز جمعه ایران و تروئیکای اروپا گفت که این مذاکرات در سطح کارشناسی برگزار میشود.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان با تایید برگزاری مذاکرات روز جمعه ایران و تروئیکای اروپا گفت که این مذاکرات در سطح کارشناسی برگزار میشود.
در پی تایید زمان برگزاری مذاکرات ایران و تروئیکای اروپا(آلمان، فرانسه و انگلیس) جمعه آتی(۳ مرداد) در استانبول از سوی وزارت امور خارجه ایران، «مارتین گیس» سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در پاسخ به این سوال که این کشور چه انتظاری از این مذاکرات دارد و چه کسی را به نمایندگی به استانبول میفرستد، گفت «این مذاکرات در سطح کارشناسی برگزار میشود.»
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز دوشنبه در نشست خبری اعلام کرد: نشست ایران و تروئیکای اروپایی در سطح معاونان وزارت خارجه روز جمعه در استانبول برگزار میشود.
او افزود: در این نشست معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور دارد.
بقائی همچنین گفت: موضوع گفتوگوهای روز جمعه روشن است، رفع تحریمها و مباحث مربوط به برنامه هستهای ایران حتماً به صورت جدی در این جلسه مطرح خواهد شد و ما مطالبات خود را بیان میکنیم.
در ادامه گفت: کشورهای اروپایی در جریان حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران و تاسیسات هستهای کشورمان نه تنها این حملات را محکوم نکردند، بلکه از آن حمایت کردند و آنها باید در برابر این نوع موضعگیریهای خود پاسخگو باشند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در ادامه گفت: ایران هیچ گاه نباید به سلاحی اتمی دست پیدا کند. بنابراین، آلمان، فرانسه و انگلیس به همکاریهای فشرده در زمینه دستیابی به یک راهکار دیپلماتیک بادوام و قابل راستیآزمایی برای برنامه هستهای ایران ادامه میدهند. این روند با آمریکا نیز هماهنگ شده است.
تاکید آلمان بر لزوم دست نیافتن ایران به سلاحی اتمی در حالی است که مقامهای ایرانی بارها تاکید کردهاند تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد و علاوه بر این، آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا پیش از بمباران تاسیسات اتمی ایران توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی با ادعای وجود اهداف نظامی در آن، هیچ گاه انحراف ایران از فعالیتهای صلحآمیز را تایید نکرده بود. برنامه هستهای ایران تحت یکی از سختگیرانهترین برنامههای نظارت و راستیآزمایی آژانس قرار داشته است.
مارتین گیس با نادیده گرفتن این امر مسلم که کشورهای اروپایی توافق هستهای فاقد مبنای حقوقی واخلاقی برای فعالسازی «سازوکار ماشه» علیه ایران هستند، باری دیگر تهدید به این اقدام ضدایرانی کرده و گفت: مشخص است که اگر هیچ راهکاری تا پایان اوت حاصل نشود، «اسنپبک»(سازوکار ماشه) یکی از از گزینههای تروئیکای اروپا خواهد بود.
پیشتر، «ژان نوئل بارو» به بازه زمانی حدودا یک ماهه تا پایان ماه اوت برای رسیدن به توافقی در زمینه مسئله هستهای ایران اشاره کرده و گفته بود تروئیکای اروپا اقدام به فعالسازی این سازوکار در شورای امنیت سازمان ملل خواهند کرد.
تشدید ایرانستیزی تروئیکای اروپا در میانه تجاوزگری آمریکا و رژیم صهیونیستی
در ماههای اخیر، تهدیدات کشورهای اروپایی، بهخصوص سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان علیه ایران شدت بیسابقهای پیدا کرده است. این کشورها در حالی خود را برخوردار از حق بهکار بستن یکی از تدابیر جبرانی توافق هستهای، یعنی مکانیسم ماشه میدانند که خود که هرگز به تعهداتشان در توافق هستهای مبنی بر عادیسازی روابط تجاری با ایران، بهویژه پس از خروج آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ و بازگردانی تحریمهای آن علیه ایران عمل نکردهاند.
این سه کشور دیگر رویکرد ضدایرانی خود را پشت لفاظیهای سیاسی مخفی نمیکنند و آشکارا ضمن حمایت از حملات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه تمامیت ارضی ایران، این کشور را با مکانیسم ماشه تهدید میکنند.
تهدید کشورهای اروپایی به فعالسازی مکانیسم ماشه، یعنی بازگشت تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران. در حالی که بسیاری از تحلیلگران معتقدند مبنای حقوقی این اقدام نهتنها سست، بلکه فاقد مشروعیت است، برخی تحرکات فنی و دیپلماتیک نیز در جریان است که میتواند آینده مناسبات ایران و اروپا را دگرگون کند.
مکانیسم ماشه یا «Snapback Mechanism» سازوکاری مندرج در بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام و بندهای ۱۱، ۱۲ و ۱۳ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مصوب سال ۱۳۹۴ است که اجازه میدهد در صورت «نقض اساسی» تعهدات برجام از سوی ایران، یکی از اعضای گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه یا چین)، سازوکاری را فعال کند که بدون نیاز به رایگیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمام تحریمهای پیش از برجام سازمان ملل علیه ایران بهطور خودکار بازگردد.
واکنش ایران
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در نامهای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، رئیس شورای امنیت، کایا کالاس نماینده عالی اتحادیه اروپا، و اعضای شورای امنیت سازمان مل، دلایل خود را تشریح کردم که چرا سه کشور اروپایی از هیچگونه مشروعیت حقوقی، سیاسی و اخلاقی برای فعالسازی سازوکارهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت (مصوب ۲۰۱۵) برخوردار نیستن
وی افزود: سه کشور اروپایی (E۳) با اقدامات و اظهارات خود — از جمله حمایت سیاسی و مادی از تجاوز نظامی غیرقانونی و غیرموجه اخیر رژیم اسرائیل و ایالات متحده؛ نقض اصول بنیادین برجام؛ و همچنین قصور مستمر و طولانیمدت در عمل به تعهداتشان — عملاً جایگاه خود را بهعنوان «شرکتکننده» در برجام از دست دادهاند. از اینرو، هرگونه تلاش آنان برای احیای قطعنامههای لغوشده شورای امنیت، بیاعتبار و از نظر حقوقی باطل است.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: ایران در واکنش به خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام، ابتدا تمامی سازوکارهای حلوفصل اختلافات مندرج در توافق را بهطور کامل طی کرد و سپس بهتدریج، اقدامات جبرانی خود را مطابق با بند ۳۶ برجام آغاز نمود. در این مسیر، ایران تلاشهای گستردهای انجام داد تا سایر اعضای باقیمانده در توافق را متقاعد به بازگشت به تعهداتشان کند. با این حال، سه کشور اروپایی (E۳) نهتنها به تعهدات خود پایبند نماندند، بلکه بهطور فعال در اجرای سیاست موسوم به «فشار حداکثری» آمریکا مشارکت کردند و اخیراً نیز در تجاوز نظامی علیه مردم ما نقش داشتهاند. بازیگرانی با چنین سابقهای، هرگز نمیتوانند ادعای «حُسن نیت» داشته باشند.
وی با بیان این که سه کشور اروپایی نمیتوانند و نباید اجازه یابند با سوءاستفاده از قطعنامهای که خود به آن پایبند نبودهاند، اعتبار شورای امنیت سازمان ملل را زیر سوال ببرند، اظهار کرد: آنها باید به همان توصیهای عمل کنند که خود در نامه ۲۰ اوت ۲۰۲۰ به ایالات متحده ارائه کردند: اینکه باید از هر اقدامی که موجب تعمیق شکافها در شورای امنیت شود یا تأثیر منفی جدی بر عملکرد آن داشته باشد، خودداری کنند.
آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.