جوانی جمعیت زیر سایه کمبودها امکانپذیر نیست
در حوزه بهداشت و درمان، همین الان هم با کمبود بیمارستانهای تخصصی کودکان در کل کشور مواجه هستیم. از سوی دیگر کمبود پزشک متخصص کودکان - یکی از معضلاتی است که سالها در مورد آن بحث شده - و از همه مهمتر افزایش هزینههای درمان که بسیاری از خانوادهها را زمینگیر کرده همه و همه نشان میدهد زیرساخت حیاتی بهداشت و درمان برای افزایش جمعیت نه تنها فراهم نیست که حتی پاسخگوی نیاز همین جمعیت کنونی کشور هم نبوده است.

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛ هفته ملی جمعیت فرصتی بود تا بسیاری از مسئولان طرحها و برنامههایی را که برای جوانی جمعیت کشور در دستور کار دارند اعلام کنند اما در این بین هیچ کدام از آنها به بهبود زیرساختهایی که برای انجام این مهم ضروری است، اشارهای نکردند. یکی از زیرساختهای ضروری برای جوانی جمعیت که باید بیش از هر زمان دیگری مورد توجه و ترمیم قرار بگیرد، حوزه بهداشت و درمان است.
در حال حاضر کمبودها و نقصهای بسیاری در این حوزه وجود دارد، از گرانی هزینههای دارو و درمان گرفته تا فرسودگی تجهیزات بیمارستانی، از کمبود پرستار و دکتر تا مشکلات مالی در بیمارستانهای دولتی. تمام این موارد دست به دست هم دادهاند تا وضعیت حوزه حیاتی بهداشت و درمان کشور در شرایط بدی قرار بگیرد و بر خلاف وعدهها و شعارهای مسئولان، مردم نسبت به خدماتی که در این حوزه دریافت میکنند رضایت حداقلی هم نداشته باشند.
مساله اینجاست که وقتی مسئولان تنها رویکردشان برای جوانی جمعیت در نظرگرفتن مشوقهایی از جمله وام فرزندآوری و… است و هیچ توجهی به ساختار جامعه و فراهم بودن شرایط برای افزایش جمعیت ندارند، نه تنها این مهم امکان اجرا پیدا نمیکند که باعث بروز مشکلاتی شدیدتر نیز میشود.
در حوزه بهداشت و درمان، همین الان هم با کمبود بیمارستانهای تخصصی کودکان در کل کشور مواجه هستیم. از سوی دیگر کمبود پزشک متخصص کودکان – یکی از معضلاتی است که سالها در مورد آن بحث شده – و از همه مهمتر افزایش هزینههای درمان که بسیاری از خانوادهها را زمینگیر کرده همه و همه نشان میدهد زیرساخت حیاتی بهداشت و درمان برای افزایش جمعیت نه تنها فراهم نیست که حتی پاسخگوی نیاز همین جمعیت کنونی کشور هم نبوده است.
وعدههایی که اجرایی نمیشوند
فاطمه مرادی، کارشناس پرستاری در این باره به تجارتنیوز میگوید: مساله این است که ما هر بار به مشکلات حوزه پرستاری اشاره میکنیم با انبوهی از وعدههای اجرایی نشده مواجه میشویم که مسئولان فقط آن را تکرار میکنند. از سال گذشته و بار روی کار آمدن دولت چهاردهم باز هم این وعدهها به پرستاران داده شده اما آنچه امروز ما شاهد آن هستیم اجرایی نشدن تمام وعدههایی است که داده شده است.
او میافزاید: در مورد مساله استخدام 15 هزار پرستار که وزارت بهداشت و درمان وعده آن را داده بود اما اجرایی نشده، موضوع مهم جان بیماران است. این تعلل بیش از همه جان بیماران را به خطر میاندازد. کمبود پرستار میتواند به قیمت جان یک بیمار تمام شود همانطور که ما بارها و بارها شاهد بروز چنین اتفاقاتی بودهایم اما مسئولان بیمارستان به راحتی توانستهاند از زیر بار این مسئولیت شانه خالی کنند.
این کارشناس پرستاری در پاسخ به این سوال که آیا شرایط بیمارستانها و مراکز درمانی کشور برای افزایش جمعیت فراهم است، اظهار میدارد: قطعا خیر! اینکه مسئولان تلاش دارند به هر نحوی که شده مردم را به فرزندآوری تشویق کنند اما هیچ تلاشی در راستای بهبود وضعیت و فراهم آوردن زیر ساختهای مرتبط با این موضوع ندارند میتواند در آیندهای نه چندان دور مساله را به بحران تبدیل کند.
سلامت جمعیت را نباید قربانی جوانی جمعیت کنیم
علیرضا مشتاق، پزشک عمومی نیز در اینباره به تجارتنیوز میگوید: مساله افزایش جمعیت یک معضل ملی به حساب میآید اما سوال اینجاست که آیا واقعا تنها با پرداخت وام و مشوقهایی از این دست میتوانیم امیدوار باشیم که جمعیت ما افزایش پیدا کرده و خطر کهنسالی جمعیت از سر کشور کنار برود؟
او میافزاید: مساله اینجاست که سلامت جمعیت را نباید قربانی جوانی جمعیت کنیم. اگر فرزندآوری هم در جامعه رخ بدهد و افراد برای جوانی جمعیت تلاش کنند حفظ جان نوزادانی که به دنیا میآیند و احیانا ممکن است به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشند بر عهده چه کسی خواهد بود؟ به بیان واضحتر ما چند بیمارستان تخصصی برای نوزادان و چند پزشک متخصص اطفال در کل کشور داریم؟
این پزشک عمومی اظهار میدارد: مسئولان قبل از هر چیز باید پاسخی برای این پرسشها داشته باشند. تنها مساله فرزندآوری را در بوق و کرنا کردن نمیتواند به جوانی جمعیت بیانجامد. وقتی بر اساس همین تصمیمات عجولانه حتی غربالگری را از فرآیند فرزندآوری حذف میکنند و اصلا به هشدارهایی که متخصصان برای تولد نوزادان با نواقص متعدد میدهند توجهی ندارند، نشان میدهد که هیچ برنامه جامع و دقیقی برای حل معضل پیری جمعیت در کشور ما وجود ندارد.
مشتاق ادامه میدهد: همین الان در بسیاری از شهرهای کشور هیچ بیمارستان تخصصی برای کودکان وجود ندارد و گواه آن هم شلوغی بیمارستانهایی مانند مفید و… در تهران است که مجبورند بار بیماران تمام شهرها و استانها را به دوش بکشند. در این شرایط ما چطور میتوانیم انتظار داشته باشیم که فقط با فرزندآوری میتوان مشکل جمعیت را حل و فصل کرد.