|

فرسودگی گسترده فاضلاب در قم؛ بحران خاموش زیر زمین

مدیرعامل آبفای قم با بیان اینکه بیش از ۲۴۰ کیلومتر از شبکه فاضلاب شهری قم فرسوده است، افزود: تاکنون اعتبارات مشخصی برای نوسازی این خطوط در نظر گرفته نشده است.

فرسودگی گسترده فاضلاب در قم؛ بحران خاموش زیر زمین

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ مهدی نظرزاده مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم بعداز ظهر پنجشنبه در جریان بازدید اعضای کمیسیون داخلی و امور شوراهای مجلس شورای اسلامی از، تصفیه‌خانه فاضلاب این شهر، نسبت به چالش‌های جدی موجود در زمینه جمع‌آوری و دفع بهداشتی فاضلاب در قم هشدار داد و تصریح کرد: وضعیت موجود در صورت تداوم، می‌تواند روند توسعه شهری را در آینده‌ای نزدیک با بحران مواجه سازد.

وی با بیان اینکه بیش از ۲۴۰ کیلومتر از شبکه فاضلاب شهری قم فرسوده است، افزود: متأسفانه تاکنون اعتبارات مشخصی برای نوسازی این خطوط در نظر گرفته نشده و این مسئله، پایداری خدمات فاضلاب را با تهدید جدی روبه‌رو کرده است.

نظرزاده همچنین با اشاره به تکمیل ظرفیت خطوط انتقال و تصفیه‌خانه‌های موجود، ادامه داد: با توجه به پیش‌بینی جمعیتی ۱.۶ میلیون نفر برای افق ۱۴۱۵، ایجاد بیش از هزار کیلومتر شبکه جدید و تأمین ظرفیت تصفیه روزانه ۲۵۰ هزار مترمکعب ضروری است؛ در حالی که حتی تأمین منابع مالی برای پروژه‌های جاری نظیر تصفیه‌خانه پردیسان نیز با مشکل روبه‌رو است.

به گفته وی، احداث خط انتقال ۲۱ کیلومتری و راه‌اندازی تصفیه‌خانه پردیسان با ظرفیت ۵۵ هزار مترمکعب در روز، به اعتباری بالغ بر ۲۳ هزار میلیارد ریال نیاز دارد.

وی افزود: تحقق این پروژه‌ها بدون مشارکت بخش خصوصی و تخصیص اعتبارات عمرانی پایدار ممکن نخواهد بود و هرگونه تعلل در این زمینه، تبعات سنگینی به دنبال خواهد داشت.

مدیرعامل آبفای قم در ادامه با انتقاد از ناهماهنگی‌ها در توسعه شهری گفت: مناطق الحاقی جدید مانند زعفرانیه و قمرود شمالی بدون لحاظ زیرساخت‌های فاضلاب به بافت شهری افزوده شده‌اند، در حالی که زیرساخت فعلی پاسخگوی نیاز موجود نیز نیست.

وی خواستار همکاری بیشتر شهرداری و شورای اسلامی شهر در صدور مجوزهای حفاری و ارائه معافیت‌های لازم برای اصلاح شبکه فاضلاب شد و تأکید کرد: اگر امروز برای ارتقای زیرساخت‌های فاضلاب قم اقدام نکنیم، فردا باید چندین برابر هزینه کنیم و با بحران‌های اجتماعی و تهدیدهای جدی بهداشتی روبه‌رو شویم.

نظرزاده با اشاره به لزوم بهره‌برداری بهینه از پساب تولیدی تصفیه‌خانه‌ها، خاطرنشان کرد: از مجموع ۱۸ میلیون مترمکعب پساب قابل واگذاری، در حال حاضر کمتر از ۵ میلیون مترمکعب مصرف می‌شود و به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، ظرفیت‌های بالقوه برای استفاده در حوزه فضای سبز، صنعت و کشاورزی بلااستفاده مانده است.

 

 

منبع: مهر