سایه ترامپ بر انتخابات استرالیا
آلبانیزی پیروز شد
درحالیکه اقدامات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بازارهای جهانی را متلاطم و امور بینالملل را دگرگون کرده است، آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا، روز شنبه توانست بار دیگر در انتخابات استرالیا پیروز شود و قدرت را حفظ کند. او تازهترین رهبر چپگرایی است که در چنین شرایطی، یک بازگشت پیروزمندانه را به نام خود ثبت میکند.


شرق: درحالیکه اقدامات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بازارهای جهانی را متلاطم و امور بینالملل را دگرگون کرده است، آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا، روز شنبه توانست بار دیگر در انتخابات استرالیا پیروز شود و قدرت را حفظ کند. او تازهترین رهبر چپگرایی است که در چنین شرایطی، یک بازگشت پیروزمندانه را به نام خود ثبت میکند.
براساس آخرین آمار اعلامشده از سوی شرکت پخش استرالیا (ABC)، حزب کارگر به رهبری آلبانیزی موفق به کسب دستکم ۷۷ کرسی در مجلس نمایندگان این کشور شده است؛ مجلسی که دولت در آن شکل میگیرد. این پیروزی به معنای شکست ائتلاف محافظهکار شامل احزاب لیبرال و ملیگراست که پیشبینی میشود حداقل ۳۳ کرسی به دست آورده باشند. بااینحال، شمارش آرا همچنان ادامه داشت و رقابت در بسیاری از حوزهها آنقدر نزدیک بود که احتمال میرفت حزب آلبانیزی نتواند به اکثریت مطلق در پارلمان ۱۵۰عضوی دست یابد. در این صورت، حزب کارگر برای تشکیل دولت نیازمند همکاری با احزاب کوچکتر و نمایندگان مستقل خواهد بود.
این انتخابات، جدیدترین تصویر از واکنش رأیدهندگان به نظم در حال تغییر جهانی است؛ نظمی که تحت تأثیر سیاستهای ترامپ، از جمله اعمال تعرفه بر کشورها، چرخش به سمت روسیه و استفاده از لفاظیهای تند علیه متحدان سنتی واشنگتن، شکل گرفته است. نظرسنجیها نشان میدهد از زمان روی کار آمدن ترامپ، نگاه رأیدهندگان در استرالیا، کانادا و بریتانیا به واشنگتن نامطلوبتر شده است.
پیشتر در هفته گذشته کاناداییها برای چهارمین دوره متوالی به حزب لیبرالِ چپگرا رأی دادند؛ هرچند این حزب در ابتدای سال در نظرسنجیها وضعیت خوبی نداشت. کاناداییها از رویکرد قاطع مارک کارنی، نخستوزیر و رئیس سابق بانک مرکزی، استقبال کردند و در مقابل از نامزد محافظهکار، پیر پالیور که بیش از حد شبیه به ترامپ تلقی میشد، فاصله گرفتند.
پویایی مشابهی در استرالیا نیز مشاهده شد. آلبانیزی در ابتدای سال در نظرسنجیها عقب بود -هرچند با اختلافی کمتر از لیبرالهای کانادا- اما با نزدیکشدن به روز انتخابات، ورق برگشت و نظرسنجیها پیشتازی آلبانیزی را نشان دادند. بخش عمدهای از کارزارهای انتخاباتی بر بهترین راهکارها برای مقابله با هزینههای بالای زندگی، تورم و مسکن مقرونبهصرفه متمرکز بود. بااینحال، آلبانیزی و رقیب اصلی محافظهکارش، پیتر داتون، بارها بر سر اینکه کدامیک بهتر میتواند با ترامپ مذاکره کند، با یکدیگر جدال کردند. آلبانیزی دولت خود را تیمی باثبات توصیف میکرد که در صورت لزوم، قاطعانه عمل میکند ولی واکنشهای افراطی نشان نمیدهد. در مقابل، داتون استدلال میکرد که حزب او در دور قبلی حضورش در قدرت، موفق به گرفتن معافیت تعرفهای از ترامپ شده و آلبانیزی در این زمینه به اندازه کافی تلاش نکرده است.
زاره قازاریان، رئیس بخش علوم سیاسی دانشگاه موناش، کمی پیش از رأیگیری روز شنبه گفت: «معمولا سیاست خارجی در انتخابات استرالیا به این اندازه برجسته نبوده است». او افزود در این دوران بیثباتی اقتصادی، «صحبت از حفظ وضع موجود، طنینانداز شده است». پیتر داتون، افسر سابق پلیس و وزیر دفاع پیشین، در طول کارزار انتخاباتی خود میان اتخاذ سیاستهایی با رنگ و بوی ترامپی و فاصلهگرفتن از لفاظیهای به سبک ترامپ، در نوسان بود.
او از پیشنهادهایی مانند پایاندادن به دورکاری و کاهش شدید نیروی کار دولتی (دو طرحی که ترامپ در آمریکا از آنها حمایت کرده) عقبنشینی کرد یا توضیحاتی برای تعدیل آنها ارائه داد. اما در اواخر کمپین، به مسائل مرتبط با جنگ فرهنگی متمایل شد و اعلام کرد با گنجاندن آیینهای قدردانی از سرزمینهای بومیان در مراسم سالانه بزرگداشت کشتهشدگان جنگی استرالیا مخالف است. او همچنین از برنامههایی برای افزایش بیشتر هزینههای نظامی استرالیا رونمایی کرد و خود را با خواسته ترامپ مبنی بر اینکه متحدان آمریکا باید هزینه بیشتری برای ارتش خود بپردازند، همسو نشان داد.
اما به نظر میرسد این استراتژی در کشوری که ترامپ محبوبیت بسیار کمی دارد، نتیجه معکوس داد. شبکه ABC پیشبینی کرد که داتون کرسی خود را به نامزد حزب کارگر واگذار خواهد کرد. کوس ساماراس، مدیر گروه ردبریج (یک شرکت نظرسنجی و تحقیقات بازار دوحزبی) که پیش از این در کمپینهای حزب کارگر فعالیت داشته است، گفت: «آن اعلام سیاستهای اولیه، کار را برای حزب کارگر آسانتر کرد تا رأیدهندگان را متقاعد کنند که داتون در تلاش برای تقلید از دونالد ترامپ است».